El musicòleg Artur Blasco, pregoner de la Festa Major de la Seu d'Urgell 2015

El pregó es pronunciarà des del balcó de l’Ajuntament urgellenc el dissabte 29 d’agost a les nou del vespre.

artur blasco
photo_camera Imatge d'Artur Blasco.

Artur Blasco, músic, investigador i divulgador del folklore català, serà aquest any l'encarregat de pronunciar el pregó de la Festa Major de la Seu d'Urgell, el dissabte 29 d'agost a les nou del vespre. La regidora de Festes de l’Ajuntament urgellenc, Sílvia Iscla, ha destacat que Blasco compleix amb els requisits que es plantegen a l’hora de triar el pregoner, “ja que està molt vinculat al territori, on fa molts anys que treballa de forma incansable en la recuperació, restitució, difusió i dinamització de la cultura pirinenca”. 

Artur Blasco va néixer el 1933 a la ciutat de Barcelona. Interessat en la recerca i divulgació de la cultura popular ha recollit, poble per poble, el cançoner popular dels nuclis del Pirineu. Així mateix ha impulsat la recuperació de l'acordió diatònic a Catalunya, organitzant la Trobada d'Acordionistes del Pirineu, que actualment també es duu a terme a la Seu d’Urgell. A més, ha estat el promotor del Museu de l'Acordió d'Arsèguel. 

El musicòleg català va rebre el 1998 el Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla, l’any 2001 la Creu de Sant Jordi i el 2004 el Premi Nacional de Cultura Popular. Com a músic ha participat en diverses formacions, com Acordionistes del Pirineu o La Pobletana. Actualment és membre del grup El Pont d'Arcalís. 

A la web de la Festa Major (www.fmlaseu.cat) es podrà visionar una entrevista realitzada expressament per l'ocasió a l'Artur Blasco.

Fons de cançons del Pirineu

La feina d'Artur Blasco durant cinquanta anys ha donat com a resultat un fons viu de cançons del Pirineu, que han quedat recollides en 80 DVD aplegats en el fons videogràfic “A peu pels camins del cançoner”, en imatges. S’inclouen 1.500 cançons populars del Pirineu recopilades a través de 300 informants en 160 pobles i masies de les comarques de l’Alta Ribagorça, la Val d’Aran, la Ribagorça aragonesa, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Noguera, l’Alt Urgell, el Solsonès, la Cerdanya, el Berguedà, el Ripollès i la Garrotxa. És la part visual i sonora de la seva obra, que, amb el títol genèric “A peu pels camins del cançoner”, porta vuit volums editats, de dotze previstos.