Seminari Arquitectura al Paisatge Pirinenc (23/07 al 29/07 a Llessui-Pallars Sobirà)

El seminari Arquitectura al Paisatge Pirinenc és a punt per començar el dia 23 de juliol, amb la inauguració del Conseller de Cultura el Sr. Santi Vila i el President de la Diputació de Lleida el Sr. Joan Reñé. La cloenda, després d'una setmana intensa amb estudiants, professors, conferenciants i actes paral·lels tindrà lloc el divendres 29 de juliol al vespre, amb la presència del Conseller de Territori i Sostenibilitat el Sr. Josep Rull.

Aquest seminari vol posar en valor la importància del territori en contrast amb la vida urbana i el creixement de la ciutat. Actualment una gran part del debat arquitectònic es realitza sobre les ciutats i les àrees metropolitanes, amb estudis que analitzen els efectes del creixement dels nuclis urbans i els corresponents canvis socials i culturals que comporten. I mentre això succeeix, el territori decreix demogràficament en un èxode constant cap a la ciutat, deixant pobles i comarques abandonades, i el patrimoni de l'arquitectura popular oblidat, quan no agredit, fet que fomenta l'oblit dels nostres orígens. És una situació que es va degradant lentament i deixa pas a la ruïna inexorable i irreversible. 
El nostre territori s'està convertint en una àrea vulnerable, poc estable socialment i amb gran recessió econòmica. Els nous habitatges que es construeixen a les àrees rurals són de segona residència, fet que no fa més que agreujar el problema, ja que estan desocupats la major part de l'any, convertint-se en pobles buits, pobles fantasma de nova factura just al costat dels pobles existents també buits o enrunats.

D'aquí la voluntat de realitzar aquest seminari que s'ubica dintre del cicle Arquitectura i Territori, buscant respostes intel·ligents i serioses, que no solament reciclin l'existent des d'un punt de vista físic, sinó que produeixin un enriquiment social indiscutible de la zona. L'Arquitectura en aquests casos no només ha d'atendre la seva pròpia disciplina, sinó que ha de transcendir d'ella per a implicar-se en temes col·lectius i socials.

Treballarem amb estudiants i professors tres casos concrets de la zona per trobar diferents respostes a la relació de l'Arquitectura amb el seu entorn pròxim edificat i amb el paisatge obert. Els casos a estudiar disposaran de programes de ús real, i la presència i la intervenció del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, l'Ajuntament de Sort i l'Ajuntament de Rialp té la voluntat de propiciar el millor context de treball per a que les propostes siguin el més útil i possibles per al territori. La cura del patrimoni i la seva conservació, regeneració, refús o rehabilitació hauria de ser una premissa imprescindible a tenir en compte. De fet, es fa estrany construir de nou quan hi ha tant potencial existent. Reciclar el ja construït, donar nous usos, i refer els valors tradicionals hauria de ser la màxima prioritat.

El seminari, organitzat per AxA i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, està dirigit per Ramon Sanabria i coordinat per Laura Arriola, Ramon Bringué i Alejandra Mejón, i compta amb la participació d'alumnes de les escoles d' arquitectura de Barcelona, Granada, Mendrisio i Pamplona, i amb la presencia dels professors Ramon Maria Puig, Paolo Canavescini, Josep Bunyesc, Antonio Cayuelas, Lidia Planas i Francesc Belart. Com a professors convidats comptarem amb la visita de Carlos Ferrater, Toni Girones, Ramon Artigues, Julio Mejón, Jordi Ros, José Manuel Pozo, Francisco Mangado, Josep Camps, Olga Felip i Esteve Bonell.

També comptem amb la col·laboració del CoAC Demarcació de Lleida, la Conselleria de Cultura i la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, i amb el patrocini de la Diputació de Lleida, l'Institut d'Estudis Ilerdencs, la Cambra de Comerç de Lleida, l'Ajuntament de Sort, l'Ajuntament de Rialp, i les empreses Fusteria Sebastia i el Grup Cervós

Més a Comarques