17.09.2021 |
Viure als Pirineus

MUSEUS

Els museus pirinencs se sumen a la celebració virtual del Dia Internacional dels Museus

Com cada 18 de maig, se celebra el Dia Internacional dels Museus, el gran esdeveniment que s'organitza, des del 1977
Imatge de l'interior de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, al Pallars Sobirà. Imatge del 30 de juny del 2013. (horitzontal)
Imatge de l'interior de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, al Pallars Sobirà
Els museus pirinencs se sumen a la celebració virtual del Dia Internacional dels Museus

Com cada 18 de maig, celebrem amb tu el Dia Internacional dels Museus (DIM), el gran esdeveniment que organitza, des del 1977, el Comitè Internacional dels Museus (ICOM). És el dia en què els museus són els protagonistes i obren les seves portes per oferir una atractiva oferta d'activitats i per sensibilitzar als seus visitants i a la població de la seva importància en el desenvolupament de la societat.
 
Enguany, davant la pandèmia mundial de la COVID-19 i el confinament de la societat per prevenir l’expansió del virus, organitzacions i institucions museístiques volen ser més a prop que mai de totes i de tots i celebrar igualment el Dia Internacional dels Museus, enguany de manera virtualUn DIM segur per a les persones, tecnològicament obert, accessible, plural i divers.

Museu d'Isona i Conca Dellà
(Foto: Museu d'Isona i conca Dellà/gencat.cat)

En aquest context, Catalunya se suma a la jornada internacional i apropa els museus a les cases de les ciutadanes i ciutadans. Des de la Generalitat de Catalunya han volgut donar un suport excepcional a la celebració del DIM 2020, impulsant la realització d’unes iniciatives conjuntes pels museus catalans, en coordinació i amb la col·laboració d’ICOM Espanya i de la resta de les administracions titulars amb responsabilitat en la gestió de museus, i donar visibilitat a la institució museística i tota la feina que estan realitzant durant el confinament i sempre, per mantenir el contacte amb la ciutadania.

Museu de Llívia
(Foto: Museu Municipal de Llívia/gencat.cat)

El lema del DIM 2020 és “Museus per la igualtat: diversitat i inclusió”, un punt de trobada per celebrar la diversitat de perspectives que conformen les comunitats i el personal dels museus.

Museu Diocesà d'Urgell bis(Foto: Museu Diocesà d'Urgell/gencat.cat)

Les portes dels museus estan tancades, però OBRIM FINESTRES, digitals, perquè puguis continuar gaudint del patrimoni museístic de Catalunya a través de la pantalla del teu ordinador o dispositiu mòbil.

Museu Dera Val d'Aran

(Foto: Museu dera Val d'Aran)

Converses professionals
En el marc del Dia Internacional dels Museus, i davant la situació que ha causat en les societats del món l’actual pandèmia de la COVID-19, són molts els sectors que estan reflexionant aquests dies sobre com afrontar el futur. En l’àmbit de la cultura en general i dels museus en particular s’ha generat un intens i interessant debat en el qual el Departament de Cultura vol participar organitzant el cicle de converses “Els museus en temps de la COVID-19”, en què es podrà gaudir de cinc converses virtuals que tindran lloc el 19 i el 20 de maig. Consistiran en diàlegs entre una persona del sector museístic amb experiència sobre l’àmbit a tractar, que preguntarà a un especialista de l’altre sector, el qual reflexionarà per entendre com l’està afectant la crisi. Després s’establirà un diàleg sobre les perspectives que aquest nou context pot oferir en relació amb els museus. Es tractaran temes vinculats al món digital, el turisme, l’educació, la salut i la inclusió.

Els museus pirinencs se sumen a la celebració virtual del Dia Internacional dels Museus
Comentarios