17.09.2021 |
Viure als Pirineus

INSTITUCIONS

Una catalana, regidora de l’Alta Cerdanya i amb arrels a la Seu d’Urgell, nova inquilina a Matignon

Sandra Ribelaygue, catalana, amb arrels familiars a la Seu d’Urgell i regidora de Vallcebollera, és la nova inquilina consort de l’Hotel de Matignon, la seu del primer ministre de França
Hotel de Matignon
L'Hôtel de Matignon és el palauet residència del primer ministre de França/gouvernement.fr
Una catalana, regidora de l’Alta Cerdanya i amb arrels a la Seu d’Urgell, nova inquilina a Matignon

Sandra Ribelaygue, catalana, amb arrels familiars a la Seu d’Urgell i regidora del petit ajuntament de Vallcebollera, a l’Alta Cerdanya, és la nova inquilina consort de l’Hotel de Matignon, la seu del primer ministre francès. El seu marit, Jean Castex, alcalde de Prada de Conflent, ha estat nomenat aquest divendres primer ministre de França en substitució d’Edouard Philippe.

Qui és Sandra Ribelaygue?

Catalana pura, graduada universitària, mare de casa seva i treballadora, segons la presenta el diari L'Indépendant, Sandra Ribelaygue va ser reelegida regidora de Vallcebollera, a l’Alta Cerdanya, a les darreres eleccions municipals, amb el 97,29% dels vots. L’alcalde és Jean-Claude Ribelaygue. Es tracta d’un petit poble de només 42 habitants, situat a una hora de la ciutat de Prada de Conflent, on el seu company n’és l’alcalde des de fa dotze anys. Jean Castex i Sandra Ribelaygue són els pares feliços de cinc fills. 

Jean Castex, parla perfectament el català

Edouard Philippe va presentar fa poques setmanes a Jean Castex com a ministre per al desconfinament, "un alt funcionari que coneix perfectament el món de la salut". En aquells moments ni sospitava que aquest divendres 3 de juliol, ocuparia el seu lloc al capdavant del govern. Amb una remodelació de govern llargament anunciada, finalment Edouard Philippe va lliurar la seva renúncia a Emmanuel Macron, deixant la vacant a Matignon per unes hores.El nou primer ministre Jean Castex  té ara la difícil tasca de formar un nou govern que ell mateix presidirà.

Jean Castex

(Foto:Jean Castex, en una imatge d'arxiu sortint de l'Elisi)

Jean Castex va nèixer el 1965 al Gers. És batlle de Prada des de l'any 2008. Va ser secretari general adjunt de la presidència de la República entre 2011 i 2012, conseller regional del Languedoc-Rosselló de 2010 a 2015 i conseller departamental de Catalunya Nord des de 2015. Després de Manuel Valls, Jean Castex és el segon primer ministre de l'estat francès a parlar el català.

Valcebollera

Vallcebollera, a l’Alta Cerdanya

El poble cerdà de Vallcebollera, del qual n’és regidora Sandra Ribelaygue, era conegut per les seves pissarres des de l’edat mitjana fins als anys 50 i 60. Les seves pedreres, situades damunt del poble, proporcionaven lloses per a cobrir els sostres d’una gran part de Cerdanya. A tocar de les rutes de senderisme, i en particular la de les pedreres de pissarra, encara es poden trobar vestigis d’aquestes explotacions com les barraques que servien d’alberg per als pedrers de pissarra i les terrasses arrebossades amb fragments de pissarra.

Els veïns i veïnes del poble acullen amb hospitalitat als visitants que volen descobrir les rutes de senderisme que surten de Vallcebollera per conèixer la seva flora i entorn natural.

 

 


 

Una catalana, regidora de l’Alta Cerdanya i amb arrels a la Seu d’Urgell, nova inquilina a Matignon
Comentarios