El govern d'Andorra aprova rebre 10.000 tones l'any de residus municipals de Cerdanya

Les escombraries seran traslladades al forn incinerador de CTRASA al Principat

Roda de premsa posterior al consell de ministres.Foto:SFGA/CEsteve
photo_camera Primer pla del ministre portaveu del Principat, Jordi Cinca, durant la compareixença posterior al consell de ministres.

El govern d'Andorra ha aprovat aquest dimecres en consell de ministres l'acord amb l'Agència de Residus de Catalunya per tal de rebre 10.000 tones l'any de residus municipals de Cerdanya. El trasllat dels residus es farà de manera equitativa entre transportistes autoritzats de Catalunya i d'Andorra des de la planta de Bellver de Cerdanya, gestionada pel consell comarcal. La iniciativa és possible gràcies al conveni signat el passat mes de gener entre la Generalitat i el govern andorrà. Aquest acord reforça la cooperació transfronterera i suposarà una millora de la gestió dels residus, complint amb el principi de proximitat i propiciant un augment de la producció d'energia a Andorra. El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha manifestat que "el que hem aprovat és la culminació al procés seguit els darrers mesos i que representa la millora de les relacions en matèria de medi ambient i en particular desenvolupar la cooperació en matèria del trasllat de residus". El president del Consell Comarcal de Cerdanya, Ramon Moliner, ha destacat que "això és el punt final per solucionar tant el nostre problema amb els residus i la falta de residus de la planta d'Andorra per a un correcte funcionament".

Les escombraries dels disset ajuntaments de la Cerdanya començaran a arribar al forn incinerador de la Comella, a Andorra, aquest estiu, segons ha confirmat Moliner. El president del consell ha explicat que portaran una mitjana de dos camions al dia i es pagarà 57 euros per cada tona d'escombraries. Moliner ha assenyalat que "a aquest cost hi haurem d'afegir els costos de transports dels residus". El Consell portarà unes 20 tones per viatge que faci a la planta del Principat.

L'any 2011 l'Agència de Residus de Catalunya va manifestar el seu interès per traslladar residus de la comarca de la Cerdanya a la incineradora andorrana. No obstant això, aquesta possibilitat depenia d'un nou acord bilateral entre Andorra i l'Estat espanyol que l'inclogués, ja que mai s'havia contemplat en els acords anteriors.

Andorra disposa de l'actual incineradora des del 2007, ubicada a la Comella, espai que havia estat ocupat per una instal·lació similar. I la Cerdanya porta anys amb un problema de saturació de l'abocador comarcal de Bellver. A banda d'Andorra, altres solucions a la situació de l'abocador comarcal de Cerdanya podrien ser portar les deixalles a Berga o altres abocadors pròxims, com el de l'Alt Urgell.

El ministre Cinca ha remarcat que "aquest acord segueix deixant un fort desequilibri entre el que importa Andorra i el que exporta a Catalunya, portem 70.000 tones cap a Catalunya". En aquest sentit ha afegit que "seguim buscant mecanismes que afavoreixin totes les parts, que la cooperació transfronterera en matèria de residus beneficiï totes les parts".

El 2016 el Centre de Tractament de Residus (CTRASA) va injectar a la xarxa de distribució 14,16 GWh produïts amb la valorització energètica de residus, el que representa un 2,42% del consum d'electricitat del país. Cinca ha assegurat que "la importació afavorirà una millor gestió de la instal·lació de CTRASA, ja que arribarem a una gestió de residus més optima, arribarem fins a un increment del 30%". D'aquesta manera amb les tones procedents de Catalunya es preveu incrementar uns 4 GWh. A més es preveu que el tractament d'aquests residus permetrà incrementar la producció elèctrica en l'àmbit nacional equivalent a unes 800 llars.