30.05.2020 |
Viure als Pirineus

Salardú celebra la Setmana Santa amb el Festival Pyrenades

En plena Setmana Santa, del 28 de març al 4 d'abril, el poble de Salardú, a la Val d'Aran, segueix cada any el llegat del pirineisme des de les dependències del PyrenMuseu, ubicat al Refugi Rosta, amb una quarantena d'activitats gratuïtes per a petits i grans.

El programa del festival.
El programa del festival.
Salardú celebra la Setmana Santa amb el Festival Pyrenades

El dissabte 28 de març es donarà el tret de sortida a la 5ª edició del Festival Pyrenades, que es celebra anualment a Salardú, Val d'Aran, per setmana santa. El primer dia de Pyrenades girarà en torn de l'efecte del canvi climàtic a les glaceres, amb la conferència “Glaceres, efectes del canvi climàtic”, de l'observador glaciòleg Jordi Camins, i de la inauguració de l'exposició de la mateixa temàtica al Museu dera Nhèu. També es farà una passejada fins a Unha per observar la glacera de l'Aneto i per la nit es podrà gaudir de la pel·lícula “Chasing Ice”, un treball d'investigació per captar l'efecte del canvi climàtic i la bellesa de les glaceres, dirigida per Jeff Orlowski. Tot això fent un tast de la música tradicional aranesa a càrrec de Diatònics d'Aran i una degustació de vin cau, tancant la vetllada amb una sessió musical a la sala PyrenMuseu.

Natura, societat i pirineisme

Les Pyrenades 2015 s'allargaran fins el dia 4 d'abril amb excursions i visites patrimonials pels matins, unes tardes farcides d'activitats infantils i de conferències entorn del muntanyisme, la natura i la societat, i la V Mostra de Cinema de Muntanya per tancar cada jornada amb els títols més destacats de l'any.

Enguany prendrà especial rellevància el 50 aniversari de Baqueira Beret. Diumenge 29, Manel Rocher, director del PyrenMuseu, i Ivó Vinuesa, director de Comet Films, explicaran el procés de realització del documental “Històries de Baqueira”, que repassa la història de Baqueira a través de les persones que l'han forjat. Per aprofundir en el tema, es podrà visitar l'exposició “Fundació de Baqueira”, que descriu els inicis de l'estació d'esquí que canviaria la Val d'Aran, i acudir a la V Mostra de Cinema de Muntanya per visionar filmografia històrica d'aquells temps.

També es podrà gaudir de la visita l'alpinista Oriol Baró, que el dilluns 30 impartirà la conferència “Tot lo dia pel cap de Corones”, sobre l'expedició Grifone al Zanskar 2014 i les seves experiències a la Patagonia. Aquell mateix dia es projectarà l'aclamada “Valley Uprising”, sobre els escaladors de la vall de Yosemite durant els anys 50, autèntiques icones de la contracultura nord-americana. El model aranés de rescats en muntanya, el termalisme, l'ornitologia i l'horticultura ecològica de muntanya tancaran el programa de xerrades, que es complementarà amb pel·lícules com “Mission antartic”, “Guides & Cie”, “Dream Line”, “Supervention” o “Agustí”.

Pyrenades es una iniciativa del PyrenMuseu, el museu que recupera e interpreta el llegat del pirineisme. Durant l'última edició 1.655 visitants van transitar per l’històric Refugi Rosta, seu del PyrenMuseu, un edifici emblemàtic que va ser el primer hotel de la Val d’Aran i alberg dels primers pirineistes. La voluntat de les Pyrenades és dinamitzar el municipi del Naut Aran oferint activitats gratuïtes per a tota la família amb una proposta atractiva i de qualitat que compta amb el patrocini de l'Ajuntament del Naut Aran, el suport del Conselh Generau d'Aran i la col·laboració de nombroses entitats.

Vídeo promocional: https://youtu.be/hICC5rd8INw

Salardú celebra la Setmana Santa amb el Festival Pyrenades
Comentarios