Llívia recorda les seves tradicions amb la Primera Festa de la Transhumància

Antigament, el bestiar provinent de les comarques centrals de Catalunya caminava cap al Penedès quan arribava el fred, buscant un clima més suau. I a l’estiu, cavalls i vaques pujaven d’allí cap al Lluçanès i després cap a al llac de les Bouillouses, en el terme municipal de Llívia i en territori francès. Aquest primer cap de setmana d'agost Llívia rememora aquesta activitat amb un seguit d'activitats culturals i lúdiques.

festa
photo_camera Llívia rememora una tradició centenària.

Antigament, el bestiar provinent de les comarques centrals de Catalunya caminava cap al Penedès quan arribava el fred, buscant un clima més suau. I a l’estiu, cavalls i vaques pujaven d’allí cap al Lluçanès i després cap a al llac de les Bouillouses, en terme de Llívia i en territori francès. 

Pel que fa a les ovelles, aquestes caminaven del Penedès cap al Pla d’Anyella a passar l’estiu, i a l’inrevés quan arribava el fred.

Tant un com l’altre recorregut es coneixen com a ruta de marina. 

Rememorant aquesta tradició centenària de la transhumància, la vila de Llívia celebra aquests dies 1 i 2 d’agost una festa divulgativa amb diverses activitats culturals i de lleure, pensada per donar a conèixer entre els visitants el que és la transhumància i tot el que representa en l’entorn rural.  

Aquest dissabte tindrà lloc el mercat setmanal de Llívia, com és habitual. A partir de les 8.30h es farà una sortida guiada pel camí ramader fins a Angostrina i, a partir de les 10.00 i fins les 19.30h, visites guiades al Museu de la Farmàcia. A partir de les 14.00h al Parc de Sant Guillem hi haurà un dinar popular amb arrossada i a la tarda, al mateix parc s’hi faran activitats de lleure i culturals: L’Institut Pirinenc del Gos de Muntanya dels Pirineus oferirà una presentació de la raça de gos pastor Gos de Muntanya dels Pirineus. També hi haurà una creperia i un servei de lloguer de ponis de la mà d’Hípica Mas Rodonell, a més de tallers i un munt de jocs infantils. Joan Rovira, expert en aquesta temàtica, oferirà una xerrada sobre el Camí de Marina, els pastors i la transhumància, i finalment es farà una visita guiada gratuïta al museu de la pagesia de Llívia.

Demà diumenge les activitats començaran a les 8.30h amb una excursió de nòrdic walking guiada per l’especialista d’aquesta disciplina Jordi Pau Caballero, que transcorrerà pel camí de la transhumància fent el tram entre Llívia i Angostrina. El servei de lloguer de ponis s’ubicarà durant tot el dia a l’aparcament del Troc. Durant tot el matí, al centre de la vila, hi tindrà lloc el Mercat de vi i formatge de muntanya amb vins i formatges catalans de qualitat. També es faran visites guiades al Museu de la Farmàcia. I a la tarda a la Plaça Major de Llívia la Cobla La Principal de Berga oferirà un concert i una audició de sardanes.

La Festa de la Transhumància està organitzada per l’Ajuntament de Llívia i l’empresa Eixmedia, amb la col•laboració de la Coordinadora d’Associacions de Llívia, la Diputació de Girona i el Consell Comarcal de la Cerdanya i està pensada per fer divulgació del que és la transhumància.

El vi del Pirineu en el Mercat de Vi i Formatge de Muntanya

El Mercat de Vi i de Formatge que se celebra aquest diumenge 2 d'agost comptarà amb la participació destacada dels vins Carisma, coneguts com a vins d’alçada o vins de muntanya fets a l’Alt Urgell, concretament al poble de Montanissell. Aquest celler estarà acompanyats al Mercat per propostes d’altres cellers de les Denominacions d’Origen Empordà, Penedès i Pla de Bages respectivament, a més de comptar amb la
presència dels vins del celler Vinya Canyal de Vilajuïga i els vins de taula del celler Can Pereclara de Calonge. També hi haurà vins generosos en bóta.

Pel que fa als formatges, cal destacar la participació de la Formatgeria Vilabella, d’Isona i Conca Dellà, al Pallars Jussà, a més d’altres formatgeries d’elaboració artesana del Pirineu i Prepirineu català.

El Mercat de vi i formatge de muntanya és una de les principals activitats que s’inclouran en la primera Festa de la transhumància d’agost, a Llívia. Aquesta és una celebració de caire cultural, dissenyada per l’Ajuntament de Llívia i l’empresa Eixmedia per fer divulgació del que és la transhumància i tot el que aquesta ha comportat històricament per a les zones rurals i de muntanya, pensant especialment en els visitants d’estiu de La Cerdanya.