31.03.2020 |
Viure als Pirineus

CRISI CORONAVIRUS

Fronteres obertes amb Andorra

No hi ha previst cap tancament de les fronteres ni per part de l’autoritat espanyola ni tampoc per la part francesa.
 
El punt fronterer del riu Runer/bondia.ad
El punt fronterer del riu Runer/bondia.ad
Fronteres obertes amb Andorra

El govern d'Andorra ha ordenat tancar tots els establiments d'oci i lleure del país, gimnasos, bars i restaurants i comerços. L'única excepció són els del sector de l'alimentació, les farmàcies i les benzineres. La mesura s'ha aplicat a partir d'aquest dissabte i durant un període prorrogable de fins a quinze dies amb l'objectiu d'evitar la propagació del coronavirus i la saturació dels serveis sanitaris. Mentre, les estacions d'esquí andorranes també han aturat la seva activitat a partir de dissabte, donant la temporada per acabada. També han quedat suspesos els actes commemoratius de la Constitució andorrana. A més, a partir de dilluns, els centres educatius ja no obriran i el transport públic funcionarà al 30% de la seva capacitat.

El ministre portaveu, Eric Jover, ha obert la porta a endurir les mesures que plantegen el decret del Govern pel que fa a la limitació del moviment de les persones. Jover va lamentar en la roda de seguiment d’aquest dissabte al vespre que s’haguessin produït algunes situacions “no desitjables” i que van obligar els agents de policia i els banders a tancar alguns dels berenadors del Principat. En aquest sentit, va apel·lar a “la responsabilitat de tothom”, però va afegir que “si aquesta no es produeix, estem preparats per adoptar mesures més dures”, que anirien adreçades “a limitar el moviment de les persones”. 

Fronteres obertes
Pel que fa a la situació de les fronteres amb Espanya, el ministre portaveu va confirmar que el Regne d’Espanya no realtizaria cap tancament de fronteres. A més a més, Jover va voler remarcar que “l’abastament de productes de primera necessitat del país està plenament garantit. Les mesures que pugui adoptar l’estat veí del sud no limitaran el transport de mercaderies”, i va afegir que, “per aquest motiu, vull demanar que els ciutadans facin un ús responsable a l’hora de fer les compres”. Jover va afegir que les mesures d’Espanya tampoc afectarien la repatriació dels residents que en aquest moment es trobessin fora i que podrien tornar al país.

Per la seva banda, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va lloar la comunicació i el treball que s’està fent tant amb el ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, com amb la consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Alba Vergés. Benazet també va dir que “els tractaments que es fan a pacients de la Seu d’Urgell a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell es continuaran fent amb total normalitat; així com els tractaments urgents que els residents andorrans han de fer als hospitals de Catalunya”.

El govern d'Andorra ha fet públic un document explicatiu de la situació:

FRONTERES OBERTES
No hi ha previst cap tancament de les fronteres ni per part de l’autoritat espanyola ni tampoc per la part francesa.

TRÀNSIT GARANTIT
L’abastament de les mercaderies de primera necessitat està garantit i es demana responsabilitat a l’hora de comprar.

ESPECULACIÓ
El Govern perseguirà qualsevol actitud especulativa pel que fa als productes de primera necessitat i la sancionarà.

PROHIBICIÓ D’OBRIR
Els establiments que obrin sense estar dins dels autoritzats s’arrisquen a sancions de fins a 20.000 euros.

RESPONSABILITAT
Es demana responsabilitat i no fer vida pública; en cas d’incumplir-ho, el Govern podria optar per limitar la mobilitat.

COL·LABORACIÓ
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, està en contacte permanent i fluid amb els homòlegs espanyol i català.

Comentarios