24.07.2021 |
Viure als Pirineus

SALUT

Evoluciona favorablement el jove afectat per coronavirus a Andorra

El jove infectat, de 20 anys, havia tornat d'un viatge a Milà
Ministre salut andorrà
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i Odile Sarroca, metgessa internista del SAAS/SFGA
Evoluciona favorablement el jove afectat per coronavirus a Andorra

El jove de 20 anys resident a Andorra afectat pel coronavirus, aïllat des del cap de setmana passat i que ara es troba ingressat a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell, evoluciona favorablement i gairebé ja no presenta cap dels símptomes de la malaltia, segons ha informat aquest dilluns el ministre de Salut andorrà, Joan Martínez Benazet. Durant la seva compareixença davant dels mitjans de comunicació, també ha indicat que compta amb un "excel·lent" estat de salut i que ha tingut un quadre "molt ràpid". Més enllà de la preocupació que hi ha pel fet de comptar amb un primer cas al país, Benazet ha recordat que més de 80% de les persones que desenvolupen la malaltia ho fan amb caràcter lleu, com si fos un constipat o una "grip fluixa".

eE jove, que havia viatjat a Milà (Itàlia), estava hospitalitzat el cap de setmana i amb caràcter d'aïllament després que divendres passat presentés algun primer símptoma respiratori lleu

El ministre de Salut andorrà ha explicat que el jove, que havia viatjat a Milà (Itàlia), estava hospitalitzat el cap de setmana i amb caràcter d'aïllament després que divendres passat presentés algun primer símptoma respiratori lleu. Dissabte va tenir unes dècimes de febre i aquesta matinada les proves han confirmat que té coronavirus, sent el seu el primer cas confirmat al país. Està previst repetir les analítiques en les pròximes hores i donar-li l'alta en el moment en què dos d'aquestes surtin consecutivament negatives en un marge màxim d'un parell de dies.

També s'està analitzant l'entorn de l'afectat per veure a quines persones cal aplicar els protocols pertinents, que són els mateixos que en el cas de les dues ciutadanes que estan en observació domiciliària des de dissabte i després d'haver coincidit en un avió amb amb un afectat recentment diagnosticat. En aquest sentit, es recomana no viatjar a les zones de risc, com ara les quatre regions del nord d'Itàlia afectades, la Xina, el Japó o l'Iran, entre d'altres.

Benazet ha volgut deixar clar que el que els preocupa és que el coronavirus és "una malaltia nova", però ha assegurat que la informació que els arriba sobre l'evolució dels casos els tranquil·litza. En aquest sentit, ha destacat que la mortalitat infantil per aquesta patologia és nul·la i que el percentatge de població que acaba desenvolupant una pneumònia és d'un 5%, motiu pel qual ha volgut fer una crida a la calma.

El ministre també ha afirmat que el primer cas confirmat a Andorra és el d'una persona que s'ha contagiat a fora del país, amb la qual cosa ha dit que el Principat no es pot considerar com a zona de risc. També ha explicat que l'afluència de turistes pot comportar que en sorgeixin de nous, però que les dimensions del territori permeten poder actuar d'una forma més individualitzada i, per tant, no creu que hi estiguin més exposats que altres països. Finalment, ha assegurat que compten amb els recursos necessaris per poder afrontar la situació
 

El telèfon d'emergències andorrà ha rebut, des de la setmana passada, una quinzena de trucades relacionades amb el coronavirus

El telèfon d'emergències andorrà ha rebut, des de la setmana passada, una quinzena de trucades relacionades amb el coronavirus. Deu d'aquestes han estat de persones provinents de zones de risc i quatre més per rebre informació prèvia abans d'efectuar un viatge a algun d'aquests punts. També han augmentat el nombre de viatgers que s'inscriuen al registre del ministeri d'Exteriors, amb 57 persones en el cas d'Itàlia, 3 a Corea del Sud i una cinquantena més a d'altres països.

Evoluciona favorablement el jove afectat per coronavirus a Andorra
Comentarios