31.05.2020 |
Viure als Pirineus

Alumnes de l'AulABP de l'INS Josep Vallverdú van obtenir el reconeixement en el Mobile World Congress

L'Institut Josep Vallverdú aprofita el creixement dels sectors de l'oli i el vi, per incorporar nous cicles formatius d'aquests àmbits professionals per facilitat la inserció laboral dels joves.

El centre organitza sortides a l'estranger d'intercanvi i per reforçar l'anglès.
El centre organitza sortides a l'estranger d'intercanvi i per reforçar l'anglès.
Alumnes de l'AulABP de l'INS Josep Vallverdú van obtenir el reconeixement en el Mobile World Congress
L'Institut de secundària Josep Vallverdú és el centre educatiu de referència a les Garrigues, actualment amb una matrícula de 604 alumnes, dels quals 402 són d'ESO, 128 de Batxillerat i 74 de Cicles formatius. Inaugurat l'any 1980 el centre està ubicat a les Borges Blanques i acull alumnes dels pobles de la comarca, una de les més grans en extensió de Catalunya. 
 
Sota la direcció de l'Antonieta Bernat i un claustre de 60 professors s'ofereix un ensenyament amb una dinàmica d'esperit innovador i participatiu.
 
Oferta educativa
El centre ofereix cicles de grau mitjà i superior, de Formació Professional, que s'estructuren en mòduls de caràcter teòric i pràctic, que es compaginen amb formació pràctica en centres de treball i empreses adients. 
 
S'imparteixen els cicles de Grau mitjà de Gestió administrativa,  el Grau mitjà el d'Instal·lacions elèctriques i automàtiques, cadascun amb una durada de 2.000 hores durant dos anys acadèmics. 
Però la novetat per aquest any i del qual sortirà la primera promoció ha estat el cicle també de grau mitjà Olis d'oliva i vins. Aquest cicle formatiu ha tingut una gran acollida i durant l'última edició de la Fira de l'Oli Extra Verge i de les Garrigues, els alumnes i professors del cicle formatiu foren els protagonistes d'un tast guiat d'olis que oferiren als primers visitants de la fira.
L'esdeveniment els va permetre transmetre part dels coneixements assolits al llarg del curs i remarcar una formació que s'adequa totalment a la base productiva de la comarca amb un oli de renom mundial, amb DO, i també un estol de vins i de bodegues cada cop més reconeguts en el mercat actual.
En la mateixa ínia, l'INS Josep Vallverdú continua la seva aposta pel sector del vi, amb el cicle de Grau superior Vins, formació de tècnic superior en vitivinicultura, amb competències professionals en la programació i supervisió de la producció vitivinícola i les operacions d'elaboració, l'estabilització i envasat de vins i derivats, amb aplicació dels plans de producció, qualitat i seguretat alimentària.
Aquesta formació permet exercir l'activitat en empreses vitivinícoles dedicades a la producció de raïm, elaboració, criança i envasament de vi, així com per a grans indústries de destil·lats de vi, elaboració de vinagres i altres productes derivats del raïm i del vi.
En aquest aspecte, l'INS Josep Vallverdú aposta fermament per garantir la formació i la inserció laboral de les persones que volen treballar en el món de l'elaboració d'olis d'oliva i vins, estrenyent els llaços de col·laboració amb les empreses més punteres del sector. 
 
Pel que fa a Batxillerat, es poden cursar en el centre el Batxillerat d'Humanitats i Ciències socials i el Batxillerat de Ciències i Tecnologia. Els dos batxillerats tenen matèries comunes i matèries de modalitat, amb tot un ventall de possibilitats per dissenyar el seu currículum, la qual cosa els hi permet als alumnes accedir a uns estudis o unes professions determinades, estudis universitaris o CFGS.
 
Activitats extra-escolars
Abans de finalitzar les classes per la setmana santa, cada any el centre organitza dues jornades amb tot un seguit d'activitats esportives, amb moltes competicions de diferents esports. A partir de 3r d'ESO, els alumnes efectuen l'activitat a les pistes i al poliesportiu de les Borges Blanques. Els alumnes de cursos inferiors fan les competicions a les instal·lacions del centre. L'esport més predominant és el futbol, però també hi ha competicions d'handbol, basquet o tennis-taula, entre altres esports. 
En equip o individualment, els alumnes gaudeixen d'unes jornades en què l'esport és el protagonista des de fa 26 anys. 
 
