PIRAGÜISME D'AIGÜES BRAVES

Mònica Dòria millor esportista femenina d'Andorra

La Nit de l'Esport d'Andorra també ha fet un reconeixement pòstum a Josep Giró i Joan Carles Pié.
Mònica Dòria
photo_camera La palista Mònica Dòria Vilarrubla. Foto: Ettori Ivaldi

La piragüista andorrana i originària d'Arfa (Alt Urgell), Mònica Dòria, ha estat reconeguda aquest dimecres com la millor esportista femenina d'Andorra. El cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, han entregat aquest dimecres al vespre els premis de la Nit de l’Esport 2019 que s’ha celebrat enguany al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. L’acte ha comptat amb la presència de nombroses autoritats i personalitats del món de l'esport del país, entre elles la ministra de Turisme, Verònica Canals, el secretari d’Estat d’Esports, Justo Ruiz, el president de Comitè Olímpic Andorrà, Jaume Martí i la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol.

Durant el discurs, que ha servit de clausura de l’acte, la ministra Riva ha destacat que en l’horitzó més pròxim el país té grans reptes per davant com és la preparació dels Jocs dels Petits Estats que acollirà Andorra el 2021 o la participació dels esportistes andorrans en els propers Jocs Olímpics de l’any que ve que se celebraran a Tòquio.

Els guardonats en aquesta edició 2019 han estat els següents:

Categoria sènior - temporada 2018-2019

Millor esportista masculí

Irineu Esteve (esquí de fons): 9è classificat al Campionat del Món U23 a Lathi (Finlàndia), 21è al Campionat del Món categoria absoluta Skiathlon 15/15km a Seefeld (Àustria), 9è a la Copa del Món categoria absoluta 15km a Falun (Suècia) i 56è classificat al rànquing mundial absolut DL.

Irineu Esteve

(Primer pla de l’esquiador de fons Irineu Esteve/COA)

Millor esportista femenina

Mònica Dòria (canoa caiac): 2a a la final de la Copa del Món absoluta de canoa a Bratislava (Eslovàquia), 9a a la final de la Copa del Món categoria absoluta canoa a la Seu d’Urgell (Catalunya) i 2a al Campionat d’Espanya categoria absoluta canoa a la Seu d’Urgell (Catalunya). 

Mònica Dòria Vilarrubla        (Mònica Dòria Vilarrubla en una competició/Diari d'Andorra)

Categoria equip- temporada 2018-2019

Millor equip masculí

Selecció nacional d’hoquei patins: 2n classificat a l’Intercontinental Championship World Rollers Games Barcelona.

Millor equip femení

Selecció nacional de rugbi 7: 5enes al Campionat europeu Conference.

Millor esportista revelació

En categoria femenina

Ezoe Alberola Omorodine: Es va penjar la medalla de bronze als Campionats del Món cadet que es va disputar a Taixkent (Uzbekistan). Aquesta any ha quedat Campiona de l’europeu de clubs a Grècia amb 4 combats molt durs i Campiona d’Espanya amb quatre combats i campiona de Catalunya en la seva categoria.

En categoria masculina

Oriol Olm Rouppert: Va quedar 1r al Campionat del món Youth A estiu-VK a Gransasso (Itàlia), 1r al Campionat de França cadet d’hivern-VK a Meribel (França) i 1r al Campionat d’Espanya cadet d’hivern-VK a Boi Taüll, 8è al Campionat del món cadet hivern Sprint a Villars (Suïssa) i 6è al Campionat del món cadet hivern-individual a Villars (Suïssa).

Millor esdeveniment esportiu 2019

Finals de la Copa del món d’esquí alpí -Grandvalira Soldeu-el Tarter

L’elit mundial de l’esqui alpí es va trobar a les pistes de Grandvalira de l’11 al 17 de març a les Finals de la Copa del Món 2019. Els 25 millors esquiadors de cada especialitat del circuit mundial es van disputar els títols de les disciplines d’eslàlom, eslàlom gegant, supergegant i descens, en categoria masculina i femenina.

En l’univers de l’esqui alpí, aquestes proves són les de major rellevància després dels Jocs Olímpics i els Campionats del Món. Per a Andorra van constituir l’esdeveniment esportiu hivernal de més prestigi que mai s’hi hagi celebrat i marcaran un abans i un després en la projecció esportiva del Principat.

Categoria de reconeixements

Records a la memòria

Salvador BRASÓ CAMPDERRÓS:

Sempre estretament relacionat amb el món del rugbi, Brasó va arribar a Andorra als anys 70 per incorporar-se al VPC Andorra on hi va jugar fins a l’any 1991. Jugador de les primeres seleccions andorranes de rugbi fins al mateix any. Vocal i secretari de la Federació Andorrana de Rugby fins al 2001 i vocal del VPC en diverses juntes del club. Brasó va ser l’organitzador del primer i únic congrés de Rugbi Europe fet a Andorra el 1992.

