04.08.2021 |
Viure als Pirineus

LLIBRES

Presenten a Puigcerdà 'La Cerdanya de 1603', d'Erola Simon Lleixà i Lluís Obiols Perearnau

S'ha presentat a la sala Sebastià Bosom de l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya i en el marc de la Setmana Cultural del Roser de Puigcerdà 
Presentació La Cerdanya 1603 1
Erola Simon i Lluís Obiols autors de 'La Cerdanya de 1603' / Arxiu Cerdanya
Presenten a Puigcerdà 'La Cerdanya de 1603', d'Erola Simon Lleixà i Lluís Obiols Perearnau

El passat mes de novembre va sortir al carrer el llibre La Cerdanya de 1603, el Tractat del comtat de Cerdanya de Joan Trigall editat per Anem Editors. En aquell moment hi havia severes restriccions de mobilitat a causa de la pandèmia i no es va poder fer la presentació formal del llibre. Aquest dimarts dia 6 de juliol a les 20 h. a la sala Sebastià Bosom de l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya i en el marc de la Setmana cultural del Roser de Puigcerdà 2021, s'ha pogut presentar finalment La Cerdanya de 1603.

Erola Simon i Lluís Obiols Perearnau, autors de la publicació, han parlat del contingut del llibre, de qui era Joan Trigall, de per què l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya ha editat el text i quin valor té per a la història de la comarca. 

Presentació La Cerdanya 1603 2

La Cerdanya de 1603

L’any 1603 Joan Trigall era el rector de Vilagrassa, a l’Urgell. Per passar el temps i la calor va escriure el Tratado del condado de Cerdaña, un manuscrit en què descrivia minuciosament la vila de Puigcerdà, d’on era fill, i la història i la geografia cerdanes. Anys més tard va adreçar unes cartes a l’historiador Jeroni Pujades, en les quals relatava les seves ascensions a la muntanya amb el propòsit de fer observacions geogràfiques sobre el Pirineu. Aquests textos permeten intuir la personalitat singular d’un home que havia exercit de mestre de gramàtica a Solsona, a Manresa i a Puigcerdà, amb una gran cultura clàssica però també amb un incipient mètode científic. Citada i difosa parcialment des de fa més d’un segle, la seva obra mai no s’havia publicat íntegrament fins ara. Tant pel seu contingut com pel seu interès literari, els textos de Joan Trigall conformen un corpus documental imprescindible per a conèixer la història moderna de la Cerdanya.

Presenten a Puigcerdà 'La Cerdanya de 1603', d'Erola Simon Lleixà i Lluís Obiols Perearnau
Comentarios