Compte enrere per l'Andorra Ultra Trail Vallnord

Divendres a les 7h arrenca la cita amb la sortida de la prova reina, la Ronda dels Cims. Més de 3.000 participants de 41 països estaran a la línia de sortida d’una de les cinc proves de la vuitena edició de l’Andorra Ultra Trail Vallnord. Un any més, la prova andorrana aposta per les noves tecnologies amb una APP gratuïta que permetrà enviar la localització exacta per SMS en cas d’emergència.

unnamed (3)
photo_camera Foto: AUTV/Gemma Pla

Resta només un dia perquè l’aventura, l’esperit de superació i la solidaritat tornin a brillar de la mà de la vuitena edició de lAndorra Ultra Trail Vallnord. Any rere any, la prova reuneix a tots els amants de les curses de muntanya i els hi permet descobrir els paisatges més singulars del país a través d’una de les seves cinc proves, totes elles amb sortida i arribada a Ordino.

Un cop més la cita mobilitzarà a més de 400 voluntaris i prop de 125 professionals que treballaran per garantir la seguretat de tots els corredors d’una prova que es consolida com una de les més destacades del calendari internacional de trail running.

Rècord històric de corredors: més de 3.000
Més de 3.000 participants de més de 41 països diferents estaran a la línia de sortida de la vuitena edició de l’Andorra Ultra Trail Vallnord, rècord en la història d’un esdeveniment que va néixer el 2009 amb 650 inscrits i que, enguany, superarà els 3.100. “En les edicions anteriors havíem percebut que s’havia tocat sostre però no era així”, explica Gerard Martínez, director de la cursa.

Andorrans, espanyols i francesos seran majoria i demostraran, de nou, la seva fidelitat a la prova però, tampoc faltaran a la seva cita amb l’Andorra Ultra Trail Vallnord els corredors d’Anglaterra, dels Estats Units, de Portugal, de la Xina, de la República Txeca o del Japó, sempre presents al Principat. A més, aquest any, a tots ells, se’ls hi sumen valents de l’Uruguai, Martinica, Sudàfrica o la Polinèsia Francesa. En concret, al marge d’andorrans, espanyols i francesos, seran 331 inscrits provinents de 41 països diferents, entre aquests, 20 d’estats no europeus.

En total, entre corredors, voluntaris, treballadors, acompanyants i públic s’espera que més de 30.000 persones s’acostin fins a la localitat d’Ordino.

Núria Picas al costat del Solidaritrail
La vigent campiona de la Marató dels Cims també s’acostarà fins el Principat per viure la festa de l’Andorra Ultra Trail Vallnord. Després de fer realitat el seu repte més personal amb el Home to Home fa poc més de 15 dies, unes petites molèsties li impediran competir aquest cap de setmana però l’atleta de Berga no vol perdre’s l’oportunitat de gaudir de la cita andorrana. Així, Núria Picas viurà una edició diferent, participant de la marxa més popular de l’esdeveniment, el Solidaritrail. Oberta a tothom, pensada per famílies, corredors de tots els nivells i, també, per persones amb algun tipus de discapacitat, són 10 km amb 750 de desnivell que donen la volta a Ordino i on Picas correrà al costat de tots els participants. “L’any passat vaig córrer per primer cop a Andorra i em va agradar molt. El paisatge i l’ambient són increïbles”, deia Picas.

APP Andorra Ultra Trail: una aposta més per garantir la seguretat
Una de les principals novetats d’aquest any és el naixement de l’APP Andorra Ultra Trail, una aplicació que funciona amb Android i Iphone, i que permetrà, entre altres serveis, enviar la localització exacte per SMS en cas d’emergència.

L’aposta per la innovació tecnològica no s’atura aquí perquè també hi haurà la possibilitat de llogar balises GPS i al web es podrà visualitzar un mapa amb la ubicació de tots els corredors durant les curses.

Marcatge del recorregut i cronometratge
Amb l’objectiu de vetllar per la seguretat dels corredors, la senyalització del recorregut es farà amb 6.500 banderetes7 kilòmetres de cinta pintura biodegradable. Un cop passi, però, el darrer competidor, l’organització s’encarregarà de la recollida del material i la neteja del recorregut.