Giorgi REKHVIASHVILI:

Va arribar a Andorra a l’agost del 2008 amb només 16 anys de la mà del seu cunyat, el Otar Barkalaia que en aquell moment ja cursava la seva segona temporada al VPC Andorra. Va estar jugant 2 anys en la categoria Sub 18 del club. La temporada 2011 va debutar en el primer equip de l’entitat i aquell mateix any el club va guanyar el que és per ara el títol més important: Campions de Migdia Pirineus en categoria Honor. Rekhviashvili va tenir un paper destacable.

Pepe CSÓKA SZIRA:

Josef Pepe Csóka més conegut com Pepe Csoka, nascut a Vácszentlászlo (Hongria) l’any 1936. Va debutar amb el primer equip del Honved el 1954 amb Puskas, Czibor, Bozsik i Kocsis. A Espanya, va jugar amb l’Atlètic de Madrid, Mallorca, Atlètic Balears, Hèrcules d’Alacant, Sabadell, Recreativo de Huelva, Nàstic de Tarragona i Andorra. Va fitxar per al club balear durant tres temporades i va ser un dels protagonistes del primer ascens del RCD Mallorca a 1a divisió espanyola. Csóka va arribar a Andorra a través d’un partit d’exhibició per Kubala, Kocsis i Czibor i va conèixer la que seria la seva dona. Csóka va jugar a l’FC Andorra entre els anys 1964 i 1970 i va ser entrenador.

Josep Giró

(Primer pla de l'urgellenc Josep Giró Roca, pioner de l'esquí nòrdic a Catalunya i tres vegades olímpic)

Josep GIRÓ ROCA:

Nascut a la Vall de Castellbo, a l'Alt Urgell, el 12 de novembre del 1955, Giró va participar i competir representant a Espanya en tres campionats del món d’esquí nòrdic (1982, 1985 i 1987). Va participar també en els Jocs Olímpics d’Hivern de Lake Placid (1980), Sarajevo (1984) i Calgary (1988) i va ser quinze vegades campió d’Espanya, en diferents distàncies. En l’àmbit laboral a Andorra cal destacar ocupava el càrrec de cap de pistes, maquinista i monitor d’esquí a l’estació d'esquí de fons de la Rabassa- Naturlandia.

Susana HERRERA JORDAN:

Com a esquiadora paralímpica va aconseguir dues medalles als Jocs paralímpics d’Innsbruck (Àustria) el 1988 amb un or en descens B1 i un bronze en gegant B1 representant a Espanya. Posteriorment com a esportista ja andorrana va tenir una implicació directa en la fundació i presidència de la Federació Andorrana d’Esports Adaptats.

David ÁLVAREZ FERNÁNDEZ:

Ha format part d’Special Olympics en els últims tres anys en la disciplina de judo.

Pié

(Primer pla de Joan Carles Pié, exentrenador del Cadí-La Seu)

Joan Carles PIÉ GALCERAN:

Ex tècnic del River Andorra. Va ser entrenador i director tècnic del Júnior A masculí del FC Barcelona la temporada 2011-2012 i va disputar l'Eurolliga júnior. També va formar part del cos tècnic de l'UB Barça que es va proclamar campió de la lliga femenina.

Enric MIR JOVÉ:

Va participar en dues mitges maratons a Mataró, té un Record d’Andorra mixtes por relleus a Lleida marató a l’any 2016, un Record d’Andorra per relleus d’homes a Mataró de mitja marató, un Record d’Andorra per relleus mixte a Mataró de mitja Mataró i tres Sant Silvestre a Sant Julià de Lòria.

Trajectòria esportiva

Julià SÁNCHEZ SOTO

Primer partit (13-11-1996) contra Estònia al Comunal. Juli Sánchez ha estat l’últim jugador del primer partit en la història de la Selecció que s’ha retirat. Ha jugat un total de 73 partits amb la Selecció. Va jugar en la primera victòria oficial, contra Macedònia, al 2004. Amb la Selecció ha fet un gol, va ser en la victòria en l’amistós contra Bielorússia de l’any 2000.

Ferran POL PÉREZ

El seu primer partit va ser el 2 de juny del 2010, contra Albània, en un amistós. Ha jugat un total de 27 partits, i va ser el porter d’Andorra en partits tant importants com la visita a Bèlgica, o l’amistós contra San Marino, que va ser la primera pedra de la increïble ratxa actual. Ha mantingut la porteria a 0 en 7 de les vegades que ha saltat al camp.

ILDEFONSO LIMA SOLÀ

Rècord de partits internacionals amb Andorra (128) i rècord mundial de temps amb una Selecció (22 anys i 148 dies). Ildefons Lima va jugar el seu primer partit al camp d’Estònia, en un amistós el 22 de juny del 1997. Un partit que Andorra va perdre per 4-1, però on l’Ilde va fer el gol en el seu debut. En total, n’ha marcat 11 amb la Selecció, rècord també.

