LES NOSTRES ENTITATS (3)

Grup de Recerca de Cerdanya

Els objectius del Grup de Recerca de Cerdanya són la promoció i la difusió d’activitats culturals i científiques, així com la recerca, divulgació i publicació de materials relacionats amb la cultura i la ciència.

cerdanya-760x511
photo_camera Imatge de la Cerdanya/Patronat de Turisme de Cerdanya

El 25 d’octubre del 2008, un grup de persones vam decidir de constituir una entitat cultural i científica sense ànim de lucre relacionada amb la Cerdanya. El projecte va néixer fa uns quants anys, arran de la col·laboració continuada i reeixida amb el Museu Cerdà de Puigcerdà. Allò que inicialment era un grup d’amics que ajudaven en algunes tasques organitzatives d’activitats, ha esdevingut, amb el temps, en un grup força sòlid de persones que tenim com a comú denominador el nostre amor per la Cerdanya i per la cultura i la investigació en general.

És per aquest motiu que vam decidir de donar-li una forma més duradora a aquest grup i constituir una associació cultural i científica anomenada “Grup de Recerca de Cerdanya” (GRC), les finalitats fonamentals de la qual són la promoció cultural, la recerca científica i la seva difusió a la Cerdanya i la col·laboració amb altres entitats de dins i fora de la comarca amb finalitats similars.

El grup constitutiu del GRC és força heterogeni, tant pel que fa a orígens geogràfics, professionals i vitals, cosa que creiem que enriqueix notablement l’associació. Hi ha persones més vinculades a les ciències naturals (botànica, zoologia, biologia, ecologia, geologia) i d’altres més relacionades amb les ciències humanes (història, arqueologia, poesia, teatre, música, ensenyament, arqueologia o etnologia). Creiem que tot això ha contribuït i contribuirà molt positivament a la realització de les finalitats del grup.

El GRC té com a mètodes per a dur a terme els seus objectius la realització de cicles de conferències, entre les quals hi ha el Cicle de Joves Investigadors, sobre treballs de síntesi realitzats pels alumnes dels instituts de la comarca, el Cicle Recerca’t, que té lloc durant el mes d’agost i que consisteix en una marató de conferències o la celebració de la Setmana Mundial de la Ciència, durant la tardor.

Tenim també entre els nostres objectius la promoció de la recerca a i sobre la Cerdanya, la difusió del patrimoni natural i cultural de la comarca, la realització d’una revista semestral (inicialment en format electrònic, consultable lliurement per internet) anomenada KER i una altra de caire més cultural, de caràcter trimestral anomenada QUEROL. Igualment, contribuïm a la presentació de llibres de temàtica comarcal i pirinenca, sempre que podem, així com a la seva promoció i difusió.

També realitzem exposicions temporals al Museu, especialment de temes relacionats amb les ciències naturals (paisatge, papallones, lepidòpters, flora, etc) i sortides guiades de diferents temàtiques (astronòmiques, botàniques, zoològiques, geològiques i patrimonials).

Dins de la promoció de les arts, tractem especialment la literatura, amb les Jornades de Poesia d’Estiu i d’Hivern a Puigcerdà, i les d’Estiu, a Bellver de Cerdanya; el teatre, el cinema, amb el Certamen Internacional de Curtmetratges de Cerdanya (CICC) i la música, amb el Cerdanya Classic Music i el Cerdanya Modern Music; i la col·laboració en la recuperació de tradicions etnològiques de la comarca, com és el cas de la Nit d’Ànimes, a Puigcerdà.

També col•laborem amb el Museu Cerdà en la realització de les Jornades Micològiques de Primavera i de Tardor i amb l’Ajuntament amb la Cataríada.

Altres celebracions inclouen la commemoració del Dia Mundial de la Meteorologia, per exemple o cicles específics com els d’Energies Alternatives o de Biotecnologia.

Creiem també en la necessitat d’obrir un debat continu sobre les realitats cerdanes en allò que té a veure amb el nostre futur: l’ensenyament, el patrimoni, la cultura, l’economia, les opcions econòmiques de futur, etc, cosa que s’ha fet a través del Fòrum Cerdanya o mitjançant les tertúlies quinzenals dels dijous.

Tanmateix, el GRC neix amb la idea d’una Cerdanya sense fronteres artificials, això és, única, sense diferenciacions entre Alta o Baixa Cerdanya o Baridà, ja que creiem que aquestes fronteres artificials no són sinó un obstacle per a la plena expressió de la identitat comarcal. Per tant, el nostre àmbit inicial d’actuació és el de la comarca natural i històrica de la Cerdanya, que inclou l’Alta i la Baixa Cerdanya, el Baridà i bona part del Capcir, així com alguns municipis de l’Alt Conflent.

Així, el GRC pretén realitzar activitats a tota la comarca, en la mesura en què això sigui possible i es disposi de prou mitjans materials per a la tasca. No volem que es faci tot només a Puigcerdà.

En aquest sentit tenim convenis de col•laboració signats amb el GAM (Grup d’Amics de Montellà), amb l’Ajuntament de Puigcerdà i el Museu Cerdà, amb l’IECAU (Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell), amb l’ASFOCE (Associació de Fotografia de Cerdanya), Joventuts Musicals de Cerdanya, l’Hospital de Puigcerdà i formem part de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC).

Molts de nosaltres ja hem col·laborat en altres projectes culturals d’una certa volada, com és el cas del CD-ROM de la Cerdanya o el Web Site de la Cerdanya i des de sempre hem mantingut aquest esperit en les nostres actuacions. Esperem poder continuar la tasca al GRC.

Enric Quílez i Castro

President del Grup de Recerca de Cerdanya

GRC

ACTIVITATS DEL GRUP DE RECERCA DE CERDANYA

El Grup de Recerca de Cerdanya és una associació sense ànim de lucre els objectius de la qual són (segons l’article 2 dels estatuts de l’entitat): la promoció i la difusió d’activitats culturals i científiques, la investigació, recerca i divulgació científiques, la publicació de materials relacionats amb la cultura i la ciència; i la promoció i difusió d’activitats relacionades amb el patrimoni cultural, especialment a la comarca natural de la Cerdanya, sense perjudici que es puguin realitzar altres activitats de caire cultural o científic fora de la comarca natural de la Cerdanya.

Els objectius del Grup de Recerca són la promoció i la difusió d’activitats culturals i científiques, així com la recerca, divulgació i publicació de materials relacionats amb la cultura i la ciència. Per això entre les nostres tasques, destaquen les següents:

Més a Associacions