Foc, cultura i tradició

Les falles del Pirineu són una tradició d’estiu de diversos pobles de muntanya, principalment de l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, la Val d’Aran i Andorra, considerades Patrimoni Immaterial de la UNESCO des de 2015.

foto_3366346
photo_camera Foto dels participants de les falles, en plena celebració

La festa consisteix en una baixada en fila de persones carregant les falles (troncs encesos) des de punts alts a la muntanya, caminant i corrent, fins arribar al poble. Allà, acompanyats de música, recorren els carrers i cremen les falles en una foguera conjunta.

Aquest any, les falles de Durro van donar el tret de sortida a la temporada, el dia 16 de juny, seguides d’aprop de les de la Pobla de Segur, el dia 17. El 23 de juny es van fer a Boí, Isil, Alins i Pont de Suert, en la nit més popular per aquesta celebració. El 30 de juny, a Barruera i a València d’Àneu. Aquesta setmana, els apassionats del foc tenen cita el dia 6 de juliol a Erill la Vall i el dia 7 a Alòs d’Isil. La setmana que ve, el dia 13 de juliol, toca anar a Taüll i, finalment, el dia 21 hi ha les últimes falles de la temporada a Llesp.