MÚSICA DE CAMBRA

L'Associació Orquestra Cadí celebra el seu concert número cent

L'entitat va col·laborar amb l'Associació AUTEA, oferint un concert per a familiars i amics d’afectats d’autisme d’Andorra

Orquestra Cadí a la Massana jpg
photo_camera L'Orquestra de cambra Cadí aquest dissabte a la Farga Rossell de la Massana

L'Associació Orquestra Cadí ha ofert aquest dissabte un concert a la Farga Rossell de la Massana, al Principat d'Andorra, per als membres de l'Associació d'Afectats d'Autisme d'Andorra (AUTEA). Aquest ha estat el concert que fa cent de l'orquestra de cambra de l'Alt Urgell.

AUTEA és una associació sense ànim de lucre, formada per persones afectades d'autisme, familiars i voluntaris d'Andorra. L'associació va néixer amb la finalitat d’orientar i ajudar les famílies, intentar millorar la qualitat de vida de les persones afectades, defensar els seus drets i contribuir a la divulgació i coneixement dels trastorns de l’espectre autista.

Els trastorns de l’espectre autista (TEA) no són poc habituals. Afecten aproximadament 1 de cada 100 infants. Poden aparèixer a qualsevol família, independentment de l’origen ètnic o de la classe social i poden anar associats a altres problemes com ara el retard mental i l’epilèpsia, entre d’altres.

Joan Cerqueda i Inés Martí Bertrand

(Foto: Joan Cerqueda, de l'Orquestra Cadí, amb Inés Martí de l'associació andorrana AUTEA)

L’Associació Orquestra Cadí fou fundada l’any 2001, a la Seu d’Urgell. Des de llavors manté una  orquestra  de  cambra (dirigida al principi pel violinista Jordi Albelda), havent  comptat  durant  uns  anys  amb un cor d’adults (Coral Signum).  Ha organitzat concursos d’interpretació per a joves intèrprets  i  promogut concerts per a solistes amb acompanyament d’orquestra; a més d’organitzar  concerts d’altres formacions, a la Seu d'Urgell.  Zoryana Sokhatska, violinista ucraïnesa, fou la seva directora titular durant 8 anys. Tots els arranjaments musicals per a la orquestra de cambra són fets pel mestre Yevhen Sokhatskyy, qui la  dirigeix des de les 5 darreres temporades.

L'autisme

Les persones amb TEA no tenen cap discapacitat física evident, el que fa molt difícil la seva detecció i la comprensió per part de la gent que no coneix el problema, fet que provoca una gran angoixa a les seves famílies.

L’AUTISME ES CURA?: Com indica la seva definició, estem davant de trastorns o síndromes, no de malalties i per tant no tenen cura. Tanmateix les seves habilitats i qualitat de vida poden augmentar significativament si s’apliquen les teràpies adequades.

DIAGNÒSTIC: Tot i que són molt difícils de detectar abans de l’any i mig de vida, quan més aviat es faci el diagnòstic, millors són les perspectives de les persones afectades que rebin un suport apropiat.

SE’LS POT AJUDAR?: Una educació personalitzada i un suport estructurat de tot l’entorn, coordinats per professionals especialitzats poden fer que els afectats progressin de manera remarcable, ajudant-los a maximitzar les seves habilitats i a aconseguir un major potencial quan siguin adults. La família i l’escola poden exercir una enorme influencia si entenen la natura del trastorn i apliquen les tècniques adequades.