23.01.2021 |
Viure als Pirineus

ESQUÍ NÒRDIC

Mor Josep Giró, pioner de l'esquí de fons a Catalunya

Josep Giró va participar en tres Jocs Olímpics d’Hivern (Lake Placid 1980, Sarajevo 1984 i Calgary 1988) i en tres Campionats del Món (1982, 1985 i 1987). 

Una imatge de la setmana passada de Josep Giró
Una imatge de la setmana passada de Josep Giró
Mor Josep Giró, pioner de l'esquí de fons a Catalunya

Josep Giró Roca, pioner de l'esquí nòrdic a Catalunya i tres vegades olímpic, va morir ahir als 63 anys d’edat a Sant Julià de Lòria (Andorra), on residia. Josep Giró treballava des de feia anys com a cap de pistes i monitor d’esquí nòrdic al complex lauredià de Naturlàndia.

Josep Giró va participar en tres Jocs Olímpics d’Hivern (Lake Placid 1980, Sarajevo 1984 i Calgary 1988) i en tres Campionats del Món (1982, 1985 i 1987). Va ser campió d’Espanya en quinze ocasions, en diferents distàncies, i va guanyar una vintena de Campionats de Catalunya. En el seu palmarès esportiu també figuren dos victòries absolutes a la Marxa Beret el 1981 i 1984. Després de Calgary 1988 va deixar la competició d’elit i va passar a col·laborar com a entrenador de la selecció espanyola de la Reial Federació Espanyola d’Esports d’Hivern.

Josep Giró Olímpic

Josep Giró Roca va néixer el 12 de novembre del 1955 a la Seu d’Urgell i es va criar al petit poble de Santacreu, a la Vall de Castellbò, a pocs quilòmetres d’una dels principals estacions de l’esquí de fons, Sant Joan de l’Erm. Als 18 anys es va calçar per primera vegada uns esquís de fons, motivat per un grup de pioners de l'esquí nòrdic: Enric Guilló, natural de Canturri, a la mateixa vall de Castellbò, i els barcelonins del Centre Excursionista de Catalunya, Carles Udina i Manolo Unzeta, entre altres. Ben aviat va ser selecionat per la Federació Espanyola per ingressar al seu equip de promeses, des d’on va fer el salt a l’absolut per cobrir 13 temporades com a internacional.

Una referència per a l'esquí de fons

Josep Giró ha estat sempre un exemple vital d'esforç i superació i també una referència esportiva i humana per als fondistes pirinencs de l'alta competició. Precisament ahir, l’exfondista olímpic i també urgellenc Jordi Ribó es va mostrar consternat i va assegurar a Ràdio Seu que “amb ell va començar tot el que és i ha estat l’esquí de fons al nostre país”, mentre que va lamentar que “el nostre guia ens ha deixat”. Ribó va debutar com a olímpic precisament a Calgary’88 i posteriorment també va ser a Albertville’92, Lillehammer’94 i Nagano’98.

El funeral per la mort de Josep Giró Roca tindrà lloc aquest dissabte, a les 12 del migdia, a l’església de Santa Magdalena de la Seu d’Urgell.

Mor Josep Giró, pioner de l'esquí de fons a Catalunya
Comentarios
Entrando en la página solicitada Saltar publicidad