29.03.2020 |
Viure als Pirineus

El Festival Trama s'amplia als municipis de Riu, Prats i Sansor, Prullans, Montellà i Martinet i Lles

Del 10 al 12 d’agost, Bellver de Cerdanya es converteix en la capital de la música dels Pirineus i les muntanyes d’Europa. Avui s'ha presentat l'edició d'enguany que inaugurarà el cantautor Roger Mas. "Tenim moltes famílies que venen cada any i s'agafen les vacances en funció del festival", ha assegurat l'alcalde de Bellver, Xavier Porta. Tots els concerts són gratuïts

El festival comptarà amb un programa de gran qualitat musical
El festival comptarà amb un programa de gran qualitat musical
El Festival Trama s'amplia als municipis de Riu, Prats i Sansor, Prullans, Montellà i Martinet i Lles

La sisena edició del Festival Trama és una cita imprescindible de la música de les muntanyes d’Europa, amb la participació de 16 formacions, provinents de Catalunya, País Basc, Alsàcia, Sardenya i Itàlia.

Durant la presentació avui del Festival Trama 2018 a l’Ajuntament de Bellver de Cerdanya, l’alcalde de Bellver de Cerdanya, F. Xavier Porta i Pous, ha destacat que el Trama “com a mostra de música de les muntanyes d’Europa, a l’igual que les pròpies muntanyes, sempre pot deparar sorpreses”. I ha afegit que són moltes les persones que escullen passar uns dies de vacances coincidint amb el festival per tal de poder gaudir de tots els concerts. Per la seva part, el representant de la Diputació de Lleida, Antoni Navines, ha manifestat el suport de la Diputació a aquelles iniciatives del Pirineu com el Trama, encaminades a promocionar la cultura, l’activitat econòmica i, en definitiva, dinamitzar el territori. I ha valorat molt positivament el fet que el Trama es completi amb l’Entramat, el cicle de cinc concerts previs que tenen lloc en les esglésies romàniques de cinc municipis de la Cerdanya lleidatana.

Per la seva part, el regidor de Cultura, Pau Recha, ha volgut ressaltar el fet que el Trama és un festival que sempre sorprèn, especialment per les propostes arriscades que acosta al públic, i que té una programació variada i de gran qualitat. El regidor també ha dit que tots els concerts de l’Entramat compten amb la participació de músics de l’Escola Folk del Pirineu, juntament amb el duet programat, en una col·laboració que esdevé molt profitosa per ambdues parts.

Per últim, Liv Hallum, una de les programadores del festival, ha especificat que els concerts tenen lloc en punts emblemàtics o especials del municipi. Així, els concerts més experimentals es fan a l’espai natural de la Fou de Bor i al Teatre del centre Cívic ‘Escoles Velles’. I, la plaça Major, acollirà els concerts més multitudinaris i els balls. En aquest sentit, tant dissabte com diumenge els grups que faran els concerts a la nit, oferiran tallers de danses oberts a tothom el mateix dia per la tarda.

Durant la presentació, la Berta i l’Erola, dues joves alumnes de l’Escola Folk del Pirineu, han interpretat diverses peces a l’acordió.

Programa del Festival Trama

El concert inaugural del Trama estarà protagonitzat pel cantautor de Solsona Roger Mas, que presentarà el seu darrer treball, Parnàs, acompanyat dels músics Xavier Guitó, a piano, Arcadi Marcet al contrabaix, Míriam Encinas, que tocarà diferents instruments tradicionals i antics. Aquest concert  tindrà lloc el divendres 10 d'agost, a les 22.30h, a la plaça Major de Bellver.

