19.06.2021 |
Viure als Pirineus

LLIBRES

Presenten a Sort "Dues dones", de Montse Sanjuan

Amb el rerefons de la postguerra a Lleida, la novel·la ens apropa a dues dones, la Genoveva del Pallars i la Natàlia de Lleida, que ens demostren que l'amistat i la solidaritat poden ajudar a superar qualsevol entrebanc en la vida.
Dues dones de Montse Sanjuan tris
L'Ajuntament de Sort es va omplir per seguir la presentació de 'Dues Dones' de Montse Sanjuan /bibliosort.cat
Presenten a Sort "Dues dones", de Montse Sanjuan

Tot i les dificultats derivades de la situació de pandèmia sanitària en què vivim l'Ajuntament de Sort manté el pols de l'activitat cultural, en aquesta ocasió amb la presentació del llibre Dues dones, de l'escriptora lleidatana Montse Sanjuan i editat per Pagès Editors, una novel·la amb el rerefons de la postguerra a Lleida i el protagonisme d'aquestes dues dones, la Genoveva del Pallars i la Natàlia de Lleida, que ens demostren que l'amistat i la solidaritat poden ajudar a superar qualsevol entrebanc en la vida.

En la introducció a l'acte Raimon Monterde, alcalde de Sort, va destacar la vàlua del llibre «com a testimoni de la història del país i reconeixement de les dones d'aquella època».

Al seu torn, Joan Cal, director del diari Segre i que es va fer càrrec de la presentació, va començar la seva intervenció recordant que una primera presentació s'havia programat al Cafè de l'Escorxador de Lleida el 17 de març i que l'estat d'alarma havia obligat a posposar-la i no és fins ara que es presenta de nou l'oportunitat de parlar d'un llibre que fa seva la frase d'un informe recent de l'ONU, «els homes fan les guerres i les dones les pateixen».

presentació-dues-dones-sort (4)

A parer de Joan Cal, Dues dones reflecteix allò que s'esdevé quan uns - el bàndol nacional - guanyen la guerra i els altres - el bàndol republicà - la perden, i és que aquest periode de la Guerra Civil i la postguerra és l'època de més força literària de la història d'Espanya.

Es tracta, doncs, d'un llibre que emociona fortament, amb un estil narratiu, descriptiu i respectuós amb els fets però gens efectista, tot reflectint com les protagonistes s'ajuden i es donen força mútuament complint els seus somnis de mare; és també un pas cap a la maduresa en la carrera literària de Montse Sanjuan més enllà del seu icònic i exitós personatge de la sergent Anna Grimm amb què ha conreat la novel·la negra i de suspens.

Dues dones de Montse Sanjuan

En la seva intervenció i en el diàleg mantingut posteriorment amb Joan Cal, l'autora va reconèixer que la novel·la parteix de fets que pertanyen al seu imaginari familiar, amb personatges directament inspirats per exemple en àvies i tiets tot i que amb vivències ficcionades, i ha resultat un salt en l'experiència literària en ficcionar per primer cop la història.

presentació-dues-dones-sort (2) (1)

La tècnica epistolar triada permet entrar en l'ànima dels escrivents, ja que es tracta en realitat d'una primera persona camuflada; no obstant, aquestes cartes aconsegueixen transmetre, sense gaires escarafalls, una impressionant intensitat emocional, recolzada en ocasions, en el cas del personatge de Genoveva, en una parla autènticament pallaresa amb el consell d'una professora de la Universitat Rovira i Virgili.

Cal destacar a més la feina de documentació bibliogràfica i d'història de la quotidianeïtat. amb el suport de l'historiador lleidatà Jaume Barrull, tot plegat donant com a resultat la imatge d'una ciutat vençuda, una Lleida fosca, difícil i agressiva.

Dues dones és, en definitiva, un homenatge a la figura dels mestres de la República que van ser represaliats i les seves il·lusions fallides per construir un món nou, homenatge que es pot fer extensiu al paper que estan jugant els i les mestres en els temps actuals de pandèmia.

La Biblioteca Pública i l'Ajuntament de Sort es van congratular d'haver gaudit de la companyia de l'escriptora Montse Sanjuan en aquesta presentació literària tot confiant tornar-hi a comptar en una sessió del Club de Lectura de la Biblioteca al voltant de la novel·la Dues dones tant bon punt com les condicions sanitàries ho permetin.

presentació-dues-dones-sort (1)

L'autora

Montse Sanjuan Oriol (Lleida,1956) és Llicenciada en Ciències de la Informació (UAB) i en Filologia Hispànica (UNED). Va treballar com a periodista i va ser un dels membres fundadors de la revista lleidatana La Boira (1979). Va canviar del periodisme al món de l’ensenyament com a professora de llengua i literatura. Apassionada del llibres i de la lectura, crea el 2006 un blog Llibres llegits i per llegir dedicat a les ressenyes literàries. L’any 2014 publica la primera novel·la de la sèrie Anna Grimm, La sergent Anna Grimm i el 2015 apareix El misteri del bressol buit. A finals de 2016 la traducció en castellà de la primera novel·la, Anna Grimm, investigadora criminal, suposa el salt del personatge a altres països de parla castellana. El 2018 publica el tercer llibre, Anna Grimm, memòria mortal i participa com a guionista en el rodatge del documental “Lletres dins la boira” que visualitza el boom de la novel·la negra lleidatana en els darrers anys. Ha publicat contes en diferents antologies i des de l’any 2016 forma part de la coordinació del festival de novel·la negra de Lleida “El Segre de Negre”.

Presenten a Sort "Dues dones", de Montse Sanjuan
Comentarios