24.05.2020 |
Viure als Pirineus

PROCESSIONÀRIA DEL PI

Agricultura tracta 6.700 hectàrees de bosc a l'Alt Pirineu per combatre la processionària del pi

Les comarques pirinenques afectades són l'Alt Urgell, amb 3.350 Ha; la Cerdanya, amb 1.950 Ha; i, el Pallars Jussà, amb 1.400 Ha.

Moment del tractament aeri per combatre la processionària del pi/gencat
Moment del tractament aeri per combatre la processionària del pi/gencat
Agricultura tracta 6.700 hectàrees de bosc a l'Alt Pirineu per combatre la processionària del pi

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha iniciat aquests dies un tractament aeri sobre 20.000 hectàrees de bosc, de les quals 6.700 hectàrees a l'Alt Pirineu,  per combatre la processionària del pi. Les comarques pirinenques afectades són l'Alt Urgell, amb 3.350 Ha; la Cerdanya, amb 1.950 Ha; i, el Pallars Jussà, amb 1.400 Ha.

El Departament d'Agricultura ha explicat que enguany ha fet un esforç per mantenir les mateixes superfícies tractades durant la campanya de l’any passat i hi destinarà una inversió de 936.750,00€. S’actuarà en 44 municipis de 12 comarques que són les zones més afectades de Catalunya amb l’ objectiu de rebaixar les poblacions d’aquesta plaga. Segons un estudi efectuat de la  campanya de 2017, l’efectivitat dels tractaments es va situar en un 80% i, per tant, el Departament d’Agricultura continua apostant per aquest tipus de control que és ara per ara  el més efectiu en superfícies extenses.

La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) és un lepidòpter defoliador que, a més d’ocasionar danys de consideració en extensions importants de boscos de pins, origina urticària i trastorns al·lèrgics a les persones i als animals i perjudica de manera important les economies locals (turisme rural, ramaderia extensiva, caça,...).

Les condicions meteorològiques dels darrers anys a Catalunya, amb hiverns i tardors molt temperats, han fet que la mortaldat de les erugues hagi estat molt inferior a les habituals amb el resultat d’un important increment d’aquesta plaga. També altres modificacions respecte a les condicions mitjanes fan que aquesta plaga modifiqui el seu cicle habitual i que els seus principals controladors naturals (parasitoids) no actuïn amb tanta eficàcia.

El producte que s’utilitza és biològic (Bacillus thuringiensis kurstaki) i compatible amb l’agricultura ecològica i no està classificat com a tòxic, irritant ni com a perillós per al medi ambient ni per als organismes aquàtics. A més, cal tenir present les limitacions de la normativa relativa als tractaments aeris que prohibeix els tractaments a menys de 100 metres de zones habitades.

Erugues mortes 2

(Erugues mortes després del tractament/gencat)

El tractament aeri, el més efectiu

L'hivern passat els danys que va produir la processionària van ser molt considerables en diferents indrets de Catalunya. D’acord amb les prospeccions efectuades pels Agents Rurals, de les 725.000 ha de diferents espècies de pins que hi ha a Catalunya, unes 120.000 estaven afectades en diferents graus i més de 17.000 en el grau més elevat.

La campanya de tractaments aeris de control va començar fa uns dies i està previst que s’acabi a finals d’octubre. En funció de les característiques de la zona, els tractaments es fan amb helicòpter (8.000 ha) o amb avió (12.000 ha).

El tractament més efectiu per combatre la processionària en l’àmbit forestal és l'aeri que es realitza a la tardor, en els primers estadis de desenvolupament de les erugues. Durant la campanya de 2017 l’efectivitat dels tractaments es va situar en un 80%.

Com a complement a les accions aèries amb productes biològics iniciades aquesta tardor, s’estan fent proves pilot per intentar prevenir i controlar els danys que produeixen els increments de la població de processionària. Concretament, s’estan fent assaigs d’una gestió forestal que afavoreixi els vertebrats depredadors (ratpenats i ocells insectívors) i una estructura del bosc que el faci menys sensible a aquesta plaga.  També s’està comprovant l’efectivitat de diferents noves tècniques i s’estan fent nous estudis sobre el parasitisme sobre els ous de la processionària.

Finalment es vol potenciar que tant els propietaris i com les administracions competents facin tractaments des de terra als llocs on no es poden fer aeris i resulta important evitar el risc d’afectació a persones i animals. 

Agricultura tracta 6.700 hectàrees de bosc a l'Alt Pirineu per combatre la processionària del pi
Comentarios