El dissabte 11 d’agost, la cita serà a la Fou de Bor, un indret natural al qual arribar-hi ja és una experiència en sí mateixa, on el duet Ballaveu ens redescobrirà les arrels més profundes del cançoner tradicional. A les 16.30 de la tarda, començarà un taller de danses amb la formació de Sardenya Lu Trainanà, la qual també serà l’encarregada de fer el darrer concert del dia, a les 23.30, a la plaça Major. Abans però, a les 18h s’inaugurarà al Centre Cívic “Escoles velles” l’exposició dedicada al violinista Peret Blanc de Beget, considerat un dels últims músics tradicionals del país. En el mateix espai, però a la sala del Teatre, a les 19.00h, actuarà el músic Romain Baudoin, oferint un concert íntim, amb un instrument inventat per ell mateix. I, el mateix dia, a les 22 hores, la plaça Major acollirà el concert de l’orquestra de percussió Coetus, que presentaran el treball que commemora els seus deu anys d’existència, De banda a banda, estrenat al Festival Grec 2018.  

La programació continuarà el diumenge, dia 12, a les 11.00h, a l’església de Sant Serni de Coborriu, amb la formació de polifonies catalanes Tornaveus. A la una del migdia, els alumnes de l'Escola Folk del Pirineu actuaran al centre comercial de la vila, la plaça del Portal. A dos quarts de cinc, al pati de Ca les Monges, l’Orquestrina Trama nascuda del propi Festival Trama l’any 2013, oferirà un petit cafè-concert i presentarà el seu primer videoclip. A les 17.30, els qui vulguin ballar podran participar en el taller de danses que oferirà el grup de Sardenya Ballade Ballade de Bois a la plaça Major. En aquest mateix indret, a les 22h, oferiran un concert. A les 19.00 hores, Mixel Etxekopar i François Rossé, músics del País Basc i d’Alsàcia respectivament, oferiran el seu espectacle anomenat Transhumantzia, al Teatre del Centre Cívic “Escoles velles”.  Completarà el programa del diumenge la formació del Baix Llobregat Riu,  amb el treball Delta.

El Trama sempre se celebra els dies 10, 11 i 12 d’agost, coincidint amb un dels moments de l’any amb més afluència de visitants, i ofereix tots els concerts de manera gratuïta, per tal de fer arribar la cultura musical de muntanya al màxim de públic possible. Des de l’organització, sempre s’ha apostat per unir la música del país amb propostes d’altres indrets d’Europa vinculats a la música de muntanya. Així, el Trama va néixer amb  la vocació de promoure un territori ric en cultura musical, amb una proposta de primer nivell i en un entorn únic i allunyat de les gran urbs, habituals protagonistes dels festivals de música. I, també a diferència de la majoria de festivals, totalment gratuït.

El Festival Trama està organitzat per l’Ajuntament de Bellver de Cerdanya i compta amb un pressupost de 45.000 euros, gràcies al suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i de la Diputació de Lleida.

Programa de L'Entramat

Amb la voluntat de donar al Festival Trama el caràcter pirinenc que es mereix, el festival s’ha estès als municipis veïns dins de la Cerdanya lleidatana. Així doncs, Riu de Cerdanya, Prats i Sansor, Prullans, Montellà i Martinet i Lles de Cerdanya, inclouen actuacions en una prèvia al Festival Trama que anomenem L’Entramat.

Seran cinc concerts, tots gratuïts, a les esglésies dels esmentats municipis, ales 19.00h. En concret, el divendres, 3 d’agost a l’església de Sant Pere de Lles de Cerdanya actuarà Panxito.  El dilluns, 6 d’agost, a l’església de Sant Serni de Montellà actuaran Cati Plana i Pau Puig. El 7 d’agost, Prullans acollirà el concert de Duetu. A l’endemà, el 8, Enric Montsant i Jordi Paulí interpretaran Suit de suits, a l’església de Sant Serni de Prats  i, per últim, el dijous, 9 d’agost, a l’església de Sant Joan de Riu de Cerdanya es podrà escoltar la música de la formació Corrandes són corrandes.

Els concerts de l’Entramat compten amb la participació d'alumnes de l'Escola Folk del Pirineu. L'Entramat permet portar al Trama molt més enllà, i fa possible que el jovent dels municipis que engloba, estudiants de música de l’Escola Folk del Pirineu, sigui participatiu amb el festival, potenciant la seva actuació en simbiosi amb els músics professionals dels concerts de l’Entramat.