Les oficines bancàries de la Seu d'Urgell es beneficien de la crisi de la BPA

La crisi de la BPA ha tingut i té conseqüències desastroses per a molts particulars, un gran nombre d'empreses i, de retruc, per a tot un país. En aquest context, però, hi ha qui sense plantejar-s'ho n'ha sortit beneficiat: es tracta de les oficines bancàries de l'àmbit fronterer, especialment les de la Seu d'Urgell però també les de Martinet, Organyà o Bellver de Cerdanya que, en pocs dies, han vist augmentar considerablement el seu volum de facturació...

banca-privada-andorra--644x362
photo_camera La crisi de la BPA ha beneficiat la banca espanyola.

La gravetat de la crisi generada a partir de les acusacions d'activitats irregulars a la BPA i la posterior intervenció del banc, així com la por generada a tot el sector bancari andorrà, ha fet que en les darreres setmanes les oficines bancàries de les poblacions pirinenques més properes a Andorra hagin rebut nous clients i un increment molt important del volum de facturació.

Clients que fins ara tenien tot o part del seu capital a la banca andorrana l'han retirat i "l'han baixat a les entitats espanyoles", tal i com a explicat a VIURE ALS PIRINEUS un responsable d'una entitat bancària de la Seu d'Urgell. "Els imports dels ingressos, alguns milionaris, han fet multiplicar el volum de negoci de les nostres entitats de manera impensable fins fa quatre dies. A Barcelona no s'ho acaben de creure", ha afegit.

L'economista Eusebi Nomen

Aquesta només és una de les moltes situacions creades per una crisi econòmica que, segons l'economista Eusebi Nomen, pot tenir conseqüències irreparables. No us perdeu la lectura del seu darrer article publicat a la web de El Periòdic d'Andorra. Entre d'altres, diu això:

"El nostre Govern seria perfectament conscient que s’ha equivocat de llarg. Avui és evident que una autoritat andorrana hauria enviat documentació suposadament incomplerta i esbiaixada al FinCEN americà, i sobre la base d’aquesta informació l’autoritat americana hauria emès la nota del 10 de març. Avui és evident que el nostre Govern sabia perfectament que el FinCEN actuaria contra BPA i és evident que van avançar les eleccions". I encara més. "Òbviament, aquesta maniobra maquiavèl·lica podria maquillar el disbarat fet, però comportaria l’alarma entre els clients de la resta del sistema bancari que no acceptarien aquests jocs de mans. Mentre el Banco de España ha fet una jugada mestra i els nostres polítics estan de vacances i no tenen temps per explicar al país les importants notícies sobre Andorra que publiquen a Espanya, el nostre Govern estaria criminalitzant la majoria dels comptes de la BPA. Una maniobra maquiavèl·lica que s’estaria realitzant en aquests moments, un cop haurien constatat que els quatre casos mencionats pel FinCEN no justifiquen de cap manera la intervenció que es va fer. (...)

Algú ha d’aturar aquesta bogeria. Però atesa la passivitat/complicitat de nostra classe política, tot indica que la única línia de defensa que li queda a Andorra és la iniciativa de clients i empleats de BPA que volen emprendre accions judicials contra INAF i Govern. Malauradament aquestes mesures dels ciutadans no aturaran a un Govern embogit ni arreglaran les conseqüències de la brillant mesura del Banco de España. La gravetat del que està passant, les increïbles línies vermelles que s’han travessat i, sobretot, el silenci i la passivitat dominants son increïbles i inacceptables".