23.02.2019 |
Viure als Pirineus

La il·lustradora Maria Rius rep la Creu de Sant Jordi i estrena nou llibre autobiogràfic

Maria Rius, una de les dones pioneres de la il·lustració professional a Catalunya, va rebre ahir la Creu de Sant Jordi, just la setmana que ha tret al carrer un nou conte autobiogràfic titulat Les finestres de la Maria, publicat per Edicions Salòria. Maria Rius manté una vinculació molt estreta amb el Pirineu ja que té una casa a Bolvir i ha col·laborat en diverses iniciatives culturals i literàries pirinenques

La Maria Rius ha publicat més de 350 llibres il·lustrats
La Maria Rius ha publicat més de 350 llibres il·lustrats
La il·lustradora Maria Rius rep la Creu de Sant Jordi i estrena nou llibre autobiogràfic

Maria Rius, il·lustradora professional des de fa més de 50 anys i amb més de 350 llibres publicats ha estat premiada amb la Creu de Sant Jordi 2018 per «la seva significació en l’àmbit de la il·lustració infantil, amb un estil d’orientació realista, marcat per la delicadesa, que entén la il·lustració com a treball narratiu».

Va començar fent adaptacions de contes clàssics, després il·lustrant contes infantils i va ser també col·laboradora habitual de revistes com l’Infantil, Cavall Fort i El Tatano, a més de ser-ho a d’altres publicacions com l’Avui o el Diari de Barcelona.

Les finestres de la Maria

Maria Rius ha publicat aquesta setmana el conte Les finestres de la Maria amb l'editorial pirinenca Edicions Salòria, amb les seves il·lustracions i text de Joaquim Noguero, que defineix com un «assaig d’una biografia amb to de rondalla». Aquest conte va explicant, de forma amena i amb to de conte diferents etapes i experiències de la vida de la Maria, acompanyada dels seus preciosos dibuixos.

A més, al final del llibre s’inclou un repàs més detallat de la seva obra i la seva evolució professional, amb les seves publicacions i exposicions al llarg dels anys. Les seves activitats al Pirineu, a partir de la vinculació familiar amb el poble de Bolvir, tenen un paper molt important en la trajectòria de la que és una de les més prestigioses il·lustradores de Catalunya i que durant els seus cinquanta anys de trajectòria ha treballat per editorials de tot el món.

Premi Maria Rius

D'altra banda, enguany les llibreries La Caixa d’Eines i Laie han creat el premi d’il·lustració Maria Rius per reconèixer i honorar la tasca com a il·lustradora de la catalana durant més de cinquanta anys. Aquest guardó vol premiar i recompensar la trajectòria dels professionals al camp de la il·lustració de llibres infantils. Segons, el llibreter de Laie, Enric Aymerich, la tasca dels il·lustradors ha permès facilitar l’aprenentatge de la lectura al més menuts.

El premi Maria Rius premiarà la trajectòria d’una il·lustradora o il·lustrador que hagi publicat almenys deu llibres d’il·lustracions infantils amb llengua catalana i amb una trajectòria d’almenys deu anys anteriors a la concessió del premi. El jurat està format per representants de diverses institucions com l’Associació de Mestres Rosa Sensat, l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya, El grup de treball de biblioteques infantils i juvenils Bib Botó, el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil i Il·lustra, Professionals de la Il·lustració Catalana Associats. 

Comentarios