ELS FOGONS DEL PIRINEU

Hotel Andria, cuina de proximitat amb arrels pirinenques

fogons-ANDRIA
Hotel Andria 1
photo_camera La família Peguera Sort a l'Hotel Andria de la Seu d'Urgell/FS

L’Andria és un hotel restaurant amb una història centenària, però adaptat a totes les necessitats i comoditats d’avui. Fundat el 1875, és un dels establiments més emblemàtics de l’Alt Pirineu. Situat al bell mig del Passeig de la Seu d’Urgell, en un preciós edifici modernista, compta amb una agradable terrassa porticada bastida el 1920, obra de l’arquitecte Joan Bergós, i un ampli jardí. L’Andria posseeix tot l’encant del noucentisme català i l’esperit del Pirineu. 

Alfons i Mariona Peguera Sort, fills de Maria Rosa Sort i de Roman Peguera, representen la tercera generació al capdavant d’aquest encantador establiment familiar. Maria Rosa Sort va néixer en una habitació del mateix hotel i hi ha viscut i treballat tota la vida. Els pares de Maria Rosa, originaris d’Alinyà, havien portat durant anys la Fonda Bellavista de Cardona i el 1941 van tornar a l’Alt Urgell per fer-se càrrec de l’Hotel Andria. Per la seva banda, els pares de Roman Peguera, originari de Taüll, van regentar el Restaurant Modern del Pont de Suert.

Maria Rosa Sort va néixer en una habitació del mateix hotel i hi ha viscut i treballat tota la vida

El restaurant de l’Hotel Andria ofereix una cuina saborosa i clàssica i amb rivets casolans. Les seves receptes són tradicionals de la cuina catalana de sempre, convenientment adaptades als nous temps i als productes de mercat. Els arrossos de muntanya, els rostits com l’espatlla de corder a les dotze hores i els guisats, protagonitzen els fogons i la taula de l’Andria. I quan arriba el fred, i això vol dir que ja és temporada de plats de caça, les carns de sabor intens com el civet. Dels guisats, el “Gall Roig de l’Alt Urgell” és el més emblemàtic, fa més de 70 anys que és a la carta, preparat amb galls de corral de cria pròpia.

Els arrossos de muntanya, els rostits com l’espatlla de corder a les dotze hores i els guisats, protagonitzen els fogons i la taula de l’Andria

L’Andria sempre ha estat una casa de cuineres i el restaurant una referència per a celebracions d’esdeveniments de les famílies de la Seu i de l’Alt Urgell. "Les postres ocupen un paper molt rellevant a la carta de l’Andria" i si en un menú les postres fallen, "el client se’n va amb un mal record del restaurant”, ens explica Mariona Peguera, xef del restaurant i responsable de la pastisseria. 

“L’esmorzar és molt important en un hotel”

“L’esmorzar és molt important en un hotel”, assegura Alfons Peguera. Els esmorzars de l’Andria són consistents, variats i amb productes de primera qualitat: formatges del Pirineu, llonganissa, bulls i embotits de la Seu, llet i mantega del Cadí, ous remenats fets al moment, pa acabat de sortir del forn de llenya...

Les postres ocupen un paper molt rellevant a la carta de l’Andria, assegura Mariona Peguera, xef del restaurant

Basada en el concepte Slow Food, que es contraposa a l’estandardització del gust de la gastronomia, l’Andria promou la difusió d’una cuina de proximitat, que combina magistralment el plaer i el coneixement de la gastronomia pirinenca.  

GALL ROIG DE L’ALT URGELL

Des de fa més de setanta anys, el Gall Roig de l’Alt Urgell és a la carta de l’Andria. Els padrins d’Alfons i Mariona Peguera van incorporar-li el 1943 i no ha fallat mai. El secret és un producte de primera qualitat, galls criats en semi llibertat a Anserall, a l’aire lliure, i alimentats amb productes 100% naturals orgànics.

Gall Roig de l'Alt Urgell

La Recepta

"Gall roig de l'Alt Urgell a l'estil de l'àvia Quica"

Temps d'elaboració: 3 hores

 Ingredients per a 4 persones:

- 1/2 gall roig de l'Alt Urgell Urgell

-  2 cebes

- 1 manat d'herbes (pastanaga, porro i api)

- 1 copa de xerès sec

- oli

- 100 g de farina

- 1 tassa de carreroles seques

- 1 l de brou

- sal i pebre

Per a la picada:

- 1/2 fetge del gall

- 3 ametlles

- 3 avellanes

- 1 gra d'all

- sal

Preparació

Sofregiu la ceba en una paella amb oli. Mentrestant, salpebreu el gall i feu-ne dos trossos de cada quart. Enfarineu-lo, fregiu-lo i passeu-lo a la paella on heu daurat la ceba. Afegiu-hi el xerès, i quan hagi reduït, tireu-hi el lligat d'herbes i el brou. Deixeu-ho coure 2 hores a foc lent.

Quan hagi passat una hora de cocció, incorporeu-hi les carreroles. A continuació, prepareu una picada amb un all, les ametlles, les avellanes i el fetge de gall fregit. Aboqueu-la a la cassola uns 10 minuts abans que s'acabi la cocció.

Podeu servir el gall acompanyat amb un farcellet de col farcit amb carn picada de porc, bolets, vedella.

BANNER DIPUTACIO LLEIDA LA PANORÀMICA

Més a Els Fogons del Pirineu