19.06.2021 |
Viure als Pirineus

ELS FOGONS DEL PIRINEU

Hotel Pessets, cuina pallaresa tradicional i de nova creació

capsalera-fogons (1)
Hotel Pessets
Josep Ramon Aytés Farré, Meritxell Tartera i Ramon Aytés Gallardet, a la cuina de l'Hotel Pessets/FS
Hotel Pessets, cuina pallaresa tradicional i de nova creació

La primera referència escrita que trobem sobre la Família Pessets ens fa retrocedir fins a l’any 1864. En uns capítols matrimonials, el notari de Sort donava fe del testimoni d’Antonio Rafel i Viladomat de seixanta anys d’edat i cafeter de professió. En els mateixos capítols matrimonials quedava expressament clar que el Cafè Pessets ja existia el 1862 i probablement força anys abans.

Una història familiar

Josep Farré i Rafel, Pepe de Pessets, i Adelaida Betriu Rocamora, de cal Sastret d’Organyà, el 1910 van reformar per complet la Fonda i el Cafè convertint-ho en l’Hotel-Cafè Pessets. Van canviar la imatge de la casa amb la construcció d’una bonica façana modernista custodiada per dos sirenes seminues que avui encara captiva els que passen pel terraplè de Sort. Als anys vint, l’hotel ja disposava dels serveis de bany, aigua corrent i garatge. A principis dels anys trenta s’amplia l’hotel amb la compra d’una casa annexa, duplicant-ne la capacitat i ampliant-ne tots els serveis. Josep i Adelaida van tenir una filla, Paquita Farré Betriu, que el 1940 es casa amb Ramon Aytés Pla, de casa Aytés d’Enviny, i tenen dos fills, Josep Ramon i Agustí. 

Josep Ramon Aytés Farré i Carme Gallardet Faurat, de casa Gallardet de Sort es casen el 1971, s’instal·len a viure a l’antic Hotel i Cafè Pessets i des d’aleshores han estat al capdavant de l’establiment hoteler. L’any 1980 tanquen l’antic hotel i dediquen tots els seus esforços a la constant millora de les instal·lacions de l’establiment. En els darrers anys, les obres de millora i actualització de l’Hotel Pessets han estat continuades. Remodelen al complet el restaurant (1999), el hall i la recepció (2004), les habitacions (2005 i 2009) i els salons socials (2011). El 2011 s’inaugura el centre spa-wellness de l’hotel, un espai de repòs i benestar amb vista al jardí i la piscina exterior.

Adelaida Betriu va ser "el veritable motor de la història de l’hotel, que va convertir-se en un referent de la cuina pallaresa i, amb la seva empenta, en una revolució per a casa Pessets”

Josep Ramon Aytés parla amb admiració de la seva padrina Adelaida Betriu, “el veritable motor de la història de l’hotel, que va convertir-se en un referent de la cuina pallaresa i, amb la seva empenta, en una revolució per a casa Pessets”. Josep Ramon i Maria Carme han tingut tres fills - Ramon, Aleix i Adelaida - que juntament amb les seves parelles - Meritxell, Marta i Pepe - representen avui la setena generació familiar dedicada a l’hostaleria. Ramon Aytés Gallardet, el fill gran de Josep Ramon, dirigeix avui l’establiment, i assegura que “des que vaig néixer, els meus records han estat sempre acompanyats d’olors de menges diverses, d’olles bullint al foc i d’escudelles memorables, de cebes, escaroles i tomates de l’hort, d’espatlles de corder i conills espellats, de moixarrons, carreretes i ceps”. L’any 2012 l’Hotel Pessets de Sort va celebrar els 150 anys d’un projecte familiar que esperen que segueixi creixent en edat, qualitat i il·lusió. 

L’any 2012 l’Hotel Pessets de Sort va celebrar els 150 anys d’un projecte familiar que esperen que segueixi creixent en edat, qualitat i il·lusió. 

Cuina pallaresa tradicional

El Restaurant de l’Hotel Pessets de Sort és un lloc ideal per a degustar la millor cuina pallaresa tradicional i de nova creació. Els arrossos de muntanya, l’espatlla de corder “confitada” i desossada amb mousse de iogurt d’ovella, o bé la llebre de caça a la Roial, són alguns dels plats que la carta del Pessets ofereix en unes instal·lacions modernes i confortables i amb un servei adequat a la seva cuidada gastronomia.

Els productes autòctons i de temporada són la raó de ser dels fogons del Pessets, comandats magistralment per Meritxell Tartera qui, dues generacions després, pren el relleu d’Adelaida Betriu

Els productes autòctons i de temporada són la raó de ser dels fogons del Pessets, comandats magistralment per Meritxell Tartera qui, dues generacions després, pren el relleu d’Adelaida Betriu. El Restaurant és membre de l’Associació Gastronòmica la Xicoia, i de la Fundació Institut Català de la Cuina. Distintiu de qualitat de la Marca Cuina Catalana.

ARRÒS AMB CARRERETES PEPE PLA

És un arròs de muntanya. Porta el nom de Pepe Pla en honor al doctor Josep Pla i Duat, gastrònom i gran coneixedor de la cuina del Pallars Sobirà, que va ser l’artífex de l’adaptació d’aquest arròs tradicional a nous sabors i textura. El Dr. Pla és autor del llibre El Pallars Sobirà i la seva cuina.

Arròs Pessets 1

La recepta

"Arròs amb carreretes Pepe Pla"

Temps d'elaboració: 35 minuts

Ingredients per a 4 persones:

  • 4 tasses d’arròs

  • 500 g de carreretes tendres (50 g si són seques)

  • 4 talls de costella de tocino confitada

  • 4 talls de llangonissa de tocino confitada

  • Fesols bullits

  • ½ ceba

  • Brou de carn

  • Llard

  • Oli d’oliva

 

Preparació

Es fa un sofregit de ceba en la mateixa paella que farem l’arròs. Tot seguit hi posem el confitat de tocino (costella i llangonissa) amb el seu greix, el brou, les carreretes i els fesols. Quan arrenqui el bull hi tirem l’arròs i ho deixem coure durant 12 minuts a foc viu remenant de tant en tant perquè l’arròs no s’enganxi, i els 8 últims minuts al forn.

BANNER DIPUTACIO LLEIDA LA PANORÀMICA 

 

Hotel Pessets, cuina pallaresa tradicional i de nova creació
Comentarios