L’Arxiu de la Cerdanya restaura un llibre del Consolat de Puigcerdà que parla de bandolerisme

Es tracta d'un Registre dels Consells de l'antic Ajuntament de Puigcerdà redactat entre 1541 i 1546 que es trobava fora de consulta pel seu mal estat de conservació.

Llibre després de la restauració 02 (1)
photo_camera El llibre després de la restauració.

Enguany, l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya ha restaurat el llibre d’actes del Consolat de Puigcerdà de 1541 a 1546. La restauració l’ha portat a terme un taller especialitzat en restauració i recuperació de documents antics i ha estat finançat pel pressupost de l’Arxiu Comarcal.

Dins la tasca habitual de conservació dels documents que te encomanada l’Arxiu, la restauració per part de tallers especialitzats es fa exclusivament amb peces singulars i de gran interès per als investigadors. En aquest sentit es valora el grau de degradació del paper i si aquest afecta la manipulació i n’impedeix la lectura. En el cas del Registre de Consells 1541-1546, es tractava de l’únic llibre d’aquesta sèrie d’actes tant important per a la història de Puigcerdà que estava en mal estat. Per culpa d’antigues mullenes que van produïr fongs, el volum de paper s’havia degradat tant que es feia difícil de passar les pàgines sense que es trenquéssin. La restauració ha permès netejar i consolidar els fulls de paper i les cobertes de pergamí, de manera que ara es pot manipular i llegir amb comoditat.

Un cop rebut el llibre restaurat, s’ha pogut llegir i analitzar el contingut. Entre d’altres temàtiques al llibre apareixen les problemàtiques amb els bandolers que ja en aquest moment del segle XVI començen a ser importants. Els bandolers i gent “de mala vida” com diu el text, tenen la població literalment “vexada i oprimida”. El consolat de Puigcerdà juntament amb els pobles de Cerdanya s’han d’organitzar en somatent per a protegir-se d’aquesta amenaça.

Altres aspectes que recullen les sessions plenàries dels cònsols de Puigcerdà són, per exemple, el manteniment de la capella de Bell-lloc que és propietat de la Vila, l’organització de fires i mercats o l’enviament d’un respresentant a les Corts Generals del regne que el 1542 es celebren a Monsó.

En definitiva, amb aquesta restauració s’ha recuperat per a la història de Puigcerdà un llibre únic que fins avui no es podía llegir. A partir d’aquest moment queda a l’espera dels investigadors que hi vulguin treballar.