31.05.2020 |
Viure als Pirineus

DIA MUNDIAL DE LA POESIA

L'Alt Pirineu celebra el Dia mundial de la Poesia amb actes a totes les comarques

La UNESCO va declarar el dia 21 de març Dia Mundial de la Poesia. Per commemorar aquesta diada, se celebren actes literaris i poètics a totes les capitals de comarca de l'Alt Pirineu. Enguany el poeta triat ha estat Marc Granell, amb l’obra La poesia

Dia mundial de la poesia 2018
Dia mundial de la poesia 2018
L'Alt Pirineu celebra el Dia mundial de la Poesia amb actes a totes les comarques

La Unesco va declarar el dia 21 de març Dia Mundial de la Poesia. Per commemorar aquesta diada, la ILC -amb la col·laboració de diverses entitats públiques i privades- celebra una gran festa de la paraula i les lletres i fomenta tot un seguit d’iniciatives, presencials i/o a través de la xarxa, arreu dels territoris de parla catalana. Es fa la tria d'un autor/a a qui se li encarrega un poema que és traduït a nombroses llengües, mostrant la riquesa mundial de la poesia en un joc de tornaveu poètic de gran extensió territorial (amb celebracions d'Alacant a L'Alguer i des de la Franja a Puigcerdà. Enguany l'autor escollit és Marc Granell.

Marc Granell

El poeta

Marc Granell (València, 1953). Poeta i traductor, fou un dels fundadors de la revista literària Cairell (1979-1981), que emmarcà els primers passos de la generació poètica dels anys 70 a València. Des de l’obtenció del Premi Vicent Andrés Estellés dels Premis Octubre (1976) per Llarg camí llarg, ha compaginat la poesia, per a adults i infants i joves, amb la dedicació professional a la traducció i l’activitat com a editor i promotor d’activitats literàries. Després de ser guardonat amb el Premi Ausiàs March (1979), el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians (1991, 1992 i 2016), el Samaruc de l’Associació de Bibliotecaris Valencians (2010) i el Joan Roís de Corella a la trajectòria literària (2017), ha aplegat el conjunt de la seva obra a Poesia completa (1976-2016). Ha estat traduït al portuguès, l’italià, el gallec i el castellà.

L'Alt Pirineu celebra el Dia Mundial de la Poesia

Sort

Dimecres 21 de març, a les 18.30h, a la Biblioteca Pública de Sort

1a part
· Presentació i lectura del poema La poesia escrit per Marc Granell per celebrar enguany el Dia Mundial de la Poesia
· Petit recital poètic de poesia pirinenca, a càrrec d’alumnes de l’IES Hug Roger III (20 min. aprox.)

2a part
· Torn obert a la lectura lliure de poemes per part del públic assistent, comptarem amb lectures en diversos idiomesLectura de poemes del Dia Mundial de la Poesia

Tremp

A la Biblioteca Pública "Maria Barbal" de Tremp, s'ha organitzat una lectura de poemes a partir de dos quarts de set i fins a dos quarts de vuit, per celebrar el Dia Mundial de la Poesia.

La Seu d'Urgell

La Seu d’Urgell se sumarà a la celebració del Dia Mundial de la Poesia amb un acte públic en el qual es llegirà un mateix poema en diverses llengües. L’acte tindrà lloc aquest dimecres, 21 de març, a 2/4 de 8 del vespre a la Sala de la Immaculada.

Puigcerdà

Des de l'Arxiu Històric Comarcal de la Cerdanya, a Puigcerdà, proposen la lectura d’un poema en diverses llengües: Català, Castellà, Francès, Occità, Italià, Sard, Romanès, Gallec, Llatí clàssic, Grec clàssic, Euskera, Anglès, Alemany, Quítxua, Rus, Mandarí, Àrab, Amazic i Urdú.

Vielha

El Museu de la Val d’Aran celebra el Dia Internacional de la Poesia. Enguany la temàtica està relacionada amb les dones seguint la programació de l’any de la dona en els Museus de la Val d’Aran. Les muses clàssiques seran les inspiradores de la vetllada acollint un recital poètic en clau femenina, sota el títol de “Muses de la paraula”. L’acte tindrà lloc a la recepció del Museu de la Val d’Aran, Torre del General Martinhon, carrer Major, 26 de Vielha a les 22:00h.

El Pont de Suert

Emmarcat dins dels actes del Dia Mundial de la Poesia s'ha organitzat un acte on es recitarà 'La Poesia' de Marc Granell traduïda a diversos idiomes. La lectura anirà a càrrec dels alumnes de l'Aula d'Adults. Inclòs en l'acte, també hi ha un micro obert a qualsevol persona que vulgui recitar poesia pròpia o d'altres autors. Organitzat pel Consorci de Normalització Lingüística, el Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça i Ajuntament de Pont de Suert.

L'Alt Pirineu celebra el Dia mundial de la Poesia amb actes a totes les comarques
Comentarios