15 anys d’informació de proximitat

VIURE ALS PIRINEUS ha crescut i s’ha consolidat com a mitjà d’informació de proximitat i també com a referència comunicativa de la realitat veguerial de l’Alt Pirineu

Viure als Pirineus foto quinze anys
photo_camera 15 anys de VIURE ALS PIRINEUS en portades. Foto: Creativa.cat

El mateix any que es van posar en circulació les monedes i bitllets d’euro en quinze països de la Unió Europea, que va naufragar el vaixell “Prestige” davant de les costes gallegues i que va morir el compositor Xavier Monsalvatge, naixia a la Seu d’Urgell VIURE ALS PIRINEUS. Era el maig del 2002 quan apareixia el primer número d’una revista, inicialment pensada com a publicació d’informació local de l’Alt Urgell i la Cerdanya, amb una decidida vocació territorial i de servei. Ben aviat la idea primera va anar evolucionant i de seguida es va apostar per una publicació gratuïta que optava per un nou model d’informació local i de proximitat que volia reflectir la vitalitat de la societat civil a les comarques pirinenques.

El primer número sortia amb una clara declaració d’intencions, avui plenament vigent: “VIURE ALS PIRINEUS respon a la filosofia de les noves publicacions gratuïtes que amb vocació de servei donen preferència als temes d’interès social, als anhels quotidians dels ciutadans i de les associacions, a les tendències que configuren la vida als pobles i a la ciutat, i a l’activitat econòmica local”.

Quinze anys després de la seva aparició, podem assegurar que el balanç ha estat positiu. VIURE ALS PIRINEUS ha crescut i s’ha consolidat com a mitjà d’informació de proximitat i també com a referència comunicativa de la realitat veguerial de l’Alt Pirineu. Credibilitat i proximitat ha estat la base de la seva evolució i del seu creixement i l’aparició, fa deu anys, del diari digital www.viurealspirineus.cat, n’és una bona mostra.

El cert és que el mapa dels mitjans de comunicació en el conjunt del país està canviant a gran velocitat i cada cop més els mitjans d’informació de proximitat estan guanyant lideratge informatiu als mitjans d’informació tradicionals, especialment amb l’aparició de nombroses capçaleres digitals. La premsa comarcal i de proximitat té un valor estratègic que sovint la premsa generalista no té, omple un espai necessari que va més enllà de l’estrictament informatiu i enforteix un sentiment de pertinença, de cohesió i de vertebració territorial.

La premsa de proximitat omple un espai necessari que va més enllà de l’estrictament informatiu i enforteix un sentiment de pertinença, de cohesió i de vertebració territorial

La premsa comarcal i local es caracteritza, precisament, per la seva serietat i el rigor en els continguts informatius, en les opinions dels seus col·laboradors i en la fidelització dels anunciants. Estem parlant d’uns mitjans que s’han convertit en una referència informativa per al lector, gràcies també a la proximitat en les notícies i la identificació amb l’entorn. Ningú escriu ni publica tant sobre els nostres ajuntaments, les nostres festes, la nostra cultura i les nostres reivindicacions i anhels. Ningú com la premsa de proximitat per ser els notaris del pas del temps als nostres pobles i ciutats.

VIURE ALS PIRINEUS és un instrument de vertebració del territori de l’Alt Pirineu i una eina de cohesió de la identitat dels seus municipis i comarques. VIURE ALS PIRINEUS recull a la seva hemeroteca els últims quinze anys de la nostra realitat més propera. Des de la quotidianitat, la volem continuar explicant molts anys més.

 

Més a Editorial