LLIBRES

Ja es pot trobar a les llibreries 'Històries de la Seu', d’Elvira Farràs Muntó

Històries de la Seu constitueix un homenatge que la Seu d’Urgell, a través de la Germandat de Sant Sebastià, ret a la figura de l’Elvira Farràs Muntó, l’Elvireta, una de les urgellenques més estimades
dav
photo_camera Ja es pot trobar a les llibreries 'Històries de la Seu' d'Elvira Farràs/FS

Dos anys després de la mort de l’Elvireta, Edicions Salòria i la Germandat de Sant Sebastià publiquen el llibre Històries de la Seu, que recull els articles divulgatius que Elvira Farràs va escriure per al programa de festes de la Germandat de Sant Sebastià, per al programa de la Festa Major i per a altres publicacions, per exemple la Revista Església d’Urgell o la Revista Pirineu Actual.

El llibre tracta temes diversos, tots relacionats amb la Seu d’Urgell, com ara el Ball Cerdà, de la recuperació del qual l’Elvireta va ser una de les principals impulsores, la Setmana Santa o els refranys i cançons populars del territori. En resum, la vida quotidiana i festiva de la ciutat i dels seus protagonistes. L’obra compta amb un pròleg escrit per la Germandat de Sant Sebastià i un altre d’Anna Martí, que ja havia col·laborat en el llibre d’Elvira Farràs El ball cerdà, també publicat per Edicions Salòria.

histories-de-la-seu

Elvira Farràs Muntó, coneguda com Elvireta, va viure tota la vida a la casa del carrer dels Estudis on va néixer, a la Seu d’Urgell. Va estudiar Filosofia i Lletres a Barcelona i va ser la primera catalana a obtenir la llicenciatura de Pedagogia, que va estudiar a Madrid. Havent guanyat les oposicions de Geografia i Història, va impartir aquesta assignatura a l’Institut de la Seu (actualment “Institut Joan Brudieu”) durant tota la seva carrera docent. A més a més, es va dedicar intensament a la vida artística, cultural i social de la seva ciutat, i va participar en nombrosos projectes de divulgació del patrimoni cultural, entre d’altres. Aquesta dedicació constant li va valdre premis com la Medalla President Macià (1992) i la Medalla de la Ciutat de la Seu d’Urgell (2006).

Històriaes de la Seu, doncs, constitueix també tot un homenatge que la Seu d’Urgell, a través de la Germandat de Sant Sebastià, ret a la figura de l’Elvira Farràs Muntó, l’Elvireta, una de les urgellenques més estimades i il·lustres que romandrà per sempre més en un lloc de referència a la ciutat que ella tant estimava.