Éller

Deixar-ho tot, per anar a fer formatges al Pirineu

Ella i ell, fotògrafs de professió, fins fa uns cinc anys, recorrien el món, de prova en prova, de competició en competició, de campionat en campionat, fent fotografies de motos i motoristes. Un bon dia, però, van decidir deixar-ho tot i pujar al Pirineu, concretament a Éller, a fer formatges. Són la Sara i el Miquel, el seu projecte es diu "30 cabres" i es presenta en societat aquesta fira de Sant Llorenç a Bellver de Cerdanya, el 10 d’agost. Article de Jordi Pardinilla.

30cabres03
photo_camera Sara i Miquel Àngel a "30 Cabres". Foto: Jordi Pardinilla.

“30 cabres” és el nom de la formatgeria que la parella Sara i Miquel Àngel projecten a Cal Miquel del nucli d’Éller, dins el terme municipal de Bellver de Cerdanya, a gairebé 1.500 metres d’altura. Aquests joves, barcelonins, coneixedors de la Cerdanya des de petits (tenien casa a Urús i, posteriorment, ja com a parella, a Baltarga) van instal·lar-se a Éller, ara farà uns quatre anys, amb la voluntat de tirar endavant aquesta iniciativa que representa un canvi de vida radical per a ells. Això té una història.

30cabres01

Ella i ell, fotògrafs de professió, fins fa uns cinc anys, recorrien el món, de prova en prova, de competició en competició, de campionat en campionat, fent fotografies de motos i motoristes. En concret, en l’especialitat del motocross. Sí. En l’imaginari de qualsevol de nosaltres, una feina envejable. I sí, també; es guanyaven la vida.

Avui, sentir a parlar la Sara i el Miquel Àngel de la seva explotació de 36 cabres i del projecte que tenen per endavant, dibuixa un somriure generós i amable a aquells qui coneixen l’abans i l’ara de la parella. Han aparcat els estris de fotografia, càmeres, objectius i flashos, i el llenguatge dels colors, l’ISO, els contrastos, les ombres i les lluminositats per parlar, amb vehemència, passió i il·lusió, del quall, de les pastures, de maduració i de la seva Ossa i l’Asti (les dues gosses que els guarden el ramat i els fan companyia). A la pregunta obligada de si s’imaginaven aquest canvi de vida diametralment oposat, ara fa uns anys, la resposta és “no. Absolutament, no”.

30cabres02

Presentació en societat

“30 cabres” es presenta en societat aquesta fira de Sant Llorenç a Bellver de Cerdanya, el 10 d’agost. Tenen aquest compromís. I també la fira d’Urús, el 20 d’agost. “Però ens agafa encara poc preparats. Ja veus com encara estem en obres. Ens hi em compromès i volem ser-hi. Ni que sigui per donar-nos a conèixer, per explicar el projecte i per oferir tastos dels nostres formatges. Però tenim clar que si portem producte és per compromís. No serà el formatge treballat que volem tenir en un futur immediat”, expliquen. Els dos reconeixen que haurien volgut tenir ja la producció de formatges, però les obres i la maquinària de la instal·lació s’han endarrerit.

30cabres04

Abans de tirar endavant amb el projecte de la formatgeria, els dos van passar per l’Escola de Pastors del Pallars. Després del curs que van fer, van decidir-se per l’adquisició de les cabres, raça alpina. Les van anar a buscar a França on, de fet, van fer també formació per a l’elaboració de formatges. Durant un any i mig han estat fent ramat. I ara començaran amb la producció, quan abans millor o quan puguin. Al principi, ara, faran un formatge per consumir més ràpid (fresc) i un altre de tipus curat i que necessiten més temps de maduració. I també volen fer una petita producció de iogurt.

30cabres05

Mentrestant, i des de fa setmanes, l'explotació rep visites de la gent que vol conèixer la formatgeria, encara incipient. La parella els atén i els dóna totes les explicacions, des de les característiques del ramat fins el procés de producció de formatge.