PATINATGE

Nikita Mikhaylov imparteix una master class de patinatge artístic a Puigcerdà

Durant sis dies, el prestigiós tècnic i coreògraf rus ha compartit els seus coneixements amb una trentena de patinadors de diferents categories i majoritàriament de clubs catalans, a més de tres representants de Madrid. Malgrat la limitació de recursos, Mikhaylov detecta bons senyals per al futur del patinatge artístic català. 
Patinatge Puigcerdà Nikita 1
photo_camera Nikita Mikhaylov imparteix una master class de patinatge artístic a Puigcerdà /FCEH
Durant sis dies, el prestigiós tècnic i coreògraf rus ha compartit els seus coneixements amb una trentena de patinadors de diferents categories i majoritàriament de clubs catalans, a més de tres representants de Madrid. Malgrat la limitació de recursos, Mikhaylov detecta bons senyals per al futur del patinatge artístic català. 

Del 30 d’agost al 4 de setembre, Puigcerdà va comptar amb una visita il·lustre, tota una referència del patinatge artístic internacional. El tècnic i coreògraf rus, Nikita Mikhaylov, va compartir pràcticament una setmana d’entrenaments amb 30 joves patinadors del FCB, el CEPAP i el CEGVA, així com tres membres de la Federació Madrilenya. 
Patinatge Puigcerdà Nikita 2
Exalumne d’Alexei Mishin i exmembre de la selecció russa, l’actual tècnic de la selecció del seu país ha treballat amb diferents federacions internacionals, com les de Corea, Itàlia i els Estats Units, i actualment forma part del club CSKA de Moscou. De fet, ha dirigit dues figures de renom del circuit internacional com els seus compatriotes Alexander Samarin i Elizaveta Tuktamysheva. Un cop finalitzat l’stage, el patinador rus ha analitzat el nivell del patinatge català des de diverses òptiques.

Com valores aquests dies d’entrenaments a Puigcerdà?

Hem fet una gran feina. Tots els participants han treballat molt i hem identificat errors en l’execució dels exercicis. No són unes condicions fàcils, per la manca d’instal·lacions que patiu, però tots els clubs realitzen un gran esforç. Evidentment, si es pogués comptar amb més hores de gel, els resultats no tardarien tant temps a arribar. A Rússia els nens hi dediquen diverses hores al dia, tant de bo es pogués traslladar a Catalunya.

En aquest sentit, quins són els següents passos que hauríem de dur a terme per seguir creixent?  

Per mi és molt clar. Més pistes de gel, més hores sobre el gel i més promoció i difusió del patinatge artístic. En comparació amb la realitat que tenim a Rússia, allà tenim moltes pistes de gel i el patinatge és un esport molt popular gràcies a la seva aparició a programes de televisió. Ara bé, el secret és que no hi ha secret: hi dediquem moltes hores de treball.
Patinatge Puigcerdà Nikita 3
Després de les teves experiències amb potents federacions internacionals, quines accions creus que són claus per evolucionar?

A banda de tenir bons tècnics, que a la FCEH ja en teniu, és important comptar amb l’ajuda d’un equip mèdic. Avui dia un equip de patinatge artístic està format pel tècnic, el coreògraf, el preparador físic, el fisioterapeuta i el doctor. I evidentment això requereix una inversió.

Com veus l’evolució del patinatge artístic d’elit internacional els darrers anys?

Està canviant molt ràpid. Actualment nens d’11 anys estan fent coses que nosaltres fèiem amb 16. I hi ha una forta i sana competició entre països. De fet, en aquest sentit, crec que la FCEH necessita competir més fora d’Espanya. Si vols ser el millor, has de competir amb els millors. Això motiva moltíssim.