MEDI AMBIENT

S'obre el procés participatiu del Pla de Protecció del Parc Natural del Cadí-Moixeró

Aquest dimarts es va celebrar la primera de les tres sessions informatives a Bellver de Cerdanya, per implicar el territori en l’elaboració d’aquest document que servirà per a l’ordenació i gestió d’aquest espai. 
Reunió Bellver 2
photo_camera Imatge de la reunió del procés participatiu del Pla de Protecció del Parc Natural del Cadí-Moixeró a Bellver de Cerdanya/PNCM

Aquest dimarts, dia 10 de setembre, es va celebrar  la primera de les tres sessions informatives a Bellver de Cerdanya, que es repetirà dijous 12 i dimecres 25 a Bagà i Alàs, per implicar el territori en l’elaboració d’aquest document que servirà per a l’ordenació i gestió d’aquest espai. A l’octubre es preveuen nou sessions de treball amb els actors interessats del territori per orientar la redacció del Pla.

Reunió Bellver 4

L’objectiu és implicar el territori en la redacció d’aquest pla, que establirà els objectius de l’espai, regularà els usos del sòl i l’aprofitament dels recursos naturals i el seu ús públic. Per això, inclourà normes i directrius de gestió que garanteixin la conservació del patrimoni natural, la biodiversitat, la geodiversitat i la qualitat paisatgística, sense oblidar el patrimoni cultural, material i immaterial. El pla també servirà per encabir les oportunitats socials i econòmiques en aquest territori basades en la conservació d’aquest patrimoni natural.

A l’octubre es preveuen nou sessions de treball amb els actors interessats del territori per orientar la redacció del Pla.

Posteriorment, cap a l’octubre s’organitzaran nou sessions de treball a diverses localitzacions de les comarques de la Cerdanya, el Berguedà i l’Alt Urgell, per convidar la ciutadania, els diversos sectors implicats (agroramader, forestal, turístic, ambiental, administració, ajuntaments, etc.) i els propietaris de finques a debatre les línies estratègiques relacionades amb la gestió del parc i a fer-hi propostes, per començar a establir els eixos i les mesures que regiran la protecció i ús dels espais del parc.

En aquestes sessions participatives es debatran els aspectes estratègics per al parc i es recolliran les propostes i visions dels diferents sectors. Amb la intenció de facilitar la participació, les jornades de treball estaran repartides pels diversos municipis de l’àmbit del Parc Natural del Cadí – Moixeró. També s’habilitarà una plataforma en línia de participació principalment per a qui no pugui assistir a les sessions presencials, però també per donar l’oportunitat de completar les aportacions amb aspectes que puguin sorgir posteriorment a les sessions.

Ruta dels miradors del Pla de l'àliga 2

(Ruta dels miradors del Pla de l'Àliga/Parc Natural Cadí-Moixeró)

El novembre es preveu convocar sessions de retorn de la informació recollida durant les reunions de l’octubre, per després iniciar la redacció del document. Més endavant, quan hi hagi un primer projecte de pla, aquest se sotmetrà a informació pública perquè tota institució, entitat o persona interessada pugui presentar al·legacions. També se sol·licitaran informes als diversos departaments i administracions afectades. L’aprovació definitiva del pla correspon al Govern de la Generalitat.

L’objectiu és que sigui un procés obert i que el Pla de protecció que en resulti reflecteixi el millor possible les propostes de les persones i entitats que viuen, treballen o utilitzen aquest espai natural protegit.

Procés participatiu

https://participa.gencat.cat/uploads/decidim/attachment/file/944/El_Proc%C3%A9s_participatiu.pdf

Continguts de la sessió informativa

https://participa.gencat.cat/uploads/decidim/attachment/file/945/El_Pla_de_Protecci%C3%B3_presentaci%C3%B3.pdf

El Parc natural del Cadí – Moixeró és un dels espai de la xarxa de parcs naturals de Catalunya. Conformat per les serres del Cadí i del Moixeró, hi convergeixen les comarques de l’Alt Urgell, la el Berguedà i la Cerdanya. Es caracteritza per una gran riquesa geològica i paisatgística, que inclou les imponents parets de la cara nord del Cadí, les grans canals de la vessant sud del Moixeró, i els massissos de la Tosa, el Puigllançada i el Pedraforca.

També s’hi pot trobar una gran diversitat de fauna i flora, com el picot negre que representa al Parc i és la llar d’espècies rares o amenaçades, com l’esquiu gall fer, el tritó pirinenc, el pelarroques, el trencalòs, l’aufrany, la graèllsia, la rosalia alpina i la llúdriga, entre moltes d’altres. Entre la flora el julivert d’isard, l’esperò muntanyenc, les avetoses, fagedes, rouredes i pinedes. És un territori viu, on s’hi viu i s’hi treballa, amb activitats que han contribuït a l’estat de conservació actual de l’espai i el seu patrimoni natural i cultural, vinculat per exemple a festes tradicionals, jaciments històrics, romànic, i a la història dels càtars i les trementinaires.

PNCM

El Pla de protecció que ara s'inicia reprendrà la proposta començada al 2010, llavors anomenada Pla especial de protecció i que va quedar aturada amb l’eliminació del Departament de Medi Ambient. Després de nou anys, la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya ha considerat necessari començar de nou i actualitzar el projecte tot treballant amb el territori, abans d’iniciar una tramitació.

Sessió informativa a Bagà

Sessió oberta a Bagà (Berguedà) on s'explicarà què és el Pla de Protecció i què significa pel territori i com es podrà participar en la seva redacció. Centre d'informació i interpretació del Parc Natural del Cadí-Moixeró C. de la Vinya, 1. 08695 Bagà.

Sessió informativa a Alàs i Cerc

Sessió oberta al poble d'Alàs, al municipi d'Alàs i Cerc (Alt Urgell) on s'explicarà què és el Pla de Protecció i què significa pel territori i com es podrà participar en la seva redacció. Local Social Nou Camí del cementiri s/n. 25718 Alàs