A més, el sistema de cronometratge serà clau per mesurar el temps i la distància i per garantir el seguiment i la integritat dels corredors. Hi haurà 80 punts de control amb més de 400 voluntaris i els corredors portaran un xip per seguir el seu pas per cada punt de control.

D’Andorra al món per streaming
Gràcies a la col·laboració d’Andorra Telecom, que instal·larà parabòliques al Coll d’Arenes i a la Vall d’Incles, es podrà seguir l’Andorra Ultra Trail Vallnord des de qualsevol racó del món. Imatges en directe dels corredors, entrevistes, panoràmiques enregistrades amb drons... seran només part del material audiovisual del que s’emetrà en directe a la pàgina web.

S’esperen 500.000 connexions provinents de 100.000 IP úniques de 100 països diferents. A més, la cita també comptarà amb un player general on el realitzador publicarà imatges significatives de cada moment.

Les xarxes socials també són una de les apostes de la prova, que com l’any passat, farà un seguiment en viu del desenvolupament de l'esdeveniment a través de Twitter, Facebook i Instagram.

5 curses i dues modalitats
En la seva vuitena edició l’Andorra Ultra Trail Vallnord presenta, un any més, cinc proves amb recorreguts que travessaran el Parc Natural Comunal Valls del Comapedrosa, el de la Vall de Sorteny i la Vall del Madriu, declarada patrimoni mundial de la UNESCO. Les mirades se centraran a la Ronda dels Cims (170km, 13.500 m D+), la prova reina, on Nerea Martínez i Missy Gosney lluitaran per la victòria en categoria femenina i Nahuel Passerat, Kenichi Yamamoto i Lluís Sanvicente ho faran en la masculina.

A més, Ordino s’omplirà d’amants de les curses d’ultra resistència que s’acostaran a participar en elMític (112km, 9.700m D+) i el Celestrail (83km, 5.000 m D+), que arrencarà a mitjanit, sota la lluna plena. També, es disputarà la tercera edició de la Marató dels Cims (42,5km, 3.000 m D+) que passa per tres pics per sobre dels 2.700m.

Des del primer dia, però l’Andorra Ultra Trail Vallnord ha sabut combinar a la perfecció l’esperit competitiu propi de qualsevol cursa amb els valors de superació i solidaritat reunint participants de perfils molt diferents. Així, un any més, es viurà una nova edició del Solidaritrail, una marxa popular oberta a corredors de tots els nivells i pensada també per famílies o persones amb alguna discapacitat.

Sostenibilitat i medi ambient
L’Andorra Ultra Trail Vallnord permet descobrir els paisatges més sorprenents del país a través de les seves cinc proves. Són tres dies de curses en què milers de corredors deixaran la seva petjada en els senders del Principat.
Un any més, la cita pren totes les mesures necessàries per vetllar pel medi ambient, preservar el terreny, disminuir el desgast i prevenir la contaminació.
Així, s’aposta per l’ús de material reciclable (Ecogot individual i bosses de tela) i, a tots els avituallaments es farà una recollida selectiva.
D’altra banda, s’opta pel marcatge del recorregut, amb material reutilitzable i la neteja del recorregut i recollida de banderetes i cintes un cop passi l’últim corredor.

Una prova que aposta per la solidaritat
Superació, solidaritat i muntanya. Segurament són les tres paraules que millor defineixen una cita que treballa perquè tothom pugui gaudir de la natura. L’Andorra Ultra Trail Vallnord convida a totes les persones a acostar-se a la muntanya i a superar-se i, ho fa, sense deixar de banda a aquelles persones que tenen algun tipus de discapacitat física o mental. Així, any rere any, aposta per una sèrie d’accions solidàries que busquen fer la muntanya més accessible per tothom.

  • Solidaritrail: una marxa popular on hi tenen cabuda famílies, esportistes de tots els nivells i, també, corredors discapacitats en col·laboració amb la Residència l’Albó i l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell.
  • Ronda per la infància (Andorra) i Repte solidari per nens amb càncer (Espanya)

Donatius dels corredors durant el procés d’inscripció i recollida de fons dirigits a tres ONGs.