AGRICULTURA

L'INCAVI i els cellers cerdans treballen en comú per a recuperar varietats vitivinícoles

La plantació experimental dels ceps s'ha fet a Llívia, aquesta setmana passada.
Vinya Llívia 1
photo_camera Plantació experimental dels ceps a Llívia / Jordi Pardinilla

La vinya de Llivins, a Llívia, ha estat una de les triades per l'Institut Català de Vinya i el Vi (INCAVI) per a desenvolupar el projecte de recuperació de varietats de raïm que existien en el territori i que, en molts casos, es van deixar de conrear en la majoria dels llocs arran de la fil·loxera que va arrasar els cultius a finals del segle XIX.

El projecte ja s'està fent des de fa anys a la zona del Pallars Sobirà i enguany ha arribat a la Cerdanya, amb plantacions de vinyes experimentals a Llívia, com hem dit, i a Bolvir, ara fa quinze dies.

Vinya Llívia 2

"Tant a Bolvir com a Llívia hi hem plantat sis varietats diferents de raïms", explica Carme Domingo, responsable d'assessorament i desenvolupament vitícola de l'INCAVI. Algunes són varietats que s'han recuperat de la zona de Riu de Cerdanya, on encara existien ceps en marges, de forma molt residual. Altres varietats han estat recuperades d'altres indrets del Pirineu.

La setmana passada, els tècnics i responsables de l'INCAVI van iniciar la primera fase de plantació al celler llivienc. Sis varietats diferents amb un total de 360 ceps plantats. Les varietats cerdanes recuperades, de raïm negre, són el neral i una segona, sense nom, que els tècnics han referenciat amb el nom de Pirineus 1. La resta dels ceps plantats són de raïm blanc. La varietat blanca cerdana, també recuperada a la zona de Riu de Cerdanya, rep el nom de vinyater. Els altres tres tipus de raïms blancs són de la zona del Pallars Sobirà, de la vinya de l'Oratori. "Aquestes últimes són parres molt antigues que el propietari les va trobar a uns marges", explica Domingo.

"La mateixa prova que estem fent a Llívia és la que hem posat en pràctica a Bolvir. Només hem portat aquestes tres varietats del Pallars, zona en la qual ja tenim més d'una trentena de varietats recuperades, on les tenim conservades en una plantació propera a Sort", concreta Domingo.
Vinya Llívia 3(Foto: Plantació experimental dels ceps a Llívia / Jordi Pardinilla)

"Aquí a Cerdanya comencem amb aquest popurri de sis varietats amb possibilitats. Encara queda per completar la plantació amb més ceps l'any vinent", destaca Domingo.

"Aquests raïms, per fer-ne vi monovarietal de taula, sabem que no. Ara bé, potser seran per fer un bon vi de mescla de blancs. Per exemple, hi ha una varietat amb caràcter moscatell que pot servir per reforçar el cupatge i aroma d'un vi blanc... però qui ho sap tot això. Estem parlant de futur", diu Domingo que afegeix "cal entendre que és una fase molt experimental i que d'aquí a la comercialització d'aquestes varietats hi ha molt camí i falta molt de temps" i afegeix "en el cas del Pallars, que fa molt més temps que impulsem aquest projecte, encara no n'han fet cap vi de muntanya", conclou.