RECERCA

Enric Quílez parla sobre la 'Flora cerdana d'alta muntanya' en el marc del cicle “A l’estiu, recerca’t”

La conferència, organitzada pel Grup de Recerca de Cerdanya, ha tingut lloc aquest dilluns a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà
Enric Quílez Conferència GRC
photo_camera Enric Quílez al Museu Cerdà de Puigcerdà / Francesc Esteban

Aquest dilluns, dia 30 d’agost, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la conferència: “La flora de l’alta muntanya cerdana”, a càrrec de l’Enric Quílez Castro, president del Grup de Recerca de Cerdanya.

El ponent va explicar les característiques pròpies de la vegetació d’alta muntanya, que comprèn la part superior de l’estatge subalpí, les tarteres i l’estatge alpí. La conferència es va organitzar per diferents àmbits geogràfics, amb diverses zones com la Tosa d’Alp, el Puigmal, la vall d’Eina, la vall del Querol, la zona dels estanys de la Pera, el Puigpedrós, el Carlit, la serra del Cadí, etc. També es va diferenciar entre zones de roques àcides (granits, pissarres, gneis) i zones de roques calcàries (calcites).

Les espècies d’alta muntanya tenen característiques especials. Generalment tenen colors vius, són força petites, estan adaptades a condicions extremes de temperatura, humitat i de radiació solar, les seves arrels els permeten viure entre les roques o en alguns casos, sobreviure a les allaus i floreixen en un breu període de temps, ja que les condicions òptimes a l’alta muntanya duren molt poc temps.

El ponent va mostrar una gran quantitat i varietat d’espècies cerdanes i va explicar algunes característiques pròpies de cadascuna. La xerrada va anar seguida d’un torn de preguntes per part del nombrós públic assistent. Aquesta va ser la darrera conferència d’enguany del cicle “A l’estiu, recerca’t”.