26.09.2020 |
Viure als Pirineus

MANUAL DIGEST

Presenten a Andorra un Manual Digest més assequible, menys barroc i més contemporani

Albert Villaró ha treballat durant cinc anys en la reedició del text de Fiter i Rossell, editat per Aloma Editors, introduint uns criteris editorials que recullen l'ortografia contemporània però conservant la prosòdia i l'estil original

Imatge de la presentació de la reedició del Manual Digest, al vestíbul del Consell General d'Andorra/Montse Ferrer
Imatge de la presentació de la reedició del Manual Digest, al vestíbul del Consell General d'Andorra/Montse Ferrer
Presenten a Andorra un Manual Digest més assequible, menys barroc i més contemporani

El vestíbul del Consell General d'Andorra va acollir aquest dilluns la presentació d'una nova edició del 'Manual digest de les Valls Neutres d'Andorra', impulsada per Aloma Editors i amb el patrocini del Consell General d'Andorra, coincidint amb l'inici de la celebració del 600 aniversari del Consell de la Terra. L'edició, els estudis complementaris i les notes són a cura d'Albert Villaró, sobre el manuscrit original de Casa Rossell, mentre que Joan Massa és l'autor de la introducció.

Albert Villaró Manual Digest

Albert Villaró ha treballat durant cinc anys en aquesta reedició del text de Fiter i Rossell, fent-lo "més assequible", menys "barroc" i més "contemporani" i introduint uns criteris editorials "que recullen l'ortografia contemporània" però "conservant la prosòdia i l'estil original", ha defensat l'escriptor pirinenc. Per posar algun exemple, Rossell feia acabar els plurals en 'as', i s'han passat tots a 'es'. També se n'ha millorat la puntuació, que l'advocat del segle XVIII feia servir de manera molt "erràtica" a la seva obra.Tot plegat, permet que l'obra cabdal andorrana es pugui llegir "amb més facilitat". O bàsicament que es pugui llegir, ja que la darrera edició del Manual Digest, que data del 1987, "era pràcticament introbable" a les llibreries. De fet, aquest va ser un dels motius que va motivar a Villaró tirar endavant amb la reedició de l'obra, juntament amb el fet de poder dotar-la "d'uns nous criteris editorials que tractessin el Manual Digest com el que és, un llibre clàssic, viu i útil", ha defensat.

Si l'edició del Manual Digest del 1987 es va fer sobre la còpia que es guardava al Consell, aquesta està feta sobre el número zero, el manuscrit original del segle divuit d'Anton Fiter i Rossell, respectant la seva condició de clàssic, però amb vocació divulgativa, amb un sentit ortogràfic més contemporani, per exemple, en la puntuació i referències bibliogràfiques detallades. “Em sento una mica com el restaurador. He anat treient adherències o la pàtina dels anys sobre un text que ara espero que puguem examinar amb nova llum”, proposa el responsable, Albert Villaró. Per al síndic general, Vicenç Mateu, “el Manual Digest amb aquesta nova versió pot aportar molt. La seva lectura serà més fàcil i crec que és el nostre deure fer-la conèixer a les noves generacions d’andorrans”.

La Constitució va deixar enrere les màximes del manual, però el seu valor per entendre Andorra s'ha convertit en inqüestionable. “Estic bastant convençut que el Manual Digest és la resposta que un andorrà dóna als edictes de la nova planta de Felip V. El Fiter és el que es dóna compte en un moment determinat, el Consell és qui li ho demana, però ell s’adona i diu: ‘escolteu, podria ser que fóssim pell si no ens reordenem’”, ha afegit l'autor de la introducció, Joan Massa.

El llibre ha estat editat per Aloma Editors i el Consell s'ha quedat una primera edició de 2.500 exemplars. Una part es posarà a la venda a les llibreries a partir de dimecres.

Presenten a Andorra un Manual Digest més assequible, menys barroc i més contemporani
Comentarios