Debat sobre fauna a la Cerdanya

Aquest dissabte, dia 12 de maig, des de les 10 hores a les 14 hores, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, van tenir lloc les I Jornades de Fauna de Cerdanya, amb nombrosa assistència de públic. Les jornades es van iniciar amb la introducció de l’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, qui va destacar el fet positiu que es fessin aquestes jornades, ja que d’activitats acadèmiques sobre medi natural se’n feien relativament poques a la Cerdanya.

Jornades
photo_camera Imatge de la jornada que va presentar el batlle de Puigcerdà, Albert Piñeira

La primera comunicació portava per títol “La importància territorial d’algunes poblacions d’odonats a la Cerdanya” i va anar a càrrec del naturalista Josep Monterde, qui va parlar de la distribució d’algunes espècies de libèl·lules que, com la Sympetrum pedemontanum tenen el seu límit de distribució a la Cerdanya, concretament, a l’àrea propera al santuari de Quadres, en una estreta franja de terreny.

La segona comunicació va ser “El mussol de les muntanyes”, a càrrec del naturalista David Potrony, especialista en aquesta espècie de mussol (Aegolius funereus). Pel que sembla, l’espècie es troba amenaçada al nostre territori tant per la manca de boscos vells, amb forats naturals als arbres per poder-hi niar, com per l’avançament de l’escalfament global.

La tercera comunicació fou “Gestió del cérvol: problemes i oportunitats”, per Jordi Garcia-Petit, biòleg i director del Parc Natural del Cadí-Moixeró, qui va exposar les principals problemàtiques que impliquen la presència del cérvol al territori, així com alguns dels seus atractius, com podria ser la promoció turística.

El biòleg Carles Flaquer, del Museu de Ciències Naturals de Granollers, va presentar la comunicació “Ratpenats de la Cerdanya” i va fer èmfasi en el fet que no hi ha estudis detallats sobre aquesta espècie a la nostra comarca i que potser fora interessant que se’n fes algun.

La cinquena comunicació va anar a càrrec de l’Albert Montori Faura, del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la UB. Ens va explicar quins urodels tenen presència a la Cerdanya i va alertar sobre un greu perill que amenaça especialment les salamandres. Es tracta d’un fong asiàtic introduït per l’home que podria acabar amb tota l’espècie al nostre país, tal com ja ha succeït en altres indrets, com els Països Baixos.

Finalment, l’estudiant de Biologia, Lluís Serra, va exposar la ponència “Biologia, ecologia, gestió i conservació del gall fer (Tetrao urogallus)”, tot explicant-nos que aquesta espècie es troba en franca regressió al nostre territori i, en general, a tot el Pirineu.

En acabar, va haver un temps dedicat al debat i a les preguntes en general i, finalment, el president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliner, va cloure les jornades.

Després de l’èxit d’aquestes jornades de fauna, hi ha la intenció d’anar-les repetint cada dos anys, tot alternant-les amb jornades sobre Botànica.