Sortides i intercanvis
Pel que fa a les sortides, el centre estableix a partir del PILE (Projecte introducció a les llengües estrangeres) unes sortides per als alumnes de 1r i 2n d'ESO a l'estranger, preferentment per la pràctica de la llengua anglesa, a Anglaterra. 
A 3r d'ESO en el marc del programa Oral English, una matèria optativa, els alumnes d'aquest curs fan sortides també a un país de parla anglesa. 
El centre també organitza sortides d'intercanvi dins el marc del
Comenius, amb països com Finlàndia, Escòcia, Itàlia o Alemanya per als alumnes a partir de 4rt d'ESO i 1r de Batxillerat, la qual cosa implica anar a l'estranger. L'any vinent ja es té concedit un intercanvi amb un centre educatiu de Washington, per tal de reforçar entre els alumnes el castellà i l'anglès.
 
Transport
Pel que fa a aquest aspecte, els alumnes d'ESO compten amb el transport gratuït gestionat pel Consell Comarcal de les Garrigues, organitzat per rutes i poblacions.
Els alumnes de Batxillerat i Cicles aprofiten les línies regulars de transport públic o són acompanyats pels pares en cotxe particular.

Convocatòria de premis per als treballs de recerca de Batxillerat
L'INS Josep Vallverdú destina una dotació econòmica especial per a guardonar els millors treballs de recerca i crèdits de síntesi, que presenten els seus alumnes.
La convocatòria d'aquests premis és oberta per als àmbits científic, tecnològic i d'humanitats amb una dotació per a cada premiat.
Cal destacar una nota d'excel·lent que van obtenir tres alumnes del centre en les proves PAU.
 
Tecnologia i AulABP

D'aquesta aula sorgeixen projectes molts punters, i que han estat objecte de reconeixement, com és el premi al millor treball de síntesi o d’investigació durant la jornada «L’Empresa a prop» organitzada per Global Lleida que van rebre a l'octubre de 2014, un grup d’alumnes de l’INS Josep Vallverdú.

Coordinats pels professors Francesc Solans i Tere Viscasillas, i acompanyats per la directora, Antonieta Bernat, el grup d’alumnes, format pel Guillem Prats, la Laura Oró, la Laia Olivart, el Sergi Torné i la Clara Barrufet van rebre aquest premi a la sala d’actes del Caixafòrum de Lleida en el marc dels Premis als millors projectes d’emprenedoria realitzats al centre educatius de les comarques de Lleida.

El premi el van rebre per la realització de l’aplicació per a mòbils «Turisme Garriguenc» que recull informació turística diversa sobre la comarca de les Garrigues.

L'AulABP és un espai d'innovació educativa, conduïda pel professor del departament de tecnologia i responsable, Francesc Solans, un nou equipament en el qual es practica un nou concepte d'aprenentatge que va molt més enllà del que estem acostumats, ja que a partir del reptes proposats als alumnes, aquests apliquen els conceptes que se'ls hi va posant a prop, i ser capaços d'aplicar-los. Un espai on es desenvolupen projectes innovadors, per tal d'aplicar la seva utilitat en benefici de la societat. Des de l'AulABP s'aprofita qualsevol iniciativa que sorgeixi, del que es proposa des de fora del centre, per tal de posar a prova i engrescar a l'alumnat.

La singularitat de l'aula ha fet que fos presentada com a iniciativa educativa de primera mà a la Setmana per professionals de les Tecnologies de la Informació de la UPC i que s'organitzava per a professionals de tota Europa. El fet de ser guanyadors del Mobile Learning Awards 2015 i la metodologia que se segueix a l'AulABP, va ser un dels motius pels quals es va requerir la presència del responsable i grup d'alumnes que treballen en l'AulABP. Durant l'esdeveniment es va posar èmfasi en la metodologia d'aprenentatge amb què l'alumnat, futurs ciutadans, aprenen a partir d'una aposta en un ensenyament adaptat als temps actuals. Potenciar les dels futurs directius, enginyers o líders i professionals en general a partir d'una metodologia on l'actitud i l'aptitud davant els reptes, va al davant de l'aprenentatge tradicional.

+ Informació: 

INS Josep Vallverdú Calle Doctor Josep Trueta s/n · 25400 Les Borges Blanques · LLEIDA · Tel. 973 142 700

Alumnes de l'AulABP de l'INS Josep Vallverdú van obtenir el reconeixement en el Mobile World Congress
Comentarios