MÚSICA POPULAR I TRADICIONAL

Homenatge a Pep Lizandra al Centre Artesà Tradicionàrius

L'Associació de dones acordionistes i percussionistes del Pirineu, “Diàdona”, han dedicat la celebració del seu 10è aniversari a Pep Lizandra, activista cultural que les va reunir per primera vegada.

Pep Lizandra 4
photo_camera Pep Lizandra envoltat de les dones de 'Diàdona' al CAT/Diàdona

Ara fa 10 anys va néixer l’associació de dones acordionistes i percussionistes del Pirineu, “Diàdona”, una associació que ha donat cabuda i visibilitat alhora a totes aquelles dones del Pirineu que tenien inquietuds musicals, culturals i socials i, sobretot, ganes de trobar-se, tocar, compartir  i passar l’estona juntes. L’instigador va ser l’activista cultural, músic i mestre ballador Pep Lizandra, que les va reunir per una actuació a la Fira de Sant Llorenç de Bellver de Cerdanya.

Pep Lizandra 2

Vet aquí que, per tot el que significa el Pep Lizandra en el món de la cultura i la relació que ha tingut en la fundació de “Diàdona”, aquestes dones li han volgut dedicar la celebració del seu 10è aniversari, amb aquest primer acte que ha tingut lloc al Centre Artesà Tradicionàrius (CAT). Ha estat una festa, un ball, una trobada, amb molts amics, músics i balladors. I com en totes les festes d’aniversari no hi han faltat les sorpreses, com ara, l'obsequi d'un cap gros que reprodueix perfectament la imatge d'en Pep Lizandra. També va ser una emotiva sorpresa la presència del popular i estimat músic urgellenc, Joan Ribolleda 'Truqui'.

Truqui CAT

Una trajectòria al servei de la música popular i tradicional

Pep Lizandra ha cursat estudis musicals iniciats al conservatori de Barcelona i continuats a l'Institut d'Estudis musicals d'Andorra on també cursà 5 anys de trompeta. Ha format part en la creació de la Cobla del Comú d'Andorra la Vella i la cobla Cadí, composta per diferents músics de la zona des d'Oliana fins a Músser.

Ha format part del grup de música tradicional "La Principal del Baridà" i actualment de "La Sonsoni" amb els qui ha participat en nombrosos festivals aplecs i festes diverses (festival PIR Tradicionarius de Barcelona, Homilies d'Organyà, Tradicionarius de Roquetes, Sons de Muntanya, Festival Pirineos d'Ainsa, FESCAT de Llivia, Els Dijous a la Fresca...)

Amb el grup La Principal del Baridà va fer una feina de recerca i difusió de cançons danses i música del Pirineu per diferents pobles de l'Alt Urgell Cerdanya i Pallars. Recopilador i difusor de danses tradicionals del Pirineu i d'arreu en nombrosos cursos a Catalunya i a l'estranger (França, Bulgària, Romania...). Ha impartit diferents cursos de danses del Pirineu (Dansàneu d'Esterri d'Àneu, FESCAT de Llívia, l'Esbart Català de dansaires, escola d'estiu d'Aran, grup de Rigodons de Sort...)

Convençut que la dansa tradicional té un sentit plenament vigent als nostres dies, dona cursos regulars de danses a la Seu d'Urgell,Arsèguel i a Esterri d'Àneu i manté una estreta col·laboració en la manifestació festiva de les danses que es mantenen vives en els pobles del nostre pirineu: els Llancers de Tuixent, l'Esquerrana de Castelciutat,el ball pla d'Alinyà... Així com en d'altres recuperades o de nova creació: Ball del Bon jorn i ball dels raiers (la Pobla de Segur) Ball de la Muntanyeta d'Olp, Ball del foc a Tuixent.