Gerard ESCODA ALEGRET i Víctor GÓMEZ JABALERA (esquí alpí)

Calgary, Albertville, Lillehammer, Nagano i Salt Lake. Anys 1988, 1992, 1994, 1998 i 2002. Cinc edicions dels Jocs Olímpics d’Hivern i en elles sempre un d’ells. Gerard Escoda va estrenar-se amb 17 anys a Calgary 88 i a Nagano va viure el seu adéu olímpic i Víctor Gómez van compartir quatre edicions dels Jocs, des d’Albertville fins a Salt Lake. Han estat quatre vegades olímpics. Més que ningú a Andorra en uns Jocs d’Hivern.

Resultats esportius

Bàsquet Club Andorra: per les semifinals a l’Eurocup, en les quals es van disputar 21 partits dels quals van assolir 13 victòries i 8 derrotes, realitzant un gran paper arribant a les semifinals.

Selecció nacional absoluta de Futbol 11: Primera victòria en una fase classificatòria per a l’Eurocopa. El resultat va ser Andorra 1 -Moldàvia 0.

Àlex MACHADO CARRILLO: Nascut a Andorra el 6 de novembre de 1999. Pilot de Karting des de els 6 anys. Actualment és pilot de l’equip Valtex Racing Team a Itàlia, el bressol del Karting. Durant aquest any 2019 hem participat amb un total de 11 carreres en les quals en 8 ocasions hem pujat al podí, i aconseguit 4 victòries.

Victoria JIMÉNEZ KASINTSEVA: Jiménez guanya el torneig Mutua Madrid Open de tennis en categoria sub-16 i també altres tornejos de categoria júnior (ITF junior real club tennis Barcelona i ITF junior Sánchez Casal). És 4a al rànquing mundial de les tenistes nascudes l’any 2005.

BRAIDS: Van quedar classificats 2ns millors ballarins als mundials de hip hop a Phoenix, Arizona, Estats Units d’Amèrica.

Entitats col·laboradores amb el món de l’esport

Ràdio i Televisió d’Andorra, S.A: Des de les primeres retransmissions esportives dels Jocs dels Petits Estats Andorra (maig del 1991) fins a dia d’avui, han passat 28 anys i centenars d’altres retransmissions esportives han pogut ser vistes des de les llars del nostre país, sent un testimoni de l’evolució i dels èxits del nostre esport.

Consolidació d’un esdeveniment esportiu

Andorra Ultra Trail Vallnord: L’Andorra Ultra Trail Vallnord va néixer de la voluntat de donar a conèixer les muntanyes d’Andorra, a l’estiu, arreu del món.

A l’octubre del 2008, van decidir muntar un esdeveniment esportiu per a l’estiu següent. Havia de ser de dimensions reduïdes, de l’ordre d’uns 500 corredors màxim, però va tenir tant èxit que es van haver de limitar el nombre de participants de les proves. Any rere any, gràcies a la promoció de la cursa i del país a l’internacional, s’ha anat augmentant de l’ordre d’un 20% a un 30% per any, fins arribar als 3.300 del 2019 (24.000 inscrits en total en les 11 edicions.

Directius i gestors esportius

Jordi Pujol Planella: Per la seva llarga trajectòria en el món de l’esquí, primer com a esportista i després com a director Tècnic de la federació Andorrana.

Conrad Blanch Fors: Ha liderat el comitè organitzador de les Finals de la Copa del Món 2019 que ha tingut una trajectòria exitosa des de les primeres Copes d'Europa el 2006, passant per les Finals de la Copa d'Europa dels anys 2014, 2015 i 2018, i les dues edicions de la Copa del Món femenina el 2012 i 2016.Aquesta trajectòria ha situat Soldeu El Tarter, Grandvalira i Andorra al mapa de l'esquí de competició mundial, potenciant alhora el posicionament del Principat com a destí de neu de primer nivell, com ho demostra la diversificació de mercats emissors d'esquiadors dels darrers anys.

Reconeixements a alpinistes andorrans que han assolit un o més cims de més de 8.000 metres

Oriol Ribas Duró: Ha assolit el Cho-Oyu (1996), el Gasherbrum II (1999), el ShishaPangma l’any 2004 i el Broad Peak el va escalar l’any 2014.

Domènec Trastoy Diaz: Va assolir l’Everest (2013), el Makalu (2017), el Cho Oyu (2018) i el Manaslu (2019).

Nani Duró Arajol: Va assolir el l’any, el Makalu l’any 1998 i el Gasherbrum II l’any 1999.

Estefania Troguet Torres: Va assolir el Nanga Parbat (juliol 2019) sense oxigen, el Manaslu (27 de setembre 2019).

Jordi Cornella Puy: Al setembre d’aquest any va fer el Manaslu.

Ramón Rossell Mas: Va fer al 2004 el ShishaPangma.