SALUT

El Servei d’Atenció Integral a la Dona d'Andorra lliurarà la píndola de l'endemà gratuïtament

Se subministrarà gratuïtament al mateix SIAD, a Urgències i a la Consulta Jove del SAAS.
SIAD Andorra
photo_camera El cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, va inaugurar el SIAD el març de 2020/ SFGA/CEsteve

La secretària d’Estat de Salut del Govern d'Andorra, Helena Mas, i la llevadora referent, Cristina Pérez, han comparegut aquest dilluns al matí per presentar el balanç anual del Servei d’Atenció Integral a la Dona (SIAD), que es va posar en marxa el 2 de març del 2020. Es tracta d’un espai públic d’informació i assessorament per a aquelles persones que necessitin orientació sobre salut sexual i reproductiva, inclosa la planificació familiar, assegurant una assistència individualitzada, gratuïta i a la totalitat del territori.

Helena Mas ha explicat que la principal novetat que ofereix el SIAD d’enguany és el fet que la píndola de l’endemà se subministrarà gratuïtament al mateix SIAD, a Urgències i a la Consulta Jove del SAAS. En els majors de 16 anys, la píndola es lliurarà sense necessitat que hi vagin acompanyats, mentre que els menors de 16 anys ho hauran de fer acompanyats dels seus pares o tutors legals per poder rebre el comprimit.

SIAD Andorra balanç(Foto: Roda de premsa de balanç d'un any de funcionament del SIAD d'Andorra/ SFGA)

En tots els casos, però, el subministrament de la píndola estarà subjecte a la valoració prèvia del professional sanitari que atengui a la persona interessada. Així, tal com ha afirmat Mas, serà el professional qui valori “si aquest és el mètode més adequat”, destacant que el preservatiu és el mètode d’elecció per evitar embarassos no desitjats i per prevenir infeccions de transmissió sexual.

La secretària d’Estat de Salut també ha destacat que aquest any s’introdueix com a novetat la formació continuada de les llevadores del país.

Pel que fa al funcionament del SIAD des de la seva entrada en funcionament –2 de març del 2020– fins al dia d’avui –8 de març del 2021–, Pérez ha exposat que s’han atès 21 dones d’entre 16 i 45 anys. L’edat mitjana de les dones ateses és de 27,6 anys. Del total de dones, 17 han demandat informació sobre la interrupció voluntària de l’embaràs (IVE), 1 sobre el test d’embaràs, 1 sobre mètodes anticonceptius i 1 sobre malalties de transmissió sexual.

En quant a la tipologia de les consultes, 18 s’han efectuat de forma presencial, 1 telefònica i 2 per correu electrònic.