La Seu d'Urgell estrenarà la cantata 'Els Minairons de la Freita' amb la participació de 300 nens i la cantant Anna Roig

El diumenge, 26 d'abril, a les 19 hores, a la pista polivalent de la zona esportiva de la capital alturgellenca. Projecte social on la música és el fil conductor.

gSngWwKI3bfT1ITIVzLQf7BHB0E2iyEb8N_K8JvlC7U,oTuelJyF8cX7y_5DymbpGxBe9ayT8JZ8ADQesm8bnrk
photo_camera Organització de la cantata 'Els Minairons de la Freita'

'Els Minairons de la Freita', projecte musico-social que s'estrenarà a la Seu d'Urgell el diumenge 26 d'abril, a la pista polivalent municipal, i on hi participaran uns 300 alumnes de les escoles de la ciutat, així com els alumnes de la ZER Urgellet, acompanyats pel Cor de Noies de l'Escola Municipal de Música i la coral de l'Esplai de la Gent Gran, i acompanyats per set músics, i amb la col·laboració de la cantant Anna Roig, com a convidada especial.

La presentació d'aquesta cantata, que està inspirada en el conte 'Els Minairons de la Freita' d'Albert Galindo, va anar a càrrec dels seus creadors i impulsors, Pilar Planavila i lvan Caro, i va comptar amb la presència de la mateixa Anna Roig, i l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla.

L'alcalde urgellenc va fer arribar als creadors d'aquesta cantata “un agraïment enorme perquè això que esteu fent és un regal per la ciutat”. Batalla va afegir que l'Ajuntament de la Seu d'Urgell dóna suport a aquesta iniciativa pensada per dos músics urgellencs i on hi col·laboren tants ciutadans i entitats de la ciutat i comarca. L'alcalde de la Seu també va remarcar que “aquesta cantata també sorgeix per l'aposta que ja fa anys va fer el Consistori urgellenc de recuperar elements de la mitologia de la Seu i el Pirineu, com són el Tió de la Freita i els minairons, personatges del nostre Nadal”.

Per la seva part, la cantant Anna Roig -membre del grup musical del Penedès Anna Roig i L'ombre de ton chien- va manifestar que “he triat participar en aquesta cantata perquè he pogut veure que hi ha un entusiasme enorme al darrera”. Anna Roig va afegir que es tracta d'un projecte “molt ben pensat, reflexionat i de qualitat, molt professional”. Per la cantant, la particularitat d'aquesta cantata també li ha interessat molt. “M'hi sento molt còmoda”, ha afegit Roig.

Projecte musico-social i comunitari

La cantata és una obra inèdita, composada expressament per Pilar Planavila, sobre la història de 'Els Minairons de la Freita'. Segons van explicar Ivan Caro i Pilar Planavila, la idea de la creació d'aquesta cantata arrenca el desembre de 2013 amb la cançó dels Minairons que va compondre per portar-la a les escoles de la Seu d'Urgell. “Va caure a les meves mans el llibre de l'Albert Galindo i vaig pensar que seria molt interessant compondre cançons sobre la història dels minairons de la Freita”, va manifestar Pilar Planavila. “Llavors és quan decidim convertir-ho tot en aquest projecte musico-social i comunitari. L'objectiu de la cantata és unir 300 nens i nenes de 7 i 8 anys de la Seu d'Urgell i comarca a través de la música, i crear comunitat entre totes les escoles del territori”, va afegir Ivan Caro.

Per fer realitat aquesta cantata, els seus creadors compten amb la col·laboració de diferents artistes locals i catalans sobre una llegenda i uns personatges mitològics de la Seu d'Urgell i del Pirineu.

Aquest projecte aglutina tots els alumnes de primer i segon de primària de les escoles de la Seu d'Urgell i de la ZER Urgellet: escola Albert Vives, escola Pau Claris, escola La Valira, escola Castell-Ciutat i col·legi La Salle, i les escoles Els Agols de Montferrer i l'escola Arnau Mir del Pla de Sant Tirs.

“Amb aquesta proposta es pretén realitzar una tasca de cohesió entre bona part de la població i les entitats, a més de fer visible un moviment social i educatiu de la Seu i bona part de l'Alt Urgell”, va remarcar Ivan Caro. “Som un equip de músics, educadors socials, guionistes i actors que ens hem aventurat a desenvolupar aquest projecte perquè tenim moltes ganes de fer ciutat”, va apundat Caro.

Concretament, la cantata compta amb la participació dels músics Tito Peláez, Jordi Maria Macaya, Elies Porté, Arnau Obiols, Narcís Mellado, Ivan Caro i Pilar Planavila. La música i les lletres són de Pilar Planavila, i les danses són creació d'Ivan Caro. L'arranjament de la cantata per a instruments tradicionals recau en el músic de renom Antoni Miralpeix.

La direcció escènica corre a càrrec de Genissa G. Carricondo, mentre que l'escenografia se'n fa càrrec Josepa Travé, amb la col·laboració dels usuaris del Taller Claror.

L'organització dels voluntaris pel dia de l'estrena de la cantata la porta a terme Marisol Salvadó.

En aquesta cantata també hi participaran el Grup de Diables de l'Alt Urgell.

Gravació d'un CD

Després de l'estrena de la cantata s'enregistrarà un CD amb la història narrada i les cançons de tota la cantata. La gravació anirà a càrrec de músics professionals i l'artista convidada Anna Roig, juntament amb els nens i nenes protagonistes d'aquest concert, així la coral de l'Esplai de la Gent Gran. La gravació tindrà lloc a les instal·lacions d'una de les escoles que hi participen.

Aquesta cantata compta amb un pressupost d'11 mil euros. El 75% del seu finançament és públic a través de subvencions de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, l'IDAPA i l'Ajuntament de la Seu d'Urgell. El 25% restant es finançarà a través d'aportacions d'empreses de la ciutat i la comarca, així com amb els diners de la venda del CD de la mateixa cantata i les donacions (3 euros) que aportaran les persones que assisteixin com a públic el dia de l'estrena d'aquesta cantata. Es preveu que assisteixen en aquest concert entre 700 i 900 persones.