20.04.2019 |
Viure als Pirineus

MEDI AMBIENT

La campanya d'agrupament de ramats acaba al Pirineu amb vuit ovelles i una cabra mortes per atacs de l'os

Els pastors han baixat prop de 5.600 caps de bestiar de 36 ramaders

Un ramat d'ovelles arribant al poble després de passar l'estiu a la muntanya/TES
Un ramat d'ovelles arribant al poble després de passar l'estiu a la muntanya/TES
La campanya d'agrupament de ramats acaba al Pirineu amb vuit ovelles i una cabra mortes per atacs de l'os

Els pastors que treballen en el marc del projecte PirosLife, de consolidació de l'os bru al Pirineu, han acabat de baixar els ramats d'ovelles que han estat protegits en sis agrupaments vigilats durant els últims cinc mesos. Dels 5.600 animals l'os ha mort vuit ovelles i una cabra, un 0,16% de total de caps de bestiar. 36 propietaris i ramaders diferents s'han acollit voluntàriament a aquesta mesura preventiva gratuïta que ofereix la Generalitat de Catalunya i el Conselh Generau d'Aran. Durant el 2018, el 88% de les morts de bestiar per atacs d'os corresponen a ramats de propietaris que han rebutjat acollir-se a aquesta mesura gratuïta.

Dels animals agrupats, algunes ovelles han mort ofegades a dins del tancat després d'un intent d'atac d'os o per quedar fora del recinte a la nit. Pel que fa a la resta del bestiar, s'han produït 50 atacs sobre ovelles o cabres de ramats sense protegir, amb 86 caps morts. 

Mapa ramats
(Mapa on es veu la distribució dels ramats agrupats en el marc del projecte PirosLife/TES

L'agrupament és una de les mesures preventives posades en marxa que s'ha demostrat més efectiva per minimitzar baixes en els ramats d'oví durant els mesos d'estiu, quan pasturen en la zona de presència permanent d'ossos a cotes altes. Concretament, són els agrupaments de Gausac-Casau i Bagergue, a la Val d'Aran; i els d'Isil, Tavascan, Bonaigua i Boldís-Àreu, al Pallars Sobirà. A la Val d'Aran s'han agrupat unes 2.000 ovelles de 24 propietaris diferents, mentre que al Pallars Sobirà, la protecció mitjançant aquesta mesura ha arribat a més de 3.600 animals de 12 propietaris.

L'agrupament de ramat protegit és una eina eficaç, en tant que garanteix una vigilància contínua del bestiar les 24 hores. La protecció durant la nit es fa amb l'ajuda de gossos de protecció, i mitjançant el tancament del ramat en recintes delimitats amb tanques protectores. Alguns d'aquests pastors provenen de l'escola de pastors de Catalunya, amb qui l'administració manté un conveni per facilitar les pràctiques dels estudiants i donar suport a aquesta professió. 

El gruix de les partides econòmiques del projecte PirosLife s'ha destinat fins ara a la prevenció de danys a la ramaderia. Concretament, el 35% dels 1,7 milions invertits fins ara. La Generalitat ha destinat prop de 200.000 euros aquest 2018 en la contractació de pastors i vaquers, la millora d'instal·lacions per a pastors, i l'adquisició de material per a cabanes i barracons, entre altres.

Comentarios