24.07.2021 |
Viure als Pirineus

LLIBRES

Ramon Ganyet publica 'Blau. Aigua, molins i recs a la Seu d'Urgell'

La publicació està adreçada a recollir referències relatives a l’enginyeria de l’aigua per a millorar la vida de la població de la ciutat.
Ramon Ganyet
Ramon Ganyet al costat de la Secla Boixadera/Andrea Fazzalari
Ramon Ganyet publica 'Blau. Aigua, molins i recs a la Seu d'Urgell'

L'enginyer Ramon Ganyet acaba de publicar Blau. Aigua, molins i recs a la Seu d'UrgellEl llibre, editat pel segell pirinenc Edicions Salòria, està dedicat a l’aprofitament de l’aigua a la Seu d’Urgell i l’àrea circumdant de l’Urgellet. L’àmbit temporal de la publicació va des del orígens fins a la actualitat.

Ramon Ganyet ha explicat que "L'aigua sempre m’ha fascinat, a part d’haver nascut amb el signe d’Aquari. I per tot plegat es va presentar l’oportunitat de recollir ordenadament alguns dels aspectes que han configurat la manera de viure a la Seu, a través dels enginys construïts per facilitar a la població la disponibilitat d’aigua."

dav

L’atenció dedicada a la millora de l’aigua és tan vella com les civilitzacions i en la Unió Europea va tenir un moment d’impuls en la declaració de la Carta Europea de l’Aigua de 1968. "La solidaritat que hem aconseguit entre tots plegats, amb especial incidència per a nosaltres des de que el 1985 (explica Ramon Ganyet) ens van deixar participar amb plenitud en aquest projecte continental compartit, també convé ser recordada quan molta gent es torna escèptica de la necessitat de la cooperació mútua". "Confiem en que es consolidi l’europeisme, deixant passar els excessos nacionalistes", conclou Ganyet.

Ramon Ganyet: "Laigua sempre m’ha fascinat, a part d’haver nascut amb el signe d’Aquari"

La publicació està adreçada a recollir referències relatives a l’enginyeria de l’aigua per a millorar la vida de la població de la ciutat. Les necessitats primeres son beure, cuinar i rentar-se. Els molins per fer farina dels cereals durant molt de temps utilitzaren l’energia de l’aigua captada del riu, proveïda per les secles fins el salt corresponent. El regadiu, per augmentar i garantir millor la producció d’horts i camps de conreu, necessita de recs i regueres per distribuir l’aigua pel terme. Segons Ganyet "al llarg dels anys, algunes infraestructures deixen de servir, altres es transformen i moltes persisteixen".

Interès didàctic

El llibre presenta un marcat interès didàctic per a les escoles, les comunitats de regants i pel públic en general. La seva publicació anirà a reforçar la difusió d’aquests aspectes poc coneguts, aprofitant el 50è aniversari de la Carta Europea de l’Aigua.

Ramon Ganyet publica 'Blau. Aigua, molins i recs a la Seu d'Urgell'
Comentarios