FLORA

El Grup de Recerca de Cerdanya i el Museu de Llívia creen el Cicle de Flora Cerdana

L’objectiu és l’apropament de públics diversos a la flora cerdana, un patrimoni natural modest, però de gran rellevància.
Museu municipal de Llívia
photo_camera Museu municipal de Llívia /llivia.org

Des de fa anys, el Grup de Recerca de Cerdanya ha organitzat sortides florals, com també, conferències, congressos i exposicions sobre la flora pirinenca i cerdana, un patrimoni que és força genuí a la comarca, per les seves peculiaritats geogràfiques, geològiques i climàtiques.

Enguany el Grup de Recerca de Cerdanya i el Museu de Llívia, coorganitzen el nou Cicle de Flora Cerdana, una activitat que està vigent des del passat mes de març, quan surt la primera flora de primavera, fins al juliol, quan aquesta comença a decaure degut a les altes temperatures estivals. Aquest cicle, com a novetat, incorporar les dues institucions en un projecte, i alhora, crea un cicle complet de xerrades, sortides i també tallers d’etnobotànica. L’objectiu és l’apropament de públics diversos a la flora cerdana, un patrimoni natural modest, però de gran rellevància. Una funció que va en consonància amb la activitat que ha realitzat el GRC durant els últims 10 anys, i que ara el Museu de Llívia s’hi incorpora, degut a la seva vinculació també amb la flora i el paisatge pirinenc, ja que l’antiga farmàcia Esteva de Llívia, una de les icones del Museu, treballava en bona part, amb productes vegetals que s’extreien de les pròpies muntanyes cerdanes.

Cicle flora cerdana

El Museu compartirà aquest programa de coneixement de la flora al seu programa d’activitats, enriquint-lo i potenciant-lo, per apropar més aquest coneixement autòcton a la ciutadania. Des del mes de març s’han realitzat dues sortides mensuals, que es convoquen en funció de com avança el temps, ja que cada espècie té el seu moment de floració.

Enric Quílez Grup de Recerca de Cerdanya

(Foto: Enric Quílez pronunciarà una conferència el 8 de maig al Museu de Llívia /GRC)

El proper dissabte 1 de maig es visitarà la zona de la Feixa de Guils, on s’anirà a veure la Anemone vernalis, la Primula integrifolia i la Gentiana verna. Després s’anirà fins al Pla d’Anyella per veure la Daphne Cenorum, la Gentiana Verna, la Gentiana Acaulis i la Viola Rupestris. S’insta als interessats que confirmin la seva assistència al correu electrònic del GRC: [email protected]. Es sortirà a les 8:30 del pàrquing del museu cerdà, i cal portar cotxe propi. Hi haurà una sortida més aquest mes de maig, dues més al juny, i finalment una al juliol, i s’aniran convocant segons el temps.

Conferència d'Enric Quílez

D’altra banda, el proper dissabte 8 de maig, Enric Quílez impartirà al Museu de Llívia la conferència "La flora de primavera de La Cerdanya", a les 19:00 hores. Una altra conferència de flora es realitzarà el 19 de juny, coincidint amb les II Jornades de Fauna de Cerdanya, les quals es van haver de posposar l’any passat en motiu de la pandèmia. Finalment, es clourà aquest cicle al juliol amb la realització de dos tallers d’etnobotànica pirinenca.