05.06.2020 |
Viure als Pirineus

LITIGI TRANSFRONTERER

Puigcerdà guanya el litigi amb França per l'aigua de la sèquia

L’agència de l’aigua francesa reclamava a l’Ajuntament de Puigcerdà 220.000 € corresponents als anys 2013, 2014 i 2015.

Imatge de la sèquia de Puigcerdà/puigcerdà.cat
Imatge de la sèquia de Puigcerdà/puigcerdà.cat
Puigcerdà guanya el litigi amb França per l'aigua de la sèquia

Puigcerdà ha guanyat el litigi que tenia amb l’agència de l’aigua del Roine-Mediterrani-Còrcega. L'agència francesa reclamava a l'ajuntament cerdà una quantitat anual per l’aigua que el municipi capta a l’Estat francès i que, a través del canal internacional, arriba al municipi de Puigcerdà. En concret, l’agència de l’aigua francesa reclamava a l’Ajuntament de Puigcerdà 220.000 € corresponents als anys 2013, 2014 i 2015.

Segons ha explicat l’alcalde, Albert Piñeira, “des del Consistori sempre s’ha argumentat que aquesta aigua i el canal estan regulats per un tractat bilateral entre França i Espanya, i el dret internacional preval per sobre del dret intern dels estats, motiu pel qual no procedia aquest pagament, i així ens ho ha ratificat sempre la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i el Ministeri d’Assumptes Exteriors”.

Aquest argumentari és el que l’Ajuntament ha portat al Tribunal administratiu de Lió, que finalment ha fallat en favor del Consistori puigcerdanès.

L’alcalde s’ha mostrat molt satisfet per dos motius: “primer, perquè l’Ajuntament s’estalviarà de pagar els 220.000 € corresponents als anys 2013, 2014 i 2015, i segon, pel precedent que estableix aquesta sentència d’ara en endavant, ja que si haguéssim perdut cada any hauríem d’abonar entre 60.000 i 70.000 € per aquest concepte”.

L'aigua de Puigcerdà

La major part de l’aigua de Puigcerdà es capta a Riutès (vall de Querol) i, a través del canal internacional, arriba al municipi per la zona del Torniquet. El canal està regulat pel dret internacional, i particularment pel Tractat de Baiona i pel propi reglament de la sèquia. A Puigcerdà li correspon un cabal mínim de 300 litres per segon durant 12 hores al dia, o bé de 150 litres per segon durant 24 hores al dia. La propietat del canal correspon a l’Ajuntament de Puigcerdà, que disposa d’una franja de terra de 6,5 metres al costat de la sèquia. Un organisme presidit per l’alcalde de Puigcerdà i amb representants dels municipis de Puigcerdà, Enveig i la Tor de Querol s’encarrega de la governança del canal.

Puigcerdà guanya el litigi amb França per l'aigua de la sèquia
Comentarios