Cerdanya coral

La Cerdanya és una de les comarques catalanes amb més tradició pel cant coral. I el millor exponent d'aquesta passió és la Trobada de Corals que cada any es fa a Talló, al municipi de Bellver de Cerdanya. Tot un espectacle per als sentits!

Les Camilleres- 45 anys
photo_camera Actuació de Les Camilleres el passat octubre a la XVI Trobada de Corals de Cerdanya.

El passat diumenge, dia 4 d'octubre, es va celebrar a Santa Maria de Talló la XVI Trobada de corals de Cerdanya amb gran èxit de públic i de participació coral. En aquesta edició va debutar el Cor ADIS i el Conjunt Vocal i Consonant, els quals van actuar al costat dels veterans: coral Flor de Neu; la Capella de Santa Maria de Puigcerdà; El Grup Coral de l'EMMIF; el cor A 4 Veus; les Camilleres de Sallagosa i la coral Cerdanya Canta. La Trobada va finalitzar amb els goigs a la Mare de Déu de Talló i l’himne de Catalunya.

La rebuda a totes les corals la varen fer, el regidor de cultura de Bellver de Cerdanya, Pau Recha, i el president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliner. La Trobada està organitzada conjuntament pel Consell Comarcal de Cerdanya i l’Ajuntament de Bellver de Cerdanya amb la col•laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i de la parròquia de Bellver de Cerdanya.

45 anys de Camilleres

Un altre bon exponent d'aquesta tradició és la celebració dels 45 anys d'existència de la coral Les Camilleres de Sallagosa. És per aquest motiu que farà un concert gratuït el pròxim 7 de novembre a l’església de Santa Eugènia de Sallagosa a les 21 hores. El concert comptarà amb la col•laboració del pianista Nicolas Licciardi.

La coral va néixer de la voluntat de reactivar a Cerdanya, i en concret a Sallagosa, la tradició de cantar caramelles per Pasqua. Però, el seu recorregut va continuar tot incorporant un repertori divers sempre en català que avui en dia abasta des de l’edat mitjana fins als compositors catalans més contemporanis. Ha estat aquesta una lluita personal per defensar i salvaguardar la llengua d’aquesta Catalunya que va quedar sota administració francesa.

Les Camilleres han reivindicat sempre la seva catalanitat, per la qual cosa és membre de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC) i de la Federació de Cors de Clavé de la Catalunya Nord. Al davant, des del primer dia, està Mr. Germain Malé, un dels fundadors, autodidacta, voluntariós i infatigable, que ha dirigit la coral des dels seus inicis, el qual ha arranjat diferents cançons per la coral o ha posat la música a poemes d’autors catalans per poder ser cantats, com el poema Ceretània del poeta i escriptor cerdà Jordi Pere Cerdà.

Al llarg dels quaranta-cinc anys d’activitat, la coral ha obtingut diversos premis i reconeixements pel seu servei a la cultura catalana i a la difusió del nom de Sallagosa i de Cerdanya. De tots però, el més entranyable és el reconeixement que varen rebre de la mateixa comarca guardonant-los amb el Cerdà de l’Any  del 1995. Tanmateix, la tasca del seu director ha estat reconeguda amb la medalla de les Sociétés Musicales et Chorales del Ministeri de Cultura francès el 2011.

El passat 2014, la coral va gravar el seu tercer disc, "Memòria", en homenatge a tots aquells i aquelles persones que amb la seva veu, durant aquests 45 anys, han donat vida a Les Camilleres.

En el concert d’aquest novembre la coral comptarà amb la inestimable col•laboració del pianista Nicolas Licciardi.