20.10.2019 |
Viure als Pirineus

ORGANITZACIÓ TERRITORIAL

El Parlament aprova desplegar a l'Alt Pirineu els Serveis Territorials de tots els departaments del Govern

La proposta de resolució ha estat impulsada pel diputat pirinenc d'ERC Francesc Viaplana i insta el Govern a garantir que els Serveis Territorials dels departaments de l’Administració de la Generalitat a la demarcació veguerial de l’Alt Pirineu compti amb els recursos humans necessaris per desenvolupar les seves competències

El diputat Francesc Viaplana intervenint al Ple del Parlament/parlament.cat
El diputat Francesc Viaplana intervenint al Ple del Parlament/parlament.cat
El Parlament aprova desplegar a l'Alt Pirineu els Serveis Territorials de tots els departaments del Govern

El Ple del Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimarts una proposta de resolució relativa al desplegament de les vegueries i a la desconcentració dels serveis de la Generalitat a la demarcació veguerial de l'Alt Pirineu. La proposta de resolució, votada i debatuda en el marc del debat sobre l'orientació política general del Govern, ha estat impulsada pel diputat pirinenc d'ERC, Francesc Viaplana i proposada pels grups parlamentaris que donen suport al Govern (JxCat i ERC).

L'acord parlamentari, adoptat amb els vots favorables dels grups  de JxCat i ERC, els vots en contra de PSC-Units i Cs i l'abstenció de PP, CatECP i CUP, "insta el Govern de la Generalitat a: 1r. Avançar en el desplegament territorial de les vegueries per tal d’assolir una administració més propera al ciutadà, més eficient i en el marc de la divisió territorial pròpia del país. 2) Adequar l’organització i direcció dels serveis territorials de la Generalitat, així com l’exercici de les funcions dels departaments de l’Administració de la Generalitat, d’acord amb l’article 9 de la Llei 30/2010, del 3 d’agost, de vegueries. 3) Garantir, durant l’any 2019, que els Serveis Territorials dels departaments de l’Administració de la Generalitat a les demarcacions veguerials de l’Alt Pirineu i del Penedès comptin amb els recursos humans necessaris per desenvolupar les seves competències, d’acord amb les disponibilitats pressupostàries."

El compliment de la resolució aprovada aquest dimarts suposarà que la demarcació veguerial de l'Alt Pirineu, finalment rebi el mateix tractament que la resta de vegueries, a l'hora de desconcentrar els serveis territorials de l'Administració de la Generalitat. La manca de compromís del Govern de la Generalitat amb la realitat veguerial de l'Alt Pirineu i amb el desplegament dels diferents serveis territorials dels departaments i òrgans de govern, està provocant molt malestar entre els dirigents i representants de diferents partits polítics que veuen com s'està produint, com mai, una reculada en el reconeixement institucional i polític. 

Actualment no hi ha cap seu de serveis territorials de cap departament ubicada a l'Alt Pirineu, totes són a Lleida i mantenen una estructura  organitzativa totalment provincialista. Ara, amb la proposta de resolució aprovada aquest dimarts, el Parlament de Catalunya acorda que el Govern desplegui, al llarg de l'any que ve, els serveis territorials de tots els departaments de la Generalitat, amb els recursos humans necessaris, d'acord amb les disponibilitats pressupostàries. Per tant caldrà aprovar pressupost.

Reforçar la bilateralitat Govèrn dera Generalitat-Conselh Generau d’Aran

La proposta de resolució aprovada també "insta el Govern de la Generalitat a:  a) Refortilhar era comission Bilaterau Govèrn dera Generalitat-Conselh Generau d’Aran.  b) Impulsar eth desplegament dera Lei 1/2015, de 5 d’hereuèr, deth regim especiau dera Val e establir es bases deth modèu de finançament." 

Ple Parlament

Pla de Govern per a la XII legislatura

L'aprovació d'aquesta proposta de resolució, favorable al desplegament de la vegueria, arriba després que el passat 25 de setembre el Consell Executiu aprovés el Pla de Govern per a la XII legislatura. De les més de 1.000 mesures concretes, el Pla de Govern no en contemplava cap relacionada amb el nou model d'organització territorial en demarcacions veguerials, ni amb la desconcentració dels serveis de la Generalitat a les diferents vegueries. 

Debat sobre l'orientació política general del Govern

El debat sobre l'orientació política general del Govern va acabar aquest dimarts a la tarda amb l'aprovació de quaranta-set resolucions, dels grups parlamentaris de JxCat i ERC, el PSC-Units, CatECP, Cs i la CUP. El debat, que va començar la setmana passada, es va reprendre dimarts després que dijous es posposessin els debats i les votacions de les propostes de resolució.
 

Comentarios