Artur Blasco publica un nou llibre-CD amb música de rabequet

És la darrera novetat. Artur Blasco ha publicat un nou treball basat en la recerca feta arreu del Pirineu. Aquest cop es tracta d'un llibre-CD que ha titulat Cançons de captaires, ermitants i d'altra gent de pas, en el qual ell hi posa la veu i toca el rabequet de dues cordes. Una altra joia de la col·lecció impulsada per la Fundació Privada Artur Blasco.

portada rabequet (1)
photo_camera La portada del llibre-CD dissenyada per REC Produccions Audiovisuals del Pirineu.

Cançons de captaires, ermitants i d'altra gent de pas inclou 20 cançons cantades pel mateix Artur Blasco. Les cançons d'aquest treball, com explica el mateix Blasco, "procedeixen en transcripció literal o en harmonització de diferents versions melòdiques o de text recollides per pobles i cases del Pirineu". El llibret del CD inclou un ampli llistat d'informants entre els quals hi ha Enric Pau, de cal Jan (Montenartró); Cinta Cortina, de cal Pei (Rubió); Pepa Buchaca, de cal Ferrer de la Font (Taús); Teresa Perucho, de l'Hostalet (Massivert); Josep-Maria Semino, casa Semino (Gerri de la Sal); Laura Bringué, de casa Besolí (Àreu), entre molts d'altres. 

Les locucions són de: Concepció Llardent de Saurí, Josep Pont d'Aramunt, Pepa Rabassa d'Avellanet, Cinta Garcia d'Astell i Pilar Piquer de Baro. La cançó "El matí de sant Joan" és d'un recull de cançons tradicionals d'Andorra, d'Esteve Albert. El rabequet que acompanya les cançons és de dues cordes de budell amb caixa de ressonància de carbassa i tapa harmònica de pell d'ovella. L'arquet de fusta de teix i bri de cua de cavall l'ha construït Sedo Garcia, de Vilert (Pla de l'Estany).

El rabequet

El rabequet o el seu instrument predecessor sembla ser que va arribar al Pirineu a partir del segle XI arran dels moviments estacionals de la transhumància que organitzaven i gestionaven alguns senyors feudals i els monestirs posseïdors de grans ramades de bestiar de llana, com els de Poblet i Santes Creus, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Sant Martí del Canigó i Sant Miquel de Cuixà.

En els seus treballs de recerca, Artur Blasco, ha trobat testimonis de la presència del rabequet en la nostra cultura popular, fet que el va portar a investigar i impulsar un procés divulgatiu sobre aquest intrument, en un treball encaminat a la possible recuperació del rabequet.

A peu pels camins del cançoner

Aquest darrer treball d'Artur Blasco s'emmarca en l'obra A peu pels camins del cançoner que l'autor va iniciar l'any 1965 en l'àmbit territorial del Pirineu i que ha comportat la publicació d'un ampli catàleg musical i literari, en un treball considerat únic a Catalunya i pel qual ha rebut diversos reconeixements públics i privats.

Més informació: www.edicionssaloria.com