1.100 fotografies de la construcció de les centrals al Pirineu

La Fundació Endesa, a través del seu Fons Històric, ha cedit a l’Ajuntament de Vilaller una còpia digital de 1.100 imatges relatives a la construcció de les centrals hidroelèctriques de Senet i Vilaller, durant una jornada sobre els orígens industrials de l’Alta Ribagorça i la transformació del territori, que s’ha dut a terme aquest dilluns al local social del municipi.

Canonada Vilaller. Febrer 1952
photo_camera Construcció de la canonada a Vilaller. Febrer 1952

L’objectiu principal de la jornada ha estat oferir una ponència de caire històric sobre el paper crucial de la mineria i la hidroelectricitat en el desenvolupament social, tecnològic i econòmic de l’Alta Ribagorça i de tota Catalunya. Aprofitant la xerrada, la Companyia ha entregat també al consistori un àlbum fotogràfic amb una recopilació de les 100 imatges més representatives dels processos constructius de totes dues centrals: Senet (1951) i Vilaller (1952). Així mateix, com a complement a la història, s’ha cedit també a l’Ajuntament un rodet de turbina tipus Francis com a material per al futur museu etnogràfic de Vilaller (que acollirà també una sala dedicada als orígens industrials miners i hidroelèctrics amb material procedent del Fons Històric de la Fundació Endesa), o bé com a escultura pel consistori, que decidirà l’ens local.

A aquest acte –en el qual s’han projectat les imatges històriques– hi ha assistit el director general d’Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat de Catalunya, Pere Palacín, l’alcaldessa de Vilaller, Maria José Erta, i la directora general d’Endesa a Catalunya, Isabel Buesa. La jornada s’ha completat amb una visita institucional a les centrals de Senet i de Bono.

Sobre La Fundació Endesa

La Fundació Endesa demostra una clara vocació de desenvolupament social a través dels seus projectes educatius, la formació per a l'ocupació, el compromís amb el medi ambient i iniciatives culturals. Impulsa projectes de caràcter educatiu a través d'iniciatives que transformin i innovin l'educació en tots els seus nivells i promovent l'excel·lència acadèmica en l'àmbit universitari a través d'ajudes, beques i càtedres.

Igualment, desenvolupa projectes de formació per a l'ocupació, amb focus en la promoció del talent, dirigit a persones en risc d'exclusió social, a joves emprenedors amb escassos recursos i professionals de més de 50 anys. Promou iniciatives de tipus mediambiental vinculades amb l'educació en cultura ecològica i promoció de l'eficiència energètica.

A més, aposta per projectes de reducció d'impacte mediambiental de zones industrials com un altre dels compromisos que té la Fundació Endesa. Finalment, la Fundació continua impulsant la il·luminació dels béns del patrimoni històric-artístic i de promoció, recuperació i conservació de l'art i la cultura.