24.07.2021 |
Viure als Pirineus

Se celebra la 10a Edició de les Jornades Culturals "Coneix la Terreta"

La Terreta és una subcomarca catalana encaixada entre l’embassament d’Escales i el congost de Mont-rebei i té una part aragonesa, a la Baixa Ribagorça i altra de catalana, al Pallars Jussà.

La Torre de Tamúrcia, un poble de la Terreta. /enciclopèdia.cat
Se celebra la 10a Edició de les Jornades Culturals "Coneix la Terreta"

Entre els seus pobles històrics hi ha la Torre de Tamúrcia, ara pertanyent al terme municipal de Tremp, on aquest divendres i dissabte s’organitzen les X Jornades Culturals “Coneix la Terreta”. S’hi presentaran documentals i llibres i es faran diverses xerrades, relacionats principalment amb les zones del Pirineu Pallarès i Ribagorçà.

Les Jornades començaran aquest divendres dia 2 d’agost a les 18:00h amb la inauguració de la Mostra de Cinema Etnogràfic de Catalunya, comptaran amb les intervencions de diversos directors, escriptors i experts de la zona i acabaran el dissabte dia 3 d'agost, amb un concert de cloenda a càrrec d'Artur Blasco i Marién de Casimiro.

PROGRAMA

Divendres 2 d’agost

18.00 h - Inauguració de la Mostra de cinema etnogràfic de Catalunya a La Terreta Amb les intervencions de José María Cuesta (professor d'estudis hispànics de la Université de Toulouse-Le Mirail) i Xabier Kerexeta Erro (tècnic superior d'etnografia a la Diputació Foral de Guipúscoa/goi mailako etnografoa Gipuzkoako Foru Aldundian.

18.30 h - L'art de la pedra seca a la Terreta i al Pirineu, patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO” a càrrec de Carles Barrull Perna (coordinador de la secció de Patrimoni Agrari de l'Instut d'Estudis Ilerdencs-Diputació de Lleida).

19.00 h - Pueblos Fantasmas Dir. José María Cuesta i Jean Jimenez 2002 (87'). Documental sobre la despoblació al Sobrarb (Aragó) editat per SCPAM Université de Toulouse II-Le Mirail).

20.30 h - Diari d'una transhumància. Dir Antoni Mar, 1987 ( 32`) Transhumància d'ovelles a les comarques de l'Alta Ribagorça i els Pallars. 

21.00 h - Pastura basca, ahir i avui. Produït per la Productora Morgancrea per San Telmo Museoa/Museu de Sant Telmo, 2019 ( 18 ¨) Transhumància de la comarca guipuscaona de Goierri a la Serralada de Aizkorri (entre Guoúscia i Àlaba), a la serralada d'Aralar i a Urbasa (Navarra).

Dissabte 3 d'agost 

9.30 h - Inauguració instucional.

10.00 h - “Les desamortzacions a l'Alta Ribagorça ( 1835-1854)” a càrrec de Montserrat Moli Frigola ( II Universita di Roma “Tor Vergata”, Real Academia de la Historia).

10.30 h - “Els pilarets de la Terreta” a càrrec de Josep Sansalvador (Arxiu Gavin. Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya).

11.00 h - Pausa-cafè.

11.30 h - Presentacions i signatures de llibre : “50 anys. Un passeig per la vida” de Maria José Erta (Editorial Fonoll).

12.00 h - “Dues Europes. Èxit econòmic, fracàs políc” a càrrec de Ramon Tremosa i Balcells(Editorial Fonoll).

12.30 h - Viatge universal pel Pirineu. Si la muntanya fos el món: El Pallars Jussà. El gran mar geològic (vol. 5) La Ribagorça catalana. Clavells de pedra, patrimoni mundial de la humanitat (vol. 7) de Joan Obiols i Puig-pinós ( Editorial Andorra i Edicions Salòria).

13.00 h - “Inventario de las ermitas de Huesca. Tomo 2: Ribagorza” de Crisan Laglera (Editorial Pirineo).

13.30 h - Presentació de la Revista Ripacura. Revista pirinenca de la ribagorça a càrrec d'Oscar Jané Checa (director de la revista, CERib-Centre d'Estudis Ribagorçans).

17.30 h - Mostra de cinema etnogràfic de Catalunya Mostremp sobre rodes: Selecció de curtmetratges de la sessió Pallars/Ribagorça del Mostremp 2018: Hora blava (15 min) Volada d'aire (9 min) Sant Antoni, el contrapàs de Tremp (22') Les grues de Gallocanta (3min).

18.30 h - Presentacions de llibres “Benvolgut setembre” , conte de Glòria Francino Pinasa (dins del Projecte Implica't del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya; edita: Instut d'Estudis Ilerdencs).

19.00 h - A peu pels camins del cançoner: Vol. IX: Cançons del Pallars Jussà (2018) Vol. X: Cançons de l'Alta Ribagorça i la Ribagorça Oriental. 2019. Presentació a càrrec d'Artur Blasco i Giné, editat per la Fundació Artur Blasco.

19.30 h - A peu pels camins del cançoner Dir. Artur Blasco (Fundació Artur Blasco), (60') Documental que mostra la feina de l'Artur Blasco recopilant cançons tradicionals per la Ribagorça, l'Alta Ribagorça i el Pallars. 

20.30 h - Concert de cloenda ambArtur Blasco i Marién de Casimiro.

Se celebra la 10a Edició de les Jornades Culturals "Coneix la Terreta"
Comentarios