29.11.2020 |
Viure als Pirineus

El FeMAP clou la seva edició més extensa

Enguany el Festival ha ofert 49 concerts, ha comptat amb la participació de 34 municipis i s’ha consolidat com un dels esdeveniments més prestigiosos d’Europa en aquest àmbit

Imaginarium Ensemble durant la seva actuació a Esterri. Foto: Marta Lluvich
Imaginarium Ensemble durant la seva actuació a Esterri. Foto: Marta Lluvich
El FeMAP clou la seva edició més extensa

El Festival de Música Antiga dels Pirineus, FeMAP, va tancar aquest cap de setmana la seva 7a edició després de gairebé dos mesos de la seva inauguració. El concert de Lina Tur & Dani Espasa que va tenir lloc ahir, dia 27 d'agost a la Col·legiata de Santa Maria de Mur a Castell de Mur va posar punt i final al FeMAP 2017 que ha programat un total de 49 concerts en diversos municipis del Pirineu de Catalunya, Andorra i Catalunya Nord. Un total de 4.800 persones han assistint als concerts de l’edició d’enguany (a l’espera de completar la xifra amb l’assistència d’aquest últim recital de cloenda).

Des de la primera edició, l’any 2011, en què hi van participar 10 municipis, s’han multiplicat pràcticament per tres les localitats que acullen aquesta proposta de música antiga d’alt nivell. El 2017, el total de municipis ha augmentat fins a 34, sis més que en l'anterior edició. D’aquesta manera el Festival continua creixent en quantitat, tot i que sobretot també en qualitat. Per la quantitat de concerts i extensió territorial, el FeMAP es consolida com el festival de música antiga de major magnitud de tot Europa.

De l’1 de juliol i fins al 27 d’agost s’han pogut escoltar 22 formacions musicals diferents, cinc més que en l’any anterior, provinents de Catalunya, Bèlgica, València, Estats Units, Anglaterra i Itàlia, Andalusia. En aquesta edició, han exhaurit les entrades els concerts Cants i danses del Llibre Vermell de Montserrat a càrrec del Cor Francesc Valls, Magister Petrus i l’Esbart Dansaire de Rubí (espectacle inaugural d’enguany) el dia 2 de juliol a l’església de Sant Joan de Berga i el concert d’Alfred Fernández i Èlia Casanova, ¿Quién te traxo, cavallero? del dia 15 de juliol al Pati de la Casa Gran del Miracle de Riner.

Els músics valencians, protagonistes el 2017

Igual com l’any 2012 es va fer amb Euskadi i el 2013 amb Polònia, l’any 2017 el FeMAP i la Generalitat Valenciana han arribat a un acord perquè una nodrida presència de músics valencians representi el seu territori. Així, dels 49 concerts del Festival, 17 han correspost a formacions d’aquesta Comunitat Autònoma, encapçalats pel Cor de la Generalitat Valenciana, que com a cor estable del Palau de les Arts de València no es prodiga gaire fora de la seva seu i menys encara fora del seu territori. Es tracta del desplegament territorial extern més gran que s’ha fet mai en la història del FeMAP.

El FeMAP Social i el FeMAP Gastrofilm es consoliden

El FeMAP ha apostat per acostar la música  als col·lectius amb risc d'exclusió amb el projecte FeMAP Social, programant tallers i acompanyant als concerts uns grups d’usuaris com a via d’inclusió. Així, el FeMAP segueix tirant endavant la seva vessant més social, de servei públic i d'implicació de tots els col·lectius amb la música antiga, amb l'objectiu d'aprofitar aquest vehicle com a element de cohesió social i aprenentatge musical integrador.

També s’ha repetit per segona vegada la secció FeMAP Gastrofilm amb la pel·lícula El silenci abans de Bach de Pere Portabella. La projecció, que s’ha realitzat als municipis d’Organyà, la Seu d’Urgell, Sort, la Pobla de Segur i Tremp, s’ha combinat amb la degustació de productes alimentaris elaborats artesanalment en diferents llocs del Pirineu.

El FeMAP segueix creixent territorialment i ja arriba a 34 municipis

Des que va néixer el Festival, el seu creixement ha estat exponencial, amb cada vegada més pobles i ciutats que, volgudament, s’han interessat per formar-hi part, arran del prestigi adquirit, la qualitat artística i el retorn turístic i econòmic que el Festival també ha generat. El 2017, el total de municipis ha augmentat fins a 34, sis més que en l'anterior edició.

Els municipis participants en el Festival han estat Puigcerdà, Llívia, Fontanals, Urús i Alp (la Cerdanya); Berga, Bagà, Avià, Guardiola de Berguedà (el Berguedà); Riner i Castellar de la Ribera (el Solsonès); Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Llanars (el Ripollès); Sort, Esterri d’Àneu, Alt Àneu, la Guingueta d’Àneu i Lladorre (el Pallars Sobirà); Tremp, la Torre de Capdella, la Pobla de Segur, Salàs de Pallars i Castell de Mur (el Pallars Jussà); la Seu d’Urgell, Organyà i Estamariu (l’Alt Urgell); Bossòst (Era Val d’Aran); Vilaller i Vall de Boí (l’Alta Ribagorça); Ordino, Encamp i Andorra la Vella (Andorra) i Bourg Madame (Alta Cerdanya).

Un gran nombre d’activitats paral·leles ha completat la programació del FeMAP

Aquest any s’han realitzat un total de 42 activitats culturals incloses en l’entrada al concert. Es tracta bàsicament de visites guiades a museus, monuments, jaciments i entorns naturals. També s’ha realitzat un concurs d’aparadors, 1 exposició de fotografia, 1 curs de divulgació i s’han implementat 49 packs turístics que oferien la possibilitat de comprar l’entrada a concerts i també l’allotjament per tal de poder gaudir d’una experiència completa.

El FeMAP clou la seva edició més extensa
Comentarios