La cultura té un nou espai de referència a la Cerdanya

L'Espai Ceretània, ubicat als peus del jaciment arqueològic El Castellot de Bolvir, ha obert les seves portes aquest dissabte 17 gener. El Castellot és un dels pocs poblats ibèrics localitzats al Pirineu i, a partir d'ara, un centre de referència en l'àmbit de la cultura a Cerdanya.

Oriol Olesti, director cientìfic del projecte, Jordi Morera coodirector de les excavacions arquològiques i Oriol Mercadal director del Museu Cerdà.
photo_camera Oriol Olesti, director cientìfic del projecte, Jordi Morera coodirector de les excavacions arquològiques i Oriol Mercadal director del Museu Cerdà.

Bartomeu Baqué i el seu equip van entrar a governar a l'ajuntament de Bolvir aviat farà 8 anys i un dels principals objectius que van fixar-se de bon inici va ser l'obertura l'un gran espai cultural fixat al voltant de les excavacions conegudes amb el nom de El Castellot. Avui, allò que per a molts semblava una quimera s'ha fet realitat amb l'obertura de l'Espai Ceretània, un equipament públic que està cridat a ser un dels centres de referència del món de la cultura a la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran.

L'Espai Ceretània ho té tot per convertir-se en un pol de dinamització cultural i patrimonial: compta amb una sala d'exposicions permanent que explica les diferents fases del jaciment amb recursos interactius i audiovisuals; una sala polivalent per acollir exposicions temporals, presentacions de llibres, congressos i reunions; i un taller d'arqueologia en el qual s'hi realitzen els treballs de neteja i restauració de les peces que els arqueòlegs recuperen de les excavacions del jaciment extern.

Per l'alcalde de Bolvir, Bartomeu Baqué, aquest és projecte és la culminació de 8 anys d'intens treball, primer per projectar l'obra, després per buscar finançament i ara per fer que el seu manteniment sigui sostenible. L'obra més emblemàtica de Bolvir és una realitat i, a partir ara, forma part del patrimoni cultural de la Cerdanya i es converteix, en paraules de l'alcalde, "en un complement a les activitats turístiques i de natura, sobretot l'esquí i el senderisme, que els turistes busquen a la Cerdanya". "La cultura demana pas i reivindica el seu paPER, si més no com una alternativa a les opcions turístiques que tenim al nostre territori", va explicar l'alcalde a VIURE ALS PIRINEUS.

El Castellot es construí a la primera meitat del s. IV aC, ja que amb les seves estructures defensives (muralla, fossat, etc) i domèstiques (cases, sitges d'emmagatzematge, etc). A l'assentament s'hi desenvolupen activitats ben diverses, com l'explotació agropecuària, la confecció de teixits o l'elaboració d'utensilis ceràmics. Després de diverses variacions històriques, al segle XII es despoblà i mai més va tornar a estar ocupat. Actualment, el Castellot segueix en procés d'excavació, recerca i consolidació.