LLIBRES

L'escriptora pallaresa Maria Barbal inaugura la Setmana del Llibre en Català

Des d'aquest divendres i fins al 19 de setembre, la 39a edició de la Setmana del Llibre en Català presenta un programa de 250 activitats, 227 expositors i 270 novetats editorials.
Maria Barbal Setmana Llibre en Català 2
photo_camera Maria Barbal ha inaugurat la Setmana del Llibre en Català / @LaSetmana

L'escriptora pallaresa Maria Barbal, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2020, ha estat l'encarregada d'inaugurar aquest divendres la Setmana del Llibre en Català , en un acte que ha comptat també amb l'assistència de la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga. L'escriptora de Tremp ha pronunciat una glossa deliciosa i ha declarat, que la Setmana del Llibre en català la veu un homenatge a la gent que no ha defallit de parlar i escriure en català

Maria Barbal ha rememorat com el seu pare li llegia en veu alta quan era petita la traducció de Marià Manent d'El llibre de la jungla, de Rudyard Kipling. "Encara que em perdés significats i matisos, penso que vaig entrar a la fantasia i la fabulació per una de les portes grans –ha dit–. Vaig començar a aprendre les diferències entre el món pròxim i el món imaginat". 

Maria Barbal: “Jo veig la Setmana del Llibre en català com un homenatge a la gent que no ha defallit de parlar i escriure en català”

39a edició

El Moll de la Fusta acull des d'aquest divendres i fins al 19 de setembre la 39a edició de la Setmana del Llibre en Català, que presenta un programa de 250 activitats i 227 expositors, a banda de 270 novetats editorials. La cita duplica els dies que va durar l'any passat, quan es va veure afectada plenament per la pandèmia de la covid-19. L'escriptor, poeta i activista cultural Biel Mesquida rebrà el 25è Premi Trajectòria, s'homenatjarà Gemma Romanyà (Capellades, 1945 - 2018) i el periodista Xavier Graset, serà distingit amb el Premi Difusió 2021. La cita s'ha fet "més gran que mai amb més mòduls, expositors i més novetats".

Setmana del llibre en Català

Entre les activitats hi haurà 175 presentacions i taules rodones adreçades als públic adult; 60 adreçades al públic familiar; 150 signatures d'autors, i 28 itineraris literaris, 9 dels quals s'han programat fora de Barcelona gràcies a la col·laboració amb Òmnium Cultural. L'any passat hi va haver 180 activitats i 200 signatures.

Pel que fa als expositors, n'hi haurà 227 distribuïts en 69 mòduls, entre els quals 185 segells editorials, 19 llibreries, 1 distribuïdora, 9 universitats i 12 institucions.
Setmana del llibre en Català 2(Foto: La Consellera de Cultura, Natàlia Garriga, a la inauguració de la Setmana del llibre en Català / @LaSetmana)

Alhora, en el marc de l'esdeveniment es presentaran 270 novetats editorials, títols de fons i 500 capçaleres de revistes i premsa comarcal i de proximitat. En aquesta edició, hi participaran dos autors internacionals Katharina Volckmer, de la mà de Penguin Random House, i Douglas Stuart, de la mà del CCCB. Regina Giménez serà l'artista col·laboradora de la 39a edició de la Setmana.

Escenaris

A diferència de l'edició del 2020, aquest any s'han pogut recuperar els 3 escenaris (2 per adults i 1 per públic familiar) habituals. Com a novetat s'incorpora un espai per a la lectura i el descans i s'amplia l'aforament del bar.

Pla general de la setmana del llibre en català. 10 de setembre de 2021. (Horitzontal).

Pel que fa a les mesures de seguretat, hi haurà 4 controls d'aforament, gel hidroalcohòlic, mascaretes i guants a disposició dels expositors, treballadors i visitants. L'aforament màxim serà de 980 persones.

D'altra banda, per cinquè any el Making Catalan Literature Travel for International Publishers and Agents se celebrarà dins del marc de la Setmana gràcies a la col·laboració amb l'Institut Ramon Llull. Hi participaran 14 editors internacionals que es trobaran amb una trentena d'editorials i agències catalanes en sessions conjuntes de mitja hora en què els presentaran els seus títols i apostes